Κοπή Βασιλόπιτας 2004 (Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης")

Κοπή Βασιλόπιτας 2004 (Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης")

Ομιλία του Θεόδωρου Καράογλου:

Αιδεσιμότατοι,
κύριοι βουλευτές, κύριοι Πολιτευτές, κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι Αντινομάρχες, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι,
φίλες και φίλοι,

καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου για την εντυπωσιακή σας παρουσία στη σημερινή μας εκδήλωση. Η δυναμική αυτή σας παρουσία δίνει το μήνυμα της νίκης για την μεγάλη φιλελεύθερη παράταξή μας. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι εδώ, γυρίζουμε σελίδα στη χώρα και τον τόπο μας το νομό Θεσσαλονίκη, είμαστε στο κατώφλι μιας νέας διακυβέρνησης με νέους ανθρώπους, νέες πολιτικές, νέες πρακτικές, με ηγέτη και πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.

ImageImageImageΟι συναντήσεις μας, ήταν μέχρι σήμερα πολλές.
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα προβλήματα που σας απασχολούν, για τις θέσεις και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε, ξέρετε καλά, ότι κάθε φορά ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις σας και την κριτική σας, και φροντίζω να καταβάλω ακόμη περισσότερη προσπάθεια για να ανταποκριθώ στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις των θέσεων, που με τη δική σας απόφαση αναλαμβάνω.
Σε σας χρωστάω όλη την πορεία μου μέχρι σήμερα.
Σε όλους εσάς, φίλους καλούς. Σε σας αισθάνομαι ότι έχω μια τεράστια υποχρέωση, και σας το λέω μέσα από την καρδιά μου, ότι θα ήμουν ευτυχής αν ήξερα ότι κι εσείς με βλέπετε με τον ίδιο τρόπο, σαν φίλο σας, σαν αδελφό σας όπως σας αισθάνομαι κι εγώ.

Οι παλιοί φίλοι, που τους βλέπω σήμερα ανάμεσα σας, θυμούνται ακόμη τα φοιτητικά μας χρόνια. Χρόνια αφιερωμένα στις ιδέες μας χρόνια γεμάτα αγώνες, χρόνια πλούσια σε αναμνήσεις και εμπειρίες, χρόνια χρήσιμα και μοναδικά.
Η πολιτική δεν είναι ούτε παιχνίδι ούτε επιθυμία της στιγμής. Είναι τρόπος ζωής, είναι πρόκληση και αποτέλεσμα. Είναι συμμετοχή και δράση. Για μας είναι πάντα μια ευκαιρία να κτίσουμε ενωμένοι ένα καλύτερο αύριο για όλους. Μια κοινωνία ελπίδας, ισότητας, μια κοινωνία ευκαιριών χωρίς αδικίες και τεχνητούς διαχωρισμούς.

Στις δύο πρώτες θητείες μου σαν νομαρχιακός σύμβουλος είχα την ευκαιρία να έλθω ακόμη πιο κοντά σας, αντιμετωπίζοντας τα θέματα που σας απασχολούν. Όμως σ΄ αυτή την τρίτη θητεία, με νομάρχη τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, είχα την ευκαιρία να ζήσω από πιο κοντά τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που λέγεται, συγκεντρωτικό κομματικό κράτος των Αθηνών. Μας γυρνούν την πλάτη, μας αρνούνται αυτά που δικαιούμαστε, παίζουν με το μέλλον των παιδιών, με τα δικαιώματα και τα χρήματα των αγροτών, με την ασφάλεια, με την υγεία, με το περιβάλλον, μόνο και μόνο για να εκδικηθούν τους Θεσσαλονικείς για τις επιλογές τους.
Τους στέλνουμε σήμερα ένα μήνυμα.
Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, τεχνίτες, συνταξιούχοι, υπάλληλοι, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας. Είμαστε πολλοί περήφανοι για τις αποφάσεις μας. Αυτοί δεν μπορούν να είναι ούτε τόσο περήφανοι για την πολιτική τους. Πολιτική εκδικητική, γεμάτη εμπάθεια και σκοπιμότητες. Πολιτική γεμάτη εκβιασμούς χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα. Πολιτική αδιαφορίας και εγκατάλειψης.
Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη είμαστε άνθρωποι της ουσίας, της δουλειάς, του αποτελέσματος. Λέμε λίγα, ακούμε πολλά και κάνουμε περισσότερα. Είμαστε υπομονετικοί, δημιουργικοί και απαιτητικοί. Είμαστε μαθημένοι να λέμε, αλλά θέλουμε και να ακούμε την αλήθεια. Ξεχωρίζουμε εύκολα το αληθινό από το ψεύτικο. Ξεχωρίζουμε το γνήσιο από το πλαστό. Βαρεθήκαμε τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις. Κουραστήκαμε από τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες. Απαιτούμε δράση τώρα. Απαιτούμε αποτέλεσμα. Απαιτούμε μια νέα προοπτική. Απαιτούμε πολιτική αλλαγή.
Γι' αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε επιτέλους στον τόπο μας μια ευκαιρία. Να δώσουμε τη δική μας δυνατή απάντηση.
Σ' έναν μήνα ψηφίζουμε για τη Νέα Διακυβέρνηση, επιλέγουμε την απελευθέρωση της δημόσιας ζωής από το πλέγμα του κατεστημένου και των συμφερόντων, ανοίγουμε το δρόμο στη νέα πολιτική, στη νέα προοπτική.
Ξεκινάμε με όρεξη μια καλύτερη περίοδο για την πατρίδα μας.
Φέρνουμε την πολιτική αλλαγή που όχι μόνο ζητούν οι πολίτες αλλά και την απαιτούν. Την απαιτούν άμεσα και δυνατά.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τους λίγους. Δεν συμβιβαζόμαστε με το χθες. Δεν συμβιβαζόμαστε με τους ιδιοτελείς. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο παρά μόνο με την αλήθεια. Με την αλήθεια τη δικιά σας. Την αλήθεια των πολλών, των Ελλήνων που περιμένουν και ελπίζουν.

Φίλες και φίλοι,
διανύουμε μια προεκλογική περίοδο στην οποία το κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ και τα ποικίλα συμφέροντα -οικονομικά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης- που το στηρίζουν- δίνουν έναν άνευ προηγουμένου αγώνα, απεργάζονται κάθε μέσο ώστε να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία. Αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία τις καθεστωτικές τους πρακτικές, έχουν αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα, δίχως αρωγή τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών ώστε να επιτύχουν τις εσωκομματικές τους ισορροπίες για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ τους ενδιαφέρει πλέον μόνο η παραμονή στην εξουσία και η νομή της.

Έχουμε τον νέο αρχηγό τους να αναδεικνύεται στη θέση αυτή τυπικά από ένα ανοικτό συνέδριο και από το λαό όπως θέλει να λεει. Όλοι όμως ξέρουμε πως ουσιαστικά ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βγήκε πρόεδρος του κόμματός του μετά από υπόγειες συνομιλίες, μιλώντας μόνο με τον κ. Σημίτη και αποκλείοντας όλα τα άλλα στελέχη. Και ο απερχόμενος αρχηγός πρωθυπουργός δραπέτευσε από το κόμμα του, πιεζόμενος από αυτούς που τόσα χρόνια τον στήριζαν, ώστε να περιοριστεί η ήττα του κυβερνώντος κόμματος ώστε να διαχειριστούν στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η αντικατάσταση του κυρίου Σημίτη σηματοδοτεί την αλλαγή, την αναγέννηση, είναι πράξη γενναιότητας. Για τα ίδια προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό και ο διάδοχος. Πως το ΠΑΣΟΚ άλλαξε, θα αναγεννηθεί από την τέφρα του, θα αυτοκαθαρθεί, θα εφαρμόσει μια νέα πολιτική. Το νέο, όμως, δεν έρχεται με ψευδεπίγραφους τίτλους, δεν έρχεται με λευκές σελίδες, δεν έρχεται με τα ίδια δοκιμασμένα και αποτυχημένα στελέχη, δεν έρχεται με πολιτικές και πρόγραμμα που γράφεται στο γόνατο μέσα σε ένα πούλμαν, δεν έρχεται με τις ίδιες πολιτικές και τις ίδιες νοοτροπίες. Αυτό είναι προσπάθεια παραπλάνησης και εμπαιγμού των πολιτών. Και οι πολίτες, κύριε Παπανδρέου, δεν εξαπατώνται. Έχουν νου και γνώση και μνήμη. Κρίνουν και θυμούνται. Και για αυτό θα δώσουν την απάντησή τους στην οκταετία Σημίτη στις 7 του Μάρτη. Θα ψηφίσουν τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, τον Κώστα Καραμανλή που επί χρόνια είναι δίπλα τους, στα προβλήματά τους, τους μιλάει με ειλικρίνεια, τον γνωρίζουν, γνωρίζουν τις θέσεις μας. Θα δώσουν ευρεία λαϊκή εντολή στη Νέα Δημοκρατία, για μια ισχυρή κυβέρνηση που θα δώσει νέα πνοή στον τόπο.

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλάει για την αλλαγή πολιτικής, για αλλαγή ηθικής, μιλάει για κατεστημένα και καρεκλοκένταυρους στο κόμμα του. Υπόσχεται ρήξη με το χθες, με το παλιό. Δεν νιώθουν όμως ο διάδοχος του κυρίου Σημίτη και τα άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ την ανάγκη να απολογηθούν; Με ένα συγγνώμη τα λάθη και οι παραλείψεις δεν παραγράφονται. Δεν σβήνεται η ανεργία, δεν γεμίζει η τσέπη, δεν καταργούνται οι ουρές, οι αγρότες δεν εισπράττουν αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, δεν χτίζονται σχολειά και νοσοκομεία. Ο κ. Παπανδρέου είναι συνένοχος και συνυπεύθυνος της πολιτικής Σημίτη. Αφού όλα χρειάζονται αλλαγή γιατί ως κορυφαίος υπουργός ποτέ δεν μίλησε, ποτέ δεν διαφώνησε με τα έργα και τις ημέρες του κ. Σημίτη; Πως την ώρα που υπερασπίζεται τις πολιτικές του προκατόχου του την ίδια ώρα μιλάει για αλλαγές και ανανέωση; Πως την ίδια ώρα που μιλάει για Ανδρέα Παπανδρέου μιλάει και για τον Κώστα Σημίτη. Είναι σαφές, φίλοι και φίλες, πως ο στόχος τους είναι ένας. Με επικοινωνιακά κόλπα να εξαπατήσουν τους πολίτες. Να παρατείνουν αδιαφορώντας για το καλό της χώρας και των πολιτών την παραμονή τους στην εξουσία.

Τόσα χρόνια κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία πως δεν έχει θέσεις. Τίποτα πιο ψευδές από αυτό. Η ΝΔ έχει θέσεις σύγχρονες και ρεαλιστικές. Και τώρα ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τις αντιγράφει. Αυτό που λοιδορούσαν τώρα αντιγράφουν και μάλιστα με κακό τρόπο. Ακούμε πρόχειρες θέσεις για τα πάντα, πρόχειρες, προεκλογικές αλλά και επικίνδυνες. Για σχεδόν μαύρη εργασία των νέων, για νομιμοποίηση των ναρκωτικών και τόσα άλλα. Τα μηνύματα που σας μεταφέρω από κάθε γωνιά του νομού μας όμως είναι πως οι πολίτες δεν εξαπατώνται. Οι πολίτες απαιτούν συνέπεια και πραγματικές θέσεις και ενδιαφέρον. Απαιτούν πολιτική αλλαγή. Απαιτούν κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και θα μιλήσουν στις 7 του Μάρτη.

Οι πολίτες, φίλες και φίλοι, απαιτούν να αλλάξει το κράτος, να αλλάξει το κράτος του ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η κακοδιοίκηση, ο κομματισμός, η διαφθορά, η ασυδοσία, η ατιμωρησία. Η χώρα μας όπως υπογραμμίζει και η Διεθνής Διαφάνεια κατρακυλά ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά. Το κράτος του ΠΑΣΟΚ έχει γίνει η εστία διαφθοράς και διαπλοκής έχει εκτινάξει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα χώρας και πολιτών.
Μήπως δεν είναι ενδεικτικά -και σημεία των καιρών- πως ο πρωθυπουργός απομάκρυνε από κοντά τους έναν-έναν όλους τους στενούς του συνεργάτες; Ή η περίφημη υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα; Οκτώ χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη δεν ήταν ο κ. Πάχτας; Κανείς δεν νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί εκεί στη δυαρχία του ΠΑΣΟΚ;

Από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999 φθάσαμε στην πολύκροτη τροπολογία του Porto Carras. Ύστερα από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής αναγκάστηκε ο υπουργός Οικονομίας να δηλώσει ότι θα φέρει άλλη τροπολογία, για να καταργήσει εκείνη που ψηφίστηκε. Κύριοι του ΠΑΣΟΚ πλήξατε το κύρος του κοινοβουλίου. Ομολογήσατε οι ίδιοι το πρόβλημα της διαφθοράς. Και αφορά ολόκληρη την κυβέρνηση. Αφορά ολόκληρο το κομματικό και κυβερνητικό κατεστημένο. Ανεύθυνοι στην κορυφή της εξουσίας δεν υπάρχουν. Δεν είναι εσωκομματικό θέμα αλλά αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας.

Για αυτό λέμε. Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Μια νέα εποχή με αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των μεγάλων κοινωνικών ομάδων: του αγροτικού κόσμου, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των χαμηλόμισθων, της εργαζόμενης γυναίκας. Λύσεις για την ανεργία, την νέα φτώχεια, την ακρίβεια. Η κοινωνία σήμερα θέλει να αλλάξουν πολιτικές, να αλλάξουν πρακτικές, να αλλάξουν νοοτροπίες του χθες. Απαιτεί πολιτική αλλαγή. Αξιώνει μια νέα κοινωνική πολιτική που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολλών. Χρειάζεται μια νέα οικονομικής πολιτική, που να δημιουργεί δουλειές για όσους έχουν ανάγκη, Ζητά μια νέα διακυβέρνηση που να σέβεται τον τόπο και τον λαό. Ζητάει να περάσουμε από το παλιό στο νέο. Για αυτό και ο λαός στις 7 του Μάρτη θα δώσει εντολή στη Νέα Δημοκρατία για μια νέα διακυβέρνηση με αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Να έρθουμε φίλες και φίλοι στα δικά μας, στα προβλήματα του τόπου μας της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης. Μιας περιοχής παραμελημένες και ξεχασμένης, μιας περιοχής με τόσες αναξιοποίητες δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Υποδομές ακούμε μα δεν τις βλέπουμε. Ακόμη και αυτή η Εγνατία έχει γίνει ένα ακόμη γεφύρι της Άρτας του ΠΑΣΟΚ. Σκοτωνόμαστε στους ακατάλληλους και επικίνδυνους δρόμους μα κανείς δεν δείχνει να νοιάζεται. Οι αγρότες έχουν εγκαταλειφθεί με χρέη υπέρογκα να τους βαραίνουν, με επιδοτήσεις και αποζημιώσεις που καθυστερούν και συνήθως είναι χαμηλότερες των πραγματικών αναγκών. Οι υποσχέσεις για αγροτικές υποδομές παραμένουν πουκάμισο αδειανό. Τα χωριά, ιδίως τα ορεινά, ερημώνουν, τα σχολειά είναι άδεια ή όπου υπάρχουν παιδιά να φοιτήσουν δεν υπάρχουν κατάλληλες αίθουσες, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας "νοσεί", κυριαρχεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση -να θυμίσω την Κορώνεια, το δέλτα του Αξιού ποταμού ή τον Μπογδάνα- τα φυσικά και τουριστικά πλεονεκτήματα μένουν αναξιοποίητα, οι συγκοινωνίες δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Αυτά τα οποία βιώνετε όλοι σας καθημερινά είναι τα αποτελέσματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Δεν θέλουμε όμως εμείς, φίλες και φίλοι, οι αγωνιστές και οι φίλοι της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης να μηδενίζουμε. Δεν μας ταιριάζει η μιζέρια και ισοπεδοτισμός. Έχουμε προτάσεις και για αυτό κοιτούμε εστιάζουμε στο θετικό και όχι το αρνητικό. Αφήνουμε πίσω μας το αρνητικό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και προχωρούμε μπροστά με τη θετική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Με προτάσεις πραγματικές που εγγυώνται μια νέα πορεία για τον νέο, τη γυναίκα, τον μικρομεσαίο, τον επιχειρηματία, τον αγρότη για τον τόπο και τα παιδιά μας. Με προτάσεις για μια νέα διακυβέρνηση την οποία θα εφαρμόσουμε όλοι μαζί με μπροστάρη τον πρόεδρό μας Κώστα Καραμανλή.

Επιτρέψτε μου να μιλήσω για τα αγροτικά και να παρουσιάσω τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Να δούμε πρώτα όμως ποια είναι η κατάσταση σήμερα.
Το αγροτικό εισόδημα αντιστοιχεί μόλις στο 50% του μέσου όρου των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έξι στις έντεκα πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης είναι ελληνικές.
Είκοσι χιλιάδες αγρότες εγκαταλείπουν τα χωράφια τους κάθε χρόνο και αναζητούν αλλού δουλειά.
Τα ξένα αγροτικά προϊόντα εκτοπίζουν σταδιακά τα ελληνικά από τις εγχώριες και ξένες αγορές. Έχουμε χαμηλή απορρόφηση των πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την ενίσχυση του αγρότη και της υπαίθρου.
Στόχος της αγροτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατία, φίλοι αγρότες, είναι η βελτίωση του εισοδήματός σας, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, η εξασφάλιση για τον καταναλωτή υγιεινών τροφίμων ποιότητας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανασφάλειας, οι αγροτικές περιοχές να μην υστερούν σε ανάπτυξη και ευημερία από τις αστικές περιοχές. Και αυτά εμείς δεν τα εξαγγέλλουμε απλώς. Έχουμε και συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να τα πετύχουμε:

Πρώτον: Το υπουργείο Γεωργίας μετασχηματίζεται σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Σπρώχνουμε στην κατεύθυνση αποκέντρωσης των υπηρεσιών. Με απλά λόγια δεν χρειαζόμαστε τους γεωπόνους ούτε στα γραφεία ούτε στο υπουργείο στην Αθήνα. Τους χρειαζόμαστε δίπλα στον παραγωγό, δίπλα στον κτηνοτρόφο.

Δεύτερον: Η αγροτικής τράπεζα -που η κακή διαχείριση την έχει μεταβάλει σε δυνάστη των αγροτών- πρέπει να παίξει τον πραγματικό της ρόλο. Σήμερα η αγροτική τράπεζα λόγω κομματισμού, κακοδιαχείρισης αλλά και της εμπλοκής της στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου πριν από λίγα χρόνια είναι μια προβληματική τράπεζα. Άρα χρειάζεται μια σοβαρή εξυγίανσή της για να παίξει το ρόλο που πρέπει και χρειάζεται. Να είναι ουσιαστικό στήριγμα του Έλληνα αγρότη, του Έλληνα κτηνοτρόφου!

Τρίτον: ο ΕΛΓΑ πρέπει να καλύψει όλους τους κινδύνους και κυρίως να καταβάλει εμπρόθεσμα, στην ώρα τους, τις αποζημιώσεις, αποζημιώσεις αντικειμενικές και όχι υπο-εκτιμημένες. Για μας, στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση για αυτό. Οποιαδήποτε αποζημίωση που καταβάλλεται πέραν του τριμήνου θα καταβάλλεται στους αγρότες έντοκα. Αυτό είναι προσωπική δέσμευση του Κώστα Καραμανλή.

Τέταρτον: Δημιουργούμε Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.

Πέμπτον: κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε -όσο περισσότερο γίνεται- το κόστος παραγωγής, μέσω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης, μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση του ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 18% στο 8%, μέσω κατάργησης της φορολογίας για την μεταβίβαση αγροτικής περιουσίας, από γονείς αγρότες, σε παιδιά αγρότες.
Αυτά είναι θεσμικά αλλά και ανακουφιστικά μέτρα για όλους τους αγρότες. Από εκεί και πέρα απαιτείται και μια επιθετική αναπτυξιακή αγροτική πολιτική με νέο οδικό περιφερειακό δίκτυο, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, πληροφόρηση και στροφή σε νέες παραγωγές και νέα προϊόντα, με κατεύθυνση στην ποιότητα. Ακόμη επιβάλλεται η ενίσχυση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών για να προωθηθούν και να καταστούν τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

Φίλες και φίλοι αγρότες η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής προσωπικά έχουν δεσμευθεί απέναντί σας για:
Τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης.
Γενναίο και οριστικό διακανονισμό των καθυστερημένων οφειλών των αγροτών και κτηνοτρόφων με την ΑΤΕ.
Αύξηση της σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας στα 330 ευρώ.
Επέκταση των ασφαλιστικών καλύψεων και επιτάχυνση της διαδικασίας εκτίμησης ζημιών.
Κατάρτιση δασολογίου και δασικού κτηματολογίου.
Παροχή φορολογικών κινήτρων και πιστώσεων με ευνοϊκούς όρους στους νέους αγρότες.
Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
Χορήγηση ισχυρών κινήτρων για νέες επενδύσεις.
Στήριξη του τουρισμού και ιδιαίτερα του αγροτουρισμού.

Η Νέα Δημοκρατία έχει πρόγραμμα, έχει θέσεις και προτάσεις ικανές να δώσουν λύσεις και να σπάσουν το κατεστημένο της κομματικής νομενκλατούρας του ΠΑΣΟΚ που βυθίζει τη χώρα, που πνίγει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Με θέσεις και λύσεις μαζί για την ανάπτυξη.
Λύσεις φίλες και φίλοι για όλους. Κατ' αρχήν για ένα κοινωνικό κράτος, για ένα κράτος πρόνοιας, που θα είναι δίπλα στις ανάγκες μας.
Αναφέρω -επιγραμματικά- τις προτάσεις που έχει διατυπώσει ο Κώστας Καραμανλής, προτάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η νέα διακυβέρνηση, η νέα εποχή όπου το κράτος θα είναι σύμμαχος μας και όχι δυνάστης μας, όπου τα μικρά και μεγάλα προβλήματα θα έχουν λύσεις.

Πρώτον: Άμεση προτεραιότητα στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Οι πόροι υπάρχουν, για όσους έχουν την απορία από πού θα τα βρούμε, υπάρχουν μόνο που κατασπαταλώνται για να θρέψουν το αδηφάγο και σπάταλο κράτος του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον: Στήριξη της οικογένειας. Το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα σήμερα, είναι το Δημογραφικό! Ο Ελληνικός πληθυσμός διαρκώς μειώνεται! Πρότασή μας! Πολύτεκνη οικογένεια κάθε οικογένεια με τρία παιδιά.

Τρίτον: οι νέες και οι νέοι απόφοιτοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ εφόσον είναι άνεργοι να εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξή τους από τον ΟΑΕΔ.

Τέταρτον: αναβαθμίζουμε το σύστημα υγείας με την καθιέρωση ελεύθερης επιλογής γιατρού και οικογενειακού γιατρού.

Πέμπτον: προτεραιότητα και πρώτος πυλώνας ανάπτυξης η παιδεία και ο πολιτισμός.

Και έκτον: δίνουμε οριστική λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια που έχουν γίνει σφιχτή θηλιά στον λαιμό χιλιάδων συμπολιτών μας.

Φίλες και φίλοι,
η νέα εποχή δεν είναι επίπλαστες προεκλογικές εξαγγελίες, Δεν είναι η δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας, δεν είναι τα χαμόγελα, τα κασκόλ και τα πούλμαν. Η νέα εποχή δεν έρχεται με ευχές και απλώς αφορισμούς του χθες και του παλιού. Η νέα εποχή δεν είναι τα έκτακτα δελτία ειδήσεων, η επικοινωνιακή καταιγίδα και οι χειραψίες στα στημένα ακροατήρια. Η νέα εποχή θέλει νέα πρόσωπα, θέλει πολιτική τόλμη και βούληση, θέλει να είμαστε αδέσμευτοι από κάθε λογής συμφέροντα και προσηλωμένοι στο στόχο ανάπτυξης της πατρίδας μας. Η νέα εποχή θέλει πρόγραμμα και προτάσεις, Θέλει Κώστα Καραμανλή, θέλει Νέα Δημοκρατία, θέλει όλους εσάς τους αγνούς και πιστούς αγωνιστές που τόσα χρόνια έχετε μείνει στο περιθώριο και ταλαιπωρείστε από το κράτος του ΠΑΣΟΚ. Θέλει να ακουστεί και η φωνή σας, ήρθε η ώρα και για τη δημιουργική σας δύναμη. Ήρθε η ώρα του Κώστα Καραμανλή, της νέας διακυβέρνησης, της πολιτικής αλλαγής.

Φίλες και φίλοι,
είμαστε εδώ για να πούμε μόνο την αλήθεια και όλη την αλήθεια. Με υπευθυνότητα. Γιατί τα προβλήματά σας απαιτούν αλήθεια και υπευθυνότητα. Τα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας, της οικονομικής δυσπραγίας, της υγείας, της παιδείας, της συναλλαγής με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Στόχος μας να δημιουργήσουμε συνθήκες για νέες δουλειές και όχι για ανακύκλωση της ανεργίας. Η δική μας θέση συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «εκπαίδευση-νέα ανάπτυξη-απασχόληση». Στηρίζουμε τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας. Επενδύουμε στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη νέα γενιά και τις νέες τεχνολογίες. Συνδέουμε την εκπαίδευση με την παραγωγή και την αγορά εργασίας. Εφαρμόζουμε μια νέα οικονομική πολιτική για να πετύχουμε ανάπτυξη σε ρυθμούς πάνω από το 5%. Πιστεύουμε στην τελική ανάλυση η ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας σημαίνει νέες επιχειρήσεις, νέες επενδύσεις, νέες αγορές.
Στη Νέα οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε δίνουμε άμεση προτεραιότητα στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και έμπρακτη ενθάρρυνση για τη δημιουργία νέων.
Η νέα οικονομική πολιτική του προγράμματός μας αποβλέπει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα και ιδίως στην ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια. Και φίλες και φίλοι ήρθε η ώρα οι πολίτες να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Αυτή είναι η πρόκληση των καιρών. Αυτή είναι η πολιτική μας.

Φίλες και φίλοι,
βρίσκεστε στη δίνη μιας διπλής καταιγίδας. Μια πραγματικής, αυτής που προκαλούν τα διογκωμένα προβλήματα που έχουν συγκεντρωθεί και μιας άλλης, επικοινωνιακής αυτήν τη φορά, η οποία επιχειρεί να κρύψει την πραγματικότητα και να σας πείσει πως όλα είναι καλά, τίποτα κακό δεν έχει γίνει και πως έρχονται καλύτερες ημέρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί κάτι τέτοιο.
Εμφανίστηκε ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να αποδέχεται αυτά που η Νέα Δημοκρατία χρόνια έλεγε για την ανεπάρκεια του κράτους και την αλαζονεία της εξουσίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση στην οποία μετέχει και μάλιστα σε κορυφαία θέση ότι δεν έσκυψε στα προβλήματα των πολιτών. Κατηγόρησε το κόμμα του ότι έγινε κατεστημένο. Προσπάθησαν με μια κουβέντα, ένα συγγνώμη, να σβήσουν όλα όσα διέπραξαν όλοι τους εις βάρος σας εις βάρος του τόπου μας στα 20 χρόνια παραμονής τους στην εξουσίας. Ονομάζουν λάθη τις πολιτικές, τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις τους και ζητούν από τον κόσμο να τα ξεχάσει. Να ξεχάσει την ανεργία του, να ξεχάσει την άδεια τσέπη και την ακρίβεια, να ξεχάσει την ταλαιπωρία και τις ουρές στα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, να ξεχάσει πως το παιδί του δεν έχει σχολείο σύγχρονο για να φοιτήσει. Όμως κύριε Παπανδρέου δεν μπορείτε να ξεγελάσατε το λαό. Είστε εσείς αυτός που πρώτα πρέπει να απαντήσει : ποιοι έκαναν λάθη, πότε έγιναν, τι επιπτώσεις είχαν και τι κάνατε τότε για αυτά. Με εύηχα συνθήματα και ευχολόγια δεν σβήνονται από τους πολίτες τα αποτελέσματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ:
Όπως ο πόνος και η ανέχεια που προκάλεσε το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Εμείς αυτό δεν το ξεχνούμε όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.
Ή πόνος και η φτώχεια που προκάλεσε η άδικη κατανομή πλούτου;
Ή η αγωνία των γονιών να σπουδάσουν τα παιδιά τους και μετά βλέπουν πως το πτυχίο τους δεν έχει αντίκρισμα και αποτελεί μονάχα διαβατήριο για την ανεργία;
Ξεχνιέται η οικονομική εξαθλίωση της περιφέρεια και τα χρέη και η ανέχεια των αγροτών;
Ξεχνιέται η απαξίωση του εθνικού συστήματος υγείας και η ταλαιπωρία των ασθενών;
Ξεχνιέται η επίθεση των ειδικών μονάδων καταστολής πέρσι τον Οκτώβριο, εναντίον ένστολων πολιτών (αστυνομικών - πυροσβεστών - λιμενικών) που ειρηνικά διαδήλωναν στην Πλατεία Συντάγματος, διεκδικώντας το αυτονόητο! Την αναγνώριση του επαγγέλματός τους, του επαγγέλματος των Αστυνομικών - Πυροσβεστών - Λιμενικών ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Και κάτι ακόμη. Στις εκλογές τα κόμματα οφείλουν να λένε την αλήθεια στο λαό, να ανακοινώνουν πρόγραμμα και να δεσμεύονται για αυτό και όχι να εκστομίζουν συνθήματα ευκαιριακά ώστε να δημιουργούν ένα θολό τοπίο το οποίο μεταφέρει τον προεκλογικό αγώνα από τις θέσεις και την ουσία στην επικοινωνία και τις εντυπώσεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Τόσο καλό που και το ΠΑΣΟΚ το αντιγράφει. Δεν έχουν πρόγραμμα και εξακολουθούν να φάσκουν και αντιφάσκουν. Άλλα λένε το πρωί άλλα το βράδυ, υπόσχονται για τα πάντα σε όλους, αυτοσχεδιάζουν και υψώνουν λαϊκίστικα σημαίες ευκαιρίες λίγο πριν τις εκλογές. Θέλετε παραδείγματα: τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, η μείωση της θητείας, η μείωση της ανεργίας στους νέους ή το 35ώρο.
Το ΠΑΣΟΚ και ο νέος ηγέτης του δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των πολιτών και της καθημερινότητάς τους με προχειρότητα, στο βωμό των προεκλογικών συμφερόντων. Όμως και ο λαϊκισμός έχει τα όρια του. Και την απάντηση θα την πάρουν την 7η του Μάρτη από όλους εσάς.

Φίλες και φίλοι,
οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία απαιτούν αλλαγή διακυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής, αλλαγή κυβέρνησης. Απαιτούν αλλαγές που να αφορούν τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους. Απαιτούν μια νέα διακυβέρνηση. Πολλοί συμπολίτες αισθάνονται δίχως στήριξη δίχως ασφάλεια.

Φίλες και φίλοι,
για όλα αυτά θα αγωνιστώ μαζί σας. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας πολύ καλά. Μιλάμε με τα μικρά μας ονόματα, σφίγγουμε τα χέρια και προχωράμε μαζί για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας, για ένα καλύτερο αύριο. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες στα κοινά ως πρόεδρος της κοινότητας Ζαγκλιβερίου, νομαρχιακός σύμβουλος, συνδικαλιστής, υποψήφιος βουλευτής στην δεύτερη εκλογική περιφέρεια, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου αλλά και τις δικές σας τις προσωπικές αγωνίες, θέλω, επιθυμίες. Μαζί προχωρούμε, με σύνθεση απόψεων με κοινές προτάσεις, για το καλό του τόπου. Για την περιφερειακή ανάπτυξη, την αγροτιά, τον τουρισμό, το περιβάλλον, την οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό.
Καταθέτω τις δυνάμεις μου στην προσπάθειά μας για πολιτική αλλαγή, για μια νέα διακυβέρνηση, δίνω το παρών μαζί σας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μια νέα ανατολή για τα χωριά μας, τον τόπο μας, τα παιδιά μας. Δεσμεύομαι προσωπικά πως θα εκπροσωπήσω με τον καλύτερο, με τον πιο μαχητικό τρόπο, με ανιδιοτέλεια και δίχως να υποκύψω σε κανένα συμφέρον τα συμφέροντά σας και του νομού μας. Εσείς και το καλό του τόπου μας είστε η μόνη κινητήριος δύναμή μου σε αυτόν τον αγώνα. Τον αγώνα ζωής για ένα αύριο με περισσότερη ελπίδα, συνεργασία, πίστη, προσπάθεια και μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Δεσμεύομαι προσωπικά.

Φίλες και φίλοι,
ζητούμενο στην νέα εποχή και στόχος της νέας διακυβέρνησης είναι το αυτονόητο που είναι και το ουσιώδες. Σιγουριά, εφόδια, ευκαιρίες. Αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, διαφάνεια, δικαιοσύνη. Η νέα διακυβέρνηση είναι η επανίδρυση του κράτους και η πολιτική αλλαγή. Είναι η επένδυση στην παιδεία και τον πολιτισμό, η νέα οικονομική πολιτική, είναι η νέα αγροτική και τουριστική πολιτική, είναι η περιφερειακή ανάπτυξη είναι ο άνθρωπος.
Τα μηνύματα που συγκεντρώνω από παντού είναι πως ο κόσμος θέλει πολιτική αλλαγή. Θέλει νέες ευκαιρίες, θέλει λύσεις στα μεγάλα προβλήματά του, θέλει ένα νέο περιβάλλον για να μεγαλώσει την οικογένειά του. Δίχως νοοτροπίες του χθες, δίχως φαινόμενα αλαζονείας και καθεστωτισμού, δίχως διακρίσεις, δίχως σπατάλη, κακοδιοίκηση και διαφθορά. Ανεξαρτήτως κόμματος αξιώνουν αυτήν την αλλαγή. Οι νέοι, οι πολίτες του μεσαίου χώρου έρχονται μαζί μας ζητούν λύσεις βλέπουν στην Νέα Δημοκρατία ελπίδα και προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο.
Στις 7 Μαρτίου ανοίγει ο κύκλος της νέας διακυβέρνησης, οι πολίτες βάζουν τέλος στην αλαζονεία και τις καθεστωτικές νοοτροπίες.
Όλοι μαζί χτίζουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης, χτίζουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με συνδετήριο κρίκο το καλό της χώρας. Χτίζουμε μια Ελλάδα της σύνθεσης και της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, δίνουμε εντολή στη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή για αλλαγή πολιτική για ίσες ευκαιρίες στο νομό και τα παιδιά μας.

Φίλες και φίλοι,
είμαστε υπερήφανοι για τους αγώνες μας. Είμαστε υπερήφανοι για τις καθαρές θέσεις μας.
Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από την αλήθεια.
Τίποτα δεν είναι πιο προκλητικό από την ανατροπή του σάπιου κατεστημένου εξουσίας, που χρησιμοποιώντας κάθε μέσο μάχεται να κρατηθεί ζωντανό.
Τίποτα δεν είναι πιο ελκυστικό από τη μάχη για τον άνθρωπο, τον πολίτη το περιβάλλον, το μέλλον, τα παιδιά μας.
Τίποτα δεν είναι πιο συναρπαστικό από τη συμμετοχή στην προσπάθεια και στη νίκη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή.
Σ' αυτή την προσπάθεια σας προσκαλώ και πάλι, ανοίγοντας την αγκαλιά μου σε όλους, σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για όλα όσα μέχρι σήμερα μαζί πετύχαμε, όλα αυτά που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε σας και παράλληλα σας παρακαλώ και σας προκαλώ. Να είστε εσείς πρώτοι οι πιο αυστηροί κριτές μας. Γιατί σ' εσάς δίνουμε λόγο, σε εσάς απολογούμαστε. Αυτό ζητάμε. Δεν ζητάμε μόνο την ψήφο σας για μια φορά. Ζητάμε και περιμένουμε τη γνώμη σας, την πολύτιμη συμβουλή σας. Εσείς είστε το πιο δυνατό όπλο μας. Εσείς οι τίμιοι, οι εργατικοί, οι άξιοι συμπολίτες μας.

Όλοι μαζί, με ψηλά το κεφάλι, με κέφι και χαμόγελο 28 μέρες άλλωστε μας μένουν απ' την μεγάλη νίκη, με ζωντάνια και αισιοδοξία μέχρι την τελευταία στιγμή.
Εμπρός για το νομό μας, για την Θεσσαλονίκη, για τον τόπο μας!
Εμπρός για τη Νέα Δημοκρατία.
Εμπρός για τον Κώστα Καραμανλή!

Σας ευχαριστώ.