Κοπή Βασιλόπιτας 2006 (Ξενοδοχείο Porto Palace)

Κοπή Βασιλόπιτας 2006 (Ξενοδοχείο Porto Palace)

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Porto Palace πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 22 Ιανουαρίου η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Β' περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρου Καράογλου.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Τσιαρτσιώνης Νίκος, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Ψωμιάδης Παναγιώτης, οι βουλευτές Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Γκιουλέκας Κώστας, Ράπτη Έλενα, Σπηλιόπουλος Τάσος, Ιωαννίδης Γιάννης, Παπαθεμελής Στέλιος, ο βουλευτής Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Γαλαμάτης Δημήτρης, ο βουλευτής Έβρου Δερμετζόπουλος Αλέκος, ο βουλευτής Φθιώτιδας Σταυρογιάννης Νίκος, ο βουλευτής Πιερίας Καρπούζας Αντώνης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κουσκουβέλης Ηλίας και όλοι οι Δήμαρχοι της Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ευλόγησε την βασιλόπιτα ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας.

Ομιλία του Θεόδωρου Καράογλου:

Φίλες και φίλοι,
Θα ήθελα να ξεκινήσω με λίγα λόγια βγαλμένα από την καρδιά μου. Λόγια που δεν είναι γραμμένα στο χαρτί αλλά πηγάζουν αυθόρμητα βλέποντας αυτήν την μαζική προσέλευσή σας, την ένθερμη συμμετοχή σας στην εκδήλωση, την ζεστή υποδοχή που μου επιφυλάσσετε. Θέλω να ξέρετε, και αυτό το λέω έντιμα και αληθινά, κοιτώντας σας στα μάτια, πως όλη μου η δύναμη είστε εσείς, άνθρωποι του καθημερινού αγώνα, άνθρωποι της εργασίας, άνθρωποι που προβληματίζονται και ζητούν μια καλύτερη καθημερινότητα, που αγωνίζονται για το καλό του τόπου. Εσείς είστε η δύναμή μου και η σημερινή σας παρουσία εδώ, το δυναμικό και ενεργό παρών που δηλώνετε σε ένα ακόμη κάλεσμα μου, αυξάνει και άλλο τις υποχρεώσεις μου απέναντί σας, καθιστά ακόμη πιο βαρύ το φορτίο της προσπάθειας που καλούμε να σηκώσω για την προώθηση των αιτημάτων και των δικαίων μας.

Συνηθίζεται σε τέτοιες εκδηλώσεις οι από του βήματος ομιλητές να προσπαθούν να κολακέψουν το ακροατήριό τους. Να του πουν λόγια ευχάριστα, να δώσουν υποσχέσεις, να μοιράσουν χαμόγελα, να σφίξουν πολλά χέρια. Όταν όμως τα φώτα χαμηλώσουν και τα μικρόφωνα κλείσουν τραβούν τον προσωπικό τους δρόμο.
Από εμένα σήμερα δεν πρόκειται να ακούσετε λόγια αρεστά. Δεν πρόκειται να δείτε ψεύτικα χαμόγελα. Δεν πρόκειται να λάβετε υποσχέσεις και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Θα ακούσετε την αλήθεια. Θα ακούσετε για προσπάθεια, αγώνες και έργο. Αλλά και για λάθη και παραλείψεις. Άλλωστε μεταξύ μας, φίλες και φίλοι, λέμε την αλήθεια. Γνωριστήκαμε βλέπετε στους αγώνες, μοιραστήκαμε αγωνίες, αγώνες, προβληματισμούς. Εδώ και 20 χρόνια μαζί κλάψαμε και μαζί γελάσαμε. Και έτσι θέλω να συνεχίσουμε. Με ειλικρίνεια, κατανόηση, αλληλεγγύη, επικοινωνία, διάλογο και κοινή προσπάθεια. Ο στόχος άλλωστε είναι κοινός, το συμφέρον συλλογικό και όχι ατομικό.

