Κοπή Βασιλόπιτας 2003 (Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης")

Κοπή Βασιλόπιτας 2003 (Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης")

Αιδεσιμότατοι,
κύριοι βουλευτές, κύριε Νομάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι Πολιτευτές,
κύριοι Νομαρχιακοί, Δημοτικοί, Τοπικοί Σύμβουλοι,
εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών, Πολιτιστικών, Αθλητικών, Κοινωνικών φορέων,
κύριες, κύριοι, φίλες και φίλοι,

εύχομαι σε όλους και σε όλες απ' τα βάθη της καρδιάς μου, καθώς επίσης και στις οικογένειες όλων σας, το 2003 να είναι γεμάτο υγεία, χαρά και πρόοδο.
Εύχομαι να είναι χρονιά ειρήνης για όλο τον κόσμο και χρονιά ανάτασης για την Πατρίδα μας.

ImageImageImage

Θέλω πρώτα απ' όλα, να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή που μας κάνατε, ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας και γεμίσατε σήμερα το μεγαλύτερο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης μας, το «Βελλίδειο». Για μια ακόμη φορά, μας δείχνετε την αγάπη σας, κατακλύζοντας στην κυριολεξία τον τεράστιο αυτό χώρο, δίνοντας μας ταυτόχρονα την δύναμη και την σιγουριά που χρειάζονται, για να εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι μαζί αρχίσαμε, πριν πολλά - πολλά - χρόνια, μαζί συνεχίζουμε, μαζί θα είμαστε και στο μέλλον!!!
Αποτελεί πια κοινή διαπίστωση ότι τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, όλων μας, βρίσκονται έξω από τα ενδιαφέροντα της σημερινής κυβέρνησης και ότι μόνον προεκλογικά εισβάλλουν στο Κυβερνητικό λεξιλόγιο. Μετά από 20 χρόνια παραμονής του ίδιου κόμματος, στην εξουσία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι περισσότερες Ελληνικές οικογένειες, γίνονται όλο και πιο πολλά, πιο βασανιστικά, πιο αφόρητα. Διανύουμε ήδη τον 21ο αιώνα, αλλά υπάρχουν δίπλα μας, άνθρωποι άστεγοι και ξεχασμένοι. Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες (περίπου μια στις τέσσερις) που ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας. Υπάρχουν νέα παιδιά, τα οποία ενώ εξωθούνται στο περιθώριο και γίνονται θύματα της μάστιγας των ναρκωτικών, δεν βρίσκουν ταυτόχρονα την αρωγή της Πολιτείας, ούτε στην μάχη της απεξάρτησης, ούτε για κοινωνική επανένταξη.

Ανεργία

Υπάρχουν άνθρωποι (κυρίως νέοι και νέες) που ψάχνουν για δουλειά, μα δυστυχώς τις περισσότερες φορές ψάχνουν άδικα, μια που δεν μπορούν να βρουν ούτε καν μια στοιχειώδη απασχόληση, για να αντιμετωπίσουν τις βασικές ανάγκες της ζωής. Κι αυτό για μας, για την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, είναι το πιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Χρόνια τώρα, οι αριθμοί της ανεργίας παραμένουν αμείλικτοι. Κυρίως όμως και πρώτα απ'όλα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πίσω απ' τους άψυχους αυτούς αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν οικογενειάρχες με αξιοπρέπεια, που βρίσκονται σε απόγνωση. Υπάρχουν νέες και νέοι, υπάρχουν χιλιάδες επιστήμονες, που βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται. Υπάρχουν χιλιάδες νέες και νέοι, που βάζουν τα πτυχία τους στο ράφι, προκειμένου να βρουν μια οποιαδήποτε απασχόληση. Ένας στους τρεις νέους που σήμερα κυκλοφορούν ανάμεσα μας είναι άνεργος. Υπάρχουν χιλιάδες άνεργες γυναίκες - αριθμός διπλάσιος περίπου των ανδρών, που μάταια γυρίζουν από γραφείο σε γραφείο, από βιοτεχνία σε βιοτεχνία, και ψάχνουν για δουλειά.
Φαίνεται ξεκάθαρα σε όλους μας, ότι όλες οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την ανεργία, όπως και για όλους τους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητάς της, για το κοινωνικό κράτος, για την Υγεία, για την Παιδεία, αποδεικνύονται λόγοι ασυνέπειας.
- Έλεγε ο πρωθυπουργός ότι θα δημιουργηθούν 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Όμως σήμερα, μετά από τρία περίπου χρόνια απ' τις εκλογές του 2000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας - στοιχεία όμως που πρέπει να σημειώσουμε αμφισβητούνται άμεσα τόσο απ' τους ίδιους εργαζόμενους στην Στατιστική υπηρεσία, όσο και από Διεθνείς Οργανισμούς - σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 10.000 άτομα, ενώ άκουσον - άκουσον, η ανεργία λένε τα στοιχεία αυτά, μειώθηκε κατά 103.000 άτομα.
Είναι φανερή λοιπόν και μόνο απ' τους αριθμούς αυτούς που η ίδια η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανακοινώνει, η αξιοπιστία τους. Είναι φανερό απ΄ τα ίδια αυτά τα στοιχεία, ότι υπάρχει μα κρυφή ανεργία. Είναι αυτό άλλη μια απόδειξη απόγνωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης ενός μεγάλου τμήματος του Ελληνικού πληθυσμού. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι υπάρχει μια σοβαρή μείωση του Εργατικού δυναμικού, την ώρα μάλιστα που μάταια η Κυβέρνηση προσπαθεί να ψελλίσει για μείωση της ανεργίας.

Οικονομία

Φίλες και φίλοι,
η σημερινή Κυβέρνηση έχει ξεπεραστεί απ' τα ίδια τα λάθη της, αλλά και από τις αυξημένες ανάγκες τις Κοινωνίας. Από την λογική της διαχείρισης, της συντήρησης, πέρασε τώρα στη διαχείριση του αποπροσανατολισμού. Δεν μπορεί να παράγει ουσιαστικό έργο σε κανέναν τομέα. Δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των Ελλήνων. Όλοι μας, όλοι οι Έλληνες, γνωρίζουν πολύ καλά ποια υπήρξε η συνέπεια της και ποια η αξιοπιστία της.

- Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι ήταν πλασματικοί οι δήθεν πλεονασματικοί προϋπολογισμοί της;
Λίγο καιρό πριν άλλωστε, κάτω απ' την πίεση της EUROSTAT, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ότι ήταν εικονικά τα πλεονάσματα που παρουσίαζαν. Ούτε όμως πάλι είπαν τότε την αλήθεια. Γιατί σίγουρα θυμάστε ότι πριν από λίγο καιρό το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανακάλυψε άλλη μια απόκρυψη δαπανών, «μια μαύρη τρύπα», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, που ξεπερνάει το 1,5 τρις δρχ.

- Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι εξαπατούσαν τη Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελληνική Βουλή, την Κοινωνία ολόκληρη σε ότι αφορά το Δημόσιο χρέος;
Άλλος ένας μύθος, η περίφημη μείωση του Δημόσιου Χρέους, μύθος που παταγωδώς κατέρρευσε και αποκάλυψε άλλη μια τεράστια πολιτική απάτη. Το 2001 μας έλεγαν ότι το Δημόσιο Χρέος ήταν στο 99,6% τους ΑΕΠ και ότι θα το ρίξουν τάχα πιο κάτω. Το 2002, κάτω απ' την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγκάσθηκαν να ομολογήσουν ότι το Δημόσιο Χρέος είναι 7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο απ' ότι ισχυρίζονταν. Όμως ούτε αυτό είναι αληθινό! Υπάρχουν τεράστια ελλείμματα που δεν καταγράφονται στον Προϋπολογισμό. Υπάρχουν χρέη που παραμένουν κρυφά και δεν μετρώνται στο επίσημο Δημόσιο Χρέος. Στα νοσοκομεία, στους Δήμους, τις Νομαρχίες, τους Δημόσιους Οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, υπάρχουν χρέη «ων ουκ έστι αριθμός».

- Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι μεταθέτουν υποχρεώσεις του σήμερα σε μελλοντικούς προϋπολογισμούς και ότι καταναλώνουν έσοδα του μέλλοντος;
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρέπει να αναφερθεί για να γίνουν ευρύτερα κατανοητά, τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να εμφανίζει ωραιοποιημένους Προϋπολογισμούς. Παίρνει τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες για λογαριασμό του Δημοσίου και στη συνέχεια τα επιστρέφει με όλους τους προβλεπόμενους τόκους εννοείται, τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Μ' αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση εμφανίζει πλεονάσματα, μόνο και μόνο για να εξαπατά την Βουλή και το λαό! Βελτιώνει την εικόνα του προϋπολογισμού, αλλά επιδεινώνει την πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν.

- Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι Κυβερνήσεις των τελευταίων 7 χρόνων του κύριου πρωθυπουργού μας, διαχειρίστηκαν τόσους πόρους, όσους όλες μαζί οι κυβερνήσεις του τελευταίου μισού αιώνα;
Πιστεύει κανείς ότι προχωράμε για την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με τους υπόλοιπους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θυμάστε ότι προεκλογικά την άνοιξη του 2000, όταν μιλούσαμε για δημιουργική λογιστική και για τα τεχνάσματα με τα οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να πετύχει την ονομαστική σύγκλιση, μας αποκαλούσαν κινδυνολόγους και συκοφάντες. Αμέσως μετά τις εκλογές όμως και την ένταξή μας στην Οικονομική και Νομισματική Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδέχθηκαν ότι πέτυχαν μόνο την ονομαστική σύγκλιση και όχι την πραγματική. Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος απολαμβάνει το 67% του μισθού του μέσου Ευρωπαϊκού μισθού, ότι υστερούμε σημαντικότατα σε λοιπές κοινωνικές παροχές και υποδομές. Η αλήθεια είναι ότι κατά την τελευταία δεκαετία, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,1% του ΑΕΠ στην χώρα μας, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τους 15 Εταίρους μας ήταν 2,5%. Πέρα από το γεγονός ότι οι ρυθμοί αυτοί, οφείλονται εν πολλοίς στα τεράστια Κοινοτικά κονδύλια που εισρέουν στην χώρα μας, με απλά μαθηματικά αποδεικνύεται ότι μ' αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, η πραγματική σύγκλιση θα απαιτήσει περίπου 80 χρόνια. Και δεν το λέμε μόνον εμείς. Ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προειδοποιεί ότι με τις σημερινές πολιτικές, χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να φθάσουμε στον Κοινοτικό μέσο όρο.
Αυτή είναι η αλήθεια, μια αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Για θυμηθείτε:

- Έλεγε ο πρωθυπουργός ότι βασικός στόχος της Κυβέρνησης του είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Σήμερα η Ελλάδα έχει πληθωρισμό διπλάσιο του Κοινοτικού μέσου όρου, ενώ η ακρίβεια βασικών ειδών (που πλήττει ακόμη περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους), σκαρφαλώνει στα ύψη. Και μάλιστα η Κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τον κόσμο, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν ανατιμήσεις και προβλήματα ακρίβειας στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα σπαταλά εκατοντάδες εκατομμυρίων για διαφήμιση του τύπου «τις τιμές σύγκρινε, τις τιμές μίκρυνε» και άλλων τέτοιων ευφυολογημάτων.

-Υποχρεούνται -ναι ή όχι- να καταβάλλουν σ' όλους τους Υπαλλήλους τα αναδρομικά για το Οικογενειακό Επίδομα και γιατί δεν το κάνουν; Γιατί σπρώχνουν 200.000 περίπου δικαιούχους στα δικαστήρια; Γιατί η κυβέρνηση βάζει σε ταλαιπωρία και σε δαπάνες τους δικαιούχους;

- Υπάρχει κανείς που να μην γνωρίζει τι συμβαίνει στις περίφημες ΔΕΚΟ, τις Δημόσιες Επιχειρήσεις, που όλο «εκσυγχρονίζονται» και συνεχώς δημιουργούν μεγαλύτερα δυσβάστακτα χρέη; Στον ΟΣΕ συσσωρευμένες ζημίες που ξεπερνούν τα 850δις δρχ, στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας περισσότερο από 1,5 τρις ζημίες, στην Ολυμπιακή αεροπορία, πλήρης απαξίωση και ζημίες για τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση έχει χάσει πλέον τον λογαριασμό!

- Υπάρχει κανείς που να μην γνωρίζει τι έγινε και τι γίνεται με τα δημόσια έργα, τις απευθείας αναθέσεις, τις μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν τους νόμους; Γιατί σχεδόν σε κάθε περίπτωση, σε κάθε δημόσιο έργο, το τελικό κόστος καταλήγει διπλάσιο και τριπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού; Πόσα σκάνδαλα και πόση σπατάλη αποκαλύπτουν οι τρύπες στα δημόσια έργα, οι τεράστιες καθυστερήσεις, οι κακοτεχνίες που φτάνουν στα όρια της επικινδυνότητας; Μερικά νούμερα για τα περίφημα «έργα εν όψει των ολυμπιακών αγώνων είναι ενδεικτικά:
- Κέντρο Τύπου Ο.Α. Αθήνας το 2000 10δις, το 2001 30 δις, το 2002 62 δις.
υπέρβαση 520%
- Κέντρο Σκοποβολής Αθήνας το 2000 4δις, το 2002 14,6 δις
υπέρβαση 267%
- Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Πειραιάς το 2000 2 δις, το 2002 5,5 δις
υπέρβαση 175%
Εδώ στην Θεσσαλονίκη, ένα απ' τα λίγα αθλητικά έργα, η ανακαίνιση του Καυτατζογλείου Εθνικού Σταδίου ξεκίνησε το 2000 με προϋπολογισμό 2 δις, το 2001 πήγαμε στα 3 δις, σήμερα το έργο εκτελείται με συνολικό προϋπολογισμό 13,5 δις περίπου. υπέρβαση 570%

Ως πότε ολόκληρη η Ελλάδα θα πληρώνει τις υπερβάσεις, την κακοδιαχείριση, την σπατάλη των δισεκατομμυρίων δρχ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας; Πόσα σχολεία, νοσοκομεία, αρδευτικά έργα θα μπορούσαν να γίνουν σε όλη τη χώρα, από τον περιορισμό και μόνο της σπατάλης, από τον περιορισμό και μόνο της διαφθοράς, από μια σωστή, νοικοκυρεμένη, τίμια Κυβερνητική πολιτική στον τομέα όλων των Δημόσιων έργων;

Διαφθορά

Μετά από 20 χρόνια παραμονής του ιδίου κόμματος στην εξουσία, η κοινωνία γίνεται μάρτυρας διαρροών και καταγγελιών, εκβιασμών και εξαγορών, φαινόμενα που παραπέμπουν σε εποχές παρακμής. Ο κόσμος έκπληκτος παρακολουθεί σήμερα εικόνες από μια κατάσταση γενικευμένης σήψης, τέτοιας που στην κυριολεξία εκπλήσσει ακόμη και τους πιο υποψιασμένους. Κι όμως η κυβέρνηση επιμένει να εμφανίζεται σαν ξένος παρατηρητής. Φτάνει μάλιστα ακόμη και στο σημείο να παριστάνει την καταγγέλουσα. Σαν να μην υπάρχει υπεύθυνη εξουσία σ' αυτόν τον τόπο. Κάθε φορά τα ίδια. Πάντα φταίνε οι άλλοι, οι αγρότες για τις φυσικές καταστροφές ή για τις υπερπαραγωγές τους, οι εργολάβοι για τις κακοτεχνίες, οι πολίτες που δεν πρόσεχαν στο Χρηματιστήριο, όλοι οι άλλοι εκτός απ' την ίδια την Κυβέρνηση.
Κάθε φορά μιλούν για το «μαχαίρι που θα φτάσει στο κόκαλο». Και κάθε φορά ακολουθεί κάτι χειρότερο από το προηγούμενο. Αυτά δεν έλεγαν για τους σεισμούς; Αυτά δεν έλεγαν για την τραγωδία του Σάμινα; Αυτά δεν έλεγαν για το δράμα του πρωθυπουργικού Φάλκον; Και τι έκαναν; Ποιο αποτέλεσμα έχουν να παρουσιάσουν;
Το κράτος έγινε εστία διαφθοράς και ασυδοσίας. Αιχμαλωτίσθηκε σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα που προσπαθούν να μειώσουν και να περιθωριοποιήσουν αρχές και αξίες. Αρχές και αξίες που αποτελούν το θεμέλιο της κοινωνίας και του έθνους μας. Αρχές και αξίες που αποτελούν εγγύηση για την ομαλή πορεία του τόπου στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα (το έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές αυτό), συγκροτούν παράκεντρα εξουσίας που δρουν όχι μόνο με την ανοχή, αλλά πολλές φορές ακόμη και υπό την προστασία της Κυβέρνησης. Στηρίζουν την κυβέρνηση και στηρίζονται απ' αυτήν. Κυβέρνηση και κατεστημένο, όχι μόνο δεν καταπολεμούν, αλλά έφτασαν στο σημείο να νομιμοποιούν τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Έφθασαν στο σημείο να ανέχονται στην ηγεσία της Δημόσιας Διοίκησης επίορκους και ποινικούς καταδικασμένους αξιωματούχους.
- Και ύστερα παριστάνουν τους κριτικούς και τους κήνσορες;
- Υπεύθυνοι δεν υπάρχουν;
- Αρμόδιος δεν είναι κανένας;
Όλοι μας τις τελευταίες μέρες, παρακολουθούμε άφωνοι ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου. Εικόνες, εκφράσεις και αποκαλύψεις, που μας κάνουν όλους μας να νοιώθουμε ντροπή. Που καθρεπτίζουν όλη την νοσηρότητα, όλο τον παρασιτισμό, όλη την παρακμή του ευρύτερου δημόσιου βίου. Αυτά τα φαινόμενα είναι η φυσική απόδειξη της ατιμωρησίας, της αλαζονείας, της μη εφαρμογής των νόμων, των προνομιακών σχέσεων με οικονομικά συμφέροντα που χαρακτηρίζουν την σημερινή Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση με καταφανή πλέον σε όλους τους πολίτες τα Καθεστωτικά Χαρακτηριστικά.
Το πιο ανησυχητικό βέβαια, δεν είναι που γίνονται όλα αυτά, αλλά που για όλα αυτά δεν τιμωρείται κανένας. Το πιο ανησυχητικό είναι το καθεστώς της ατιμωρησίας, γιατί επιβραβεύει την ατιμωρησία και εκτρέφει την αθλιότητα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Ένα ολόκληρο χρόνο μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά συγκεκριμένων κρατικοδίαιτων προμηθευτών, κι όμως δεν κινείται τίποτα. «Σιγή ιχθύος» επικρατεί απ' την πλευρά της Κυβέρνησης. Κι όμως αυτό, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Είμαστε αναγκασμένοι να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, ότι τίποτα δεν λησμονείται, τίποτα δεν διαγράφεται, τίποτα δεν παραγράφεται.
Είμαστε αναγκασμένοι για μια ακόμη φορά να επαναλάβουμε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες που να κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και να διασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας απ' όλους. Όποιοι κι αν είναι αυτοί! Όπου κι αν βρίσκονται!
Το σίγουρο είναι όμως ότι απ' την Κυβέρνηση αυτή, κανένας δεν μπορεί να περιμένει τίποτε ριζοσπαστικό και αποτελεσματικό. Το βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση ανέχθηκε, συντέλεσε και κατέστη δέσμια της σημερινής διαφθοράς. Το βέβαιο είναι ότι η Κοινωνία εναποθέτει σ' εμάς τους νέους πολιτικούς, τα νέα στελέχη της «ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» τις ελπίδες της.
Και δεν θα τη διαψεύσουμε!
Η σύγκρουση μας, προσωπική και κομματική, με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ασυδοσία, ήταν, είναι και θα παραμείνει μετωπική, και είμαστε βέβαιοι ότι στην μάχη αυτή, του καλού που έρχεται με το κακό που φεύγει, οι δυνάμεις του καλού θα κυριαρχήσουν.
Γνωρίζετε άλλωστε όλοι σας, ότι σε ότι μας αφορά προσωπικά, ούτε παράγωγα της διαπλοκής είμαστε, ούτε επιθυμούμε να γίνουμε, ούτε γόνοι πολιτικών οικογενειών είμαστε - το αντίθετο μάλιστα η οικογενειοκρατία και τα τζάκια μας είχαν πάντοτε απέναντί τους .
Άλλοι είναι αυτοί που υπόστειλαν τις σημαίες του αγώνα κατά της διαφθοράς, κατά της διαπλοκής, κατά της αναξιοκρατίας, κατά της οικογενειοκρατίας και των τζακιών.


Αγροτικός Τομέας

Φίλες και φίλοι,
οι περισσότεροι προέρχεστε, προερχόμαστε από χωριά, από αγροτικές περιοχές , από αγροτικές οικογένειες. Ζήσαμε και ζούμε πιο έντονα σήμερα τα προβλήματα του πρωτογενούς, του αγροτικού τομέα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει φτώχεια, εγκατάλειψη στο έλεος του Θεού, ερημοποίηση της Υπαίθρου.
Τα ζούμε, τα βιώνουμε!
Υπάρχει εφιαλτική διόγκωση των αγροτικών χρεών, που βαρύνονται με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια της Αγροτικής.
Το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει!
Οι τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων μειώνονται!
Το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται!
Συρρικνώνεται και γερνάει ο αγροτικός πληθυσμός! Ερημώνει η ύπαιθρος, τα χωριά μας εγκαταλείπονται! Η «άλλη Ελλάδα» όπως αρέσκεται να λέει ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και αντιμετωπίζει ανησυχητικές προοπτικές. Ήδη το αγροτικό ζήτημα προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Και φυσικά το αγροτικό ζήτημα δεν αφορά μόνον τους αγρότες, τον αγροτικό κόσμο. Αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, μας αφορά όλους, γιατί αν συνεχιστεί η εγκατάλειψη του αγροτικού κόσμου, θα γονατίσει ολόκληρη η ύπαιθρος. Κι αν γονατίσει η ύπαιθρος και εγκαταλείψουν την Ελληνική περιφέρεια οι λίγοι ήρωες αγρότες που ακόμη εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη της υπαίθρου, τότε θα πάθουν ασφυξία τα αστικά κέντρα. Αλήθεια για σκεφθείτε τι θα γινόταν αν ακόμη μερικές χιλιάδες αγροτών μετακόμιζαν και συνωστιζόντουσαν στα αστικά κέντρα; Σκεφθείτε τις διαστάσεις που θα έπαιρνε η ανεργία, σκεφθείτε την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων απ' τον υπερβολικό αριθμό κατοίκων σε πόλεις που ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων τους, στερούμενες βασικών υποδομών!
Κι όμως! Ενώ το ΠΑΣΟΚ ευαγγελίζεται και θέλει να παρουσιάζεται σαν κόμμα των αγροτών, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί για τα προβλήματα τους και προκλητικά εμφανιζόμενη να καλεί τους αγρότες «να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους». Αρνείται ακόμη και διάλογο να κάνει μαζί τους. Καλύπτει τους αεριτζήδες μεσάζοντες που λυμαίνονται την παραγωγή τους και αδιαφορεί και εμπαίζει τους παραγωγούς. Και φυσικά, όπως είναι άλλωστε η πάγια τακτική της, ρίχνει σε όλους τους άλλους τις δικές της ευθύνες! Είπαμε για όλα φταίνε οι άλλοι, ποτέ η Κυβέρνηση! Για τα προβλήματα στην αγροτική πολιτική, φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση, φταίει η Αντιπολίτευση, φταίνε «άκουσον - άκουσον» οι αγρότες!!!
Όμως η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί πια! Είναι σ' όλους μας σαφές, ότι οι τεράστιες Κοινοτικές εισροές κατασπαταλήθηκαν, χωρίς κανένα πραγματικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Στο χώρο των διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χάσαμε όλες τις κρίσιμες μάχες για τα αγροτικά μας προϊόντα, τη μία μετά την άλλη! Για τον καπνό, το βαμβάκι, το στάρι, τα οπωροκηπευτικά! Για όλα αυτά τα προϊόντα, μόλις πρόσφατα στο Συμβούλιο Κορυφής, ο πρωθυπουργός μας εμφανίσθηκε σε στάση «ουδέτερη». Δέχθηκε το Δεκέμβριο, ενώ σε λίγες ημέρες ξεκινούσε η Ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμφωνηθεί ένα δυσμενές για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μόνο και μόνο για να μην έχει ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας την ευθύνη για την προσπάθεια αυτή, υπέρ των Ελλήνων Αγροτών.
Έτσι αντί να επιδιώξει συμμαχίες με χώρες που έχουν ανάλογα με τα δικά μας συμφέροντα στον γεωργικό τομέα, προτίμησε να σιωπήσει!
Δεν λύνονται όμως έτσι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Δεν κερδίζεται έτσι το μέλλον. Εάν έγκαιρα δεν αναπτύξουμε κατάλληλες και αποτελεσματικές δράσεις, ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας, θα βρεθεί μπροστά σε νέα ακόμη μεγαλύτερα, αδιέξοδα. Κι' αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε! Δεν δικαιούμαστε ως Νέα Δημοκρατία να το επιτρέψουμε!
Είναι ανάγκη να κινηθούμε - σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο- με αποφασιστικότητα για να στηρίξουμε τα προϊόντα μας.
Είναι ανάγκη να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούνται για να μπορέσει να κρατηθεί ο αγρότης στη γη του.
Είναι ανάγκη να προετοιμαστούμε για τις αυξημένες απαιτήσεις του νέου, πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.
Οι θέσεις μας για τον αγροτικό τομέα, είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές:
Πρώτον: Το Υπουργείο Γεωργίας - που κατάντησε ένας αθηνοκεντρικός οργανισμός, ανίκανος και διαβρωμένος από τον κομματισμό, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά - να μετασχηματιστεί σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Να γίνει κέντρο επιτελικού σχεδιασμού με πλήρως αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Να αναδιοργανωθούν οι κρατικές υπηρεσίες και να ενισχυθούν οι περιφερειακές μονάδες. Να είναι το κράτος κοντά στον αγρότη και όχι να τρέχει ο αγρότης για να βρει το κράτος. Να είναι οι γεωπόνοι και οι τεχνικοί σύμβουλοι δίπλα στον αγρότη.
Δεύτερον: Οργανωμένη στροφή στη δημιουργία σύγχρονων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών, την παραγωγή ποιοτικά βελτιωμένων προϊόντων. Την ενίσχυση της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας. Την προσαρμογή της γεωργίας μας στα νέα καταναλωτικά προϊόντα.
Τρίτον: Ειδικός οργανισμός για την Προώθηση των Αγροτικών Προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται:
- Έμφαση στην τυποποίηση και τη μεταποίηση.
- Στήριξη ενός σύγχρονου προγράμματος αποθήκευσης για όλα τα αγροτικά προϊόντα μας.
- Παραγωγή και προώθηση προϊόντων ονομασίας προέλευσης.
- Συστηματική προβολή τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
Τέταρτον: Άμεση και σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων στην περιφέρεια. Έργων για την πρόληψη της λειψυδρίας, και την αποτροπή πλημμύρων. Έργων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών φραγμάτων και υδατοδεξαμενών. Όπως επίσης και βασικών υποδομών για την ποιότητα ζωής (την Υγεία, τη Παιδεία, τις Συγκοινωνίες).
Πέμπτον: Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Να επεκταθεί η ασφαλιστική κάλυψη και σε άλλους κινδύνους. Να καταβάλλονται έντοκα. Να μάθει κάποτε αυτό το κράτος ότι πρέπει να σέβεται τους πολίτες.
Έκτον: Αποτελεσματικές ρυθμίσεις για την ομαλή λειτουργία των θεσμών συλλογικής δράσης ( τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών, τις διεπαγγελματικές οργανώσεις). Παράλληλα να καταρτίσουν, επιτέλους, και να λειτουργήσουν τα μητρώα βασικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και το μητρώο των αγροτών.
Έβδομον: Άμεσα μέτρα για τη συμπίεση του κόστους της αγροτικής παραγωγής.
- Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα, και τιμών ρεύματος κα πετρελαίου για αγροτική χρήση.
- Μείωση φόρων για μεταβιβάσεις, κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές προς τους, κατά κύριο επάγγελμα, αγρότες.
- Παράλληλα, μας απασχολεί σοβαρά και το θέμα των βιομηχανιών παραγωγής λιπασμάτων. Εξετάζουμε τόσο τον εκσυγχρονισμό τους, όσο και τη γεωγραφική κατανομή τους.
Όγδοον: Οικονομική εξυγίανση της ΑΤΕ, που κατάντησε παραμάγαζο του κομματισμού, άγος του αυτοαποκαλούμενου εκσυγχρονισμού και καθεστωτικός «παίχτης» της Σοφοκλέους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σημειώνω ότι για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2002, η ΑΤΕ ανακοίνωσε κέρδη, 11 δις δραχμών, ενώ στην πραγματικότητα έχει ζημιές 174 δις δρχ. Αυτό επισημαίνεται στο πιστοποιητικό ελέγχου των ορκωτών λογιστών. Αυτή είναι η αλήθεια. Ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα αποτελεί η ντροπή με τα πανωτόκια. Ζητούμε να υπάρξει ειδική ρύθμιση για την Αγροτική Τράπεζα, σύμφωνα με την οποία πρέπει να προβλέπεται συνέχιση της επιδότησης του Δημοσίου τουλάχιστον δύο (2) μονάδες στα επιτόκια, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, άσχετα από την εξυπηρέτηση ή μη του δανείου τους.
Ένατον: Άμεση προτεραιότητα στην ενίσχυση των γεωργών και των κτηνοτρόφων στις μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Αναπροσαρμογή των συντάξεων του ΟΓΑ. Βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του αγρότη. Καταβολή ειδικού επιδόματος στους κτηνοτρόφους, που έχουν μειωμένο εισόδημα.
Δέκατον: Αποφασιστική στήριξη της κτηνοτροφίας, που βρίσκεται, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, σε φθίνουσα πορεία. Η Ελλάδα, που μπορούσε και μπορεί να πρωτοπορεί στην παραγωγή προϊόντων κτηνοτροφίας, έφτασε στο σημείο να κάνει εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών, που κοστίζουν τόσο, όσο όλες μαζί οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Κύριες και κύριοι, αγαπητές φίλοι και φίλοι,
η ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Εξαντλήθηκαν τα όρια αντοχής του αγροτικού κόσμου. Δεν στέρεψαν όμως οι ελπίδες. Γιατί υπάρχουν λύσεις. Μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για την ξεχασμένη Ελλάδα. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια νέα προοπτική για τους ξεχασμένους Έλληνες. Φτάνει να το πιστέψουμε, να το θελήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα. Εμείς το θέλουμε, το πιστεύουμε και το μπορούμε.

Περιβάλλον

Θεωρώ απαραίτητη όμως στο σημείο αυτό, μια έστω και σύντομη αναφορά μου στα ζητήματα περιβάλλοντος. Είναι ζητήματα ουσίας, είναι ζητήματα που αφορούν όλους μας και ταυτόχρονα τον καθένα μας χωριστά. Γιατί η μόλυνση του περιβάλλοντος, δεν κάνει διακρίσεις για κανέναν μας, είτε είναι πλούσιος ή φτωχός, είτε γαλάζιος ή πράσινος. Είναι ζητήματα ζωής και αφορούν εμάς, αλλά κυρίως τα παιδιά μας. Γιατί απ' αυτά, τα παιδιά μας, δανειζόμαστε το περιβάλλον σήμερα.
Θα αναφερθώ επιγραμματικά στο μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα που έγινε στην Ελλάδα, και μάλιστα έγινε στο Νομό μας, στην λίμνη Κορώνεια. Άφησαν τη λίμνη Κορώνεια να αργοπεθαίνει. Το καλοκαίρι δεν υπήρχε σταγόνα νερό. Τώρα ευτυχώς, «δόξα το Θεό», είχαμε αρκετές βροχές και υπάρχει λιγοστό νερό.
Όμως το ζητούμενο είναι γιατί; Γιατί δεν ξεκινούν άμεσα τα έργα του περίφημου Master Plan για τη διάσωση της Κορώνειας; Γιατί δεν παίρνει η κυβέρνηση άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τη διάσωσή της; Τι περιμένουν για να ξεκινήσουν τα έργα;
Μόνο «μνημόσυνα» για τη λίμνη θα κάνουμε; Για το τεράστιο αυτό θέμα, θέμα που επαναλαμβάνω είναι όχι τοπικής, αλλά εθνικής σημασίας, είμαι απόλυτος. Το έχω πει και το ξαναλέω:
Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες! Πολιτικές ευθύνες σ' όσους τις έχουν, ποινικές ευθύνες σ' όσους συνειδητά συνετέλεσαν και συντελούν στην καταστροφή της.
Και βέβαια για όλους εμάς, τη νέα Διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, είναι ταυτόχρονα ένα μεγάλο στοίχημα, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Η Κορώνεια πρέπει να σωθεί

Και βέβαια αναφέρομαι σαν αιχμή των ζητημάτων περιβάλλοντος στην λίμνη Κορώνεια, αλλά όπως είπα αυτή είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Να αναφέρω επιγραμματικά την προστασία του Δέλτα των ποταμών (Γαλλικού, Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα) όπου πρέπει αφενός μεν την χλωρίδα και την πανίδα να προστατεύσουμε, σεβόμενοι όμως ταυτόχρονα και τους αγρότες της περιοχής που και αυτοί πρέπει να ζήσουν και είμαι βέβαιος ότι ενοχλούν λιγότερο απ' όλους το οικοσύστημα, το πρόβλημα των αμμοληψιών του Μπογδάνα ποταμού, τις λάθος αναδασώσεις στο Σεϊχ - Σου και πολλά άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Σεβασμός και ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κύριοι ανευθυνοϋπεύθυνοι για το περιβάλλον και την προστασία του.

Προσωπικά ζητήματα

Φίλες κι φίλοι, στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή προσωπική αναφορά. Γνωρίζετε ότι πριν από τρία χρόνια περίπου, υπέβαλα για πρώτη φορά υποψηφιότητα σε βουλευτικές εκλογές, θέτοντας τον εαυτό μου στην κρίση των ψηφοφόρων της Β' περιφέρειας Θεσ/νίκης. Γνωρίζετε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα για μένα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Στις πρόσφατες νικηφόρες νομαρχιακές εκλογές, όπου ήμουν υποψήφιος, γιατί μου ζητήθηκε να βοηθήσω την παράταξη, αλλά και γιατί όπως γνωρίζετε αγαπώ ιδιαίτερα τον χώρο της αυτοδιοίκησης, χάρη στην δική σας πολύτιμη βοήθεια - για την οποία θερμά σας ευχαριστώ- με αναδείξατε πρώτο σύμβουλο στην Επαρχία Λαγκαδά με 34.000 περίπου ψήφους, αριθμό ψήφων ρεκόρ σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Αυτοδίκαια λοιπόν ως πλειοψηφών σύμβουλος, καταλάμβανα τη θέση του Επάρχου Λαγκαδά.
Όπως όμως σίγουρα θυμάστε, και προεκλογικά προφορικά στις ομιλίες μου, αλλά και γραπτά στα φυλλάδια μου, δήλωνα ευθαρσώς ότι θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής στις επόμενες Κοινοβουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Έτσι αμέσως μετά τις Νομαρχιακές Εκλογές, ερεύνησα το ενδεχόμενο για ύπαρξη πιθανού κολλήματος στην Βουλευτική μου υποψηφιότητα αν τυχόν αναλάμβανα Έπαρχος Λαγκαδά. Κατατέθηκε λοιπόν σχετική επερώτηση στην Νομική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και στο Νομικό Τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης - Αποκέντρωσης (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α) για το αν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του Επάρχου και του Υποψήφιου Βουλευτή.
Δυστυχώς όμως στα τέλη Δεκεμβρίου μου έγινε σαφές απ' την Νομική Υπηρεσία της Βουλής, ότι, «ο Νομάρχης και ο Έπαρχος δεν μπορούν για όλη τη διάρκεια της θητείας τους (δηλαδή από 1/1/2003 έως 31/12/2006) να θέσουν υποψηφιότητα ως βουλευτές».
Έτσι λοιπόν αναγκάσθηκα να κάνω δήλωση μη αποδοχής της θέσης του Επάρχου δηλώνοντας παράλληλα ότι παραμένω ενεργό μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου και Επαρχιακού Συμβουλίου Λαγκαδά, αγωνιζόμενος στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας.

Για μένα είναι σαφές -είναι ο τρόπος ζωής μου άλλωστε- ότι υπηρετώ αρχές και αξίες και δεν έχουν καμία σημασία οι τίτλοι και τα αξιώματα! Απ' οποιαδήποτε θέση βρεθώ, με συνέπεια - όπως άλλωστε όλοι σας γνωρίζετε - θα υπηρετώ τον τόπο μας, για την ουσιαστική αναβάθμιση και προοπτική του!!!
Στον δύσκολο λοιπόν αυτό - αλλά και συνάμα ωραίο - αγώνα σας καλώ, όλοι μαζί να συστρατευθούμε δίνοντας ενωμένοι την μάχη για την ανάπτυξη και προκοπή της Επαρχίας Λαγκαδά, του νομού Θεσσαλονίκης.
Στον αγώνα αυτό όλοι εσείς, μπορείτε να γίνετε μπροστάρηδες. Μπορείτε και πρέπει να αντισταθείτε:
- Αντισταθείτε στις σκοτεινές δυνάμεις του κατήφορου και της παρακμής. Όχι κύριοι του ΠΑΣΟΚ, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!
- Αντισταθείτε στην φθορά και την περιθωριοποίηση των μεγάλων αρχών και αξιών, που αποτελούν εθνική κληρονομιά και παρακαταθήκη.
- Αντισταθείτε στη νοοτροπία των μειωμένων προσδοκιών, την μετριότητα, την αναξιοκρατία, και την υποβάθμιση της Δημοκρατίας.
Δείξτε με το φρόνημα σας, ότι η Ελλάδα και οι γενιές που έρχονται, αξίζουν καλύτερη μοίρα. Όλες και όλοι μαζί θα εγγυηθούμε μια νέα διακυβέρνηση της χώρας, στη βάση αρχών και αξιών.
Με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή, τον άξιο αγωνιστή πρόεδρό μας, πλαισιωμένο απ' όλους εμάς, τη νέα γενιά πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, εσάς τον υπέροχο κόσμο της παράταξης, τους αγωνιστές που 20 χρόνια τώρα ανιδιοτελώς συνεχίζετε ακάματοι τους κομματικούς, τους εθνικούς μας αγώνες, είμαι βέβαιος ότι πλησιάζει ή ώρα της τελικής δικαιοσύνης.
Οι εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, και η αίσθηση μου είναι ότι είναι αρκετά κοντά μας, είναι ο τελικός μας στόχος, είναι η προσπάθεια μας για την τελική μεγάλη νίκη. Τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, την νίκη του Κώστα Καραμανλή, τη νίκη τη δική σας, όλων μας!

Μαζί συνεχίζουμε!!!!
Με αρχές, συνέπεια, προοπτική!!!

Σας ευχαριστώ πολύ

Τρεις κουβέντες ακόμη θα ήθελα να συμπληρώσω!
- Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους αγώνες που τόσα χρόνια κάνετε, κάνουμε όλοι μαζί. Η παράταξη, σας το οφείλει, αγωνιστές και αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας.
- Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον πρόσφατο νικηφόρο αγώνα, που μαζί δώσαμε και κερδίσαμε την νομαρχία και τους περισσότερους Δήμους και Κοινότητες του Νομούς μας καθώς επίσης και για την μεγάλη σας συμβολή στην προσωπική μου μεγάλη επιτυχία. Με 34.000 φίλους κοντά μας, φίλες και φίλοι, δεν φοβόμαστε τίποτα!!!
- Ένα μεγάλο ευχαριστώ τέλος για τους αγώνες που έρχονται και είμαι βέβαιος, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί και σ' αυτούς. Μαζί ως την τελική νίκη

Να 'στε όλοι καλά!