Φίλες και φίλοι,
επιτρέψτε αυτά τα λίγα λόγια που αναβλύζουν από την ψυχή μου. Επιτρέψτε μου και την συγκίνηση. Και επιτρέψτε μου να μιλήσω όχι μέσα από ένα κείμενο, από άψυχες λέξεις τυπωμένες σε μια λευκή σελίδα χαρτί. Μα μέσα από την καρδιά μου, με λέξεις γεμάτες αλήθεια και συναίσθημα, λέξεις που κάθε μια της κρύβει τον μόχθο, την προσπάθεια, ένα λάθος, μια κίνηση σωστή, μια ερώτηση ή μια απάντηση, μα πάντα την αλήθεια. Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε να βρεθείτε σήμερα εδώ και δια αυτής σας της παρουσίας να στείλετε ένα βροντερό μήνυμα δυναμικής υποστήριξης της νέας διακυβέρνησης και του πρωθυπουργού μας του Κώστα Καραμανλή.

Φίλες και φίλοι,
η σημερινή μας συνάντηση πέρα από τα τυπικά και καθιερωμένα, πέρα από την ευκαιρία για ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος, πέρα από μια ακόμη αφορμή να ανταμώσουμε και να συζητήσουμε έρχεται να εξυπηρετήσει και έναν ακόμη στόχο: αυτόν της ενημέρωσης για την πορεία της κυβέρνησης μας, που χάρη στους δικούς σας αγώνες ανέλαβε στις 7 Μαρτίου του 2004, την εντολή και την ευθύνη ώστε να αλλάξει τα πράγματα στην εν πολλοίς ταλαιπωρημένα από τους πειραματισμούς και δογματισμούς του ΠΑΣΟΚ.
Στα δύο χρόνια της νέας διακυβέρνησης έγιναν πολλά και σχεδιάστηκαν ακόμη περισσότερα που και αυτά σύντομα θα γίνουν ορατά και αντιληπτά. Όσο όμως το επιτρέπει το νέο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Περιβάλλον που διαμορφώνει η δημοκρατία ορισμένων μέσων ενημέρωσης που δια των τηλε-παραθύρων της έχει αναγάγει την παραπολιτική σε πολιτική, την ανυπόστατη κα αδιασταύρωτη καταγγελία σε απόδειξη ενοχής, που κάθε βράδυ στις οκτώ κρίνει, δικάζει και καταδικάζει άκριτα, απαίδευτα, ατεκμηρίωτα.
Το επικοινωνιακό περιβάλλον βέβαια ποτέ δεν ήταν φιλικό προς τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό δεν μας εμποδίζει, δεν μας πτοεί. Μας δυναμώνει, μας χαλυβδώνει. Η δύναμή μας είναι η ίδια η κοινωνία, μια κοινωνία που ζητάει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Παντού. Ζητάει ρήξεις και τομές. Ζητάει να σπάσει το κατεστημένο της διαφθοράς και της διαπλοκής. Να σπάσει το απόστημα της ήσσονος προσπάθειας, των βολεμένων, των δυνάμεων της συντήρησης και του χθες, των ολιγοπωλίων. Ζητάει ισότητα και ευκαιρίες, ζητάει να απελευθερωθούν οι υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Οι δυνάμεις που βλέπουν μπροστά, που κοιτούν όσα μας ενώνουν, κοιτούν τη δουλειά, κοιτούν μια νέα Ελλάδα δημιουργική και υπερήφανη.
Οφείλουμε όμως και όλοι μας, είτε είμαστε υπουργοί, είτε βουλευτές, είτε διορισμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, είτε κομματικά στελέχη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όχι από τον φόβο των καναλιών. Αλλά διότι σε όποια θέση βρισκόμαστε, είμαστε εκεί για να βοηθάμε το κοινωνικό σύνολο πάντα με γνώμονα τη σαφή οδηγία του Κώστα Καραμανλή: «σεμνά και ταπεινά». Κάτι που μετά λύπης μου διαπιστώνω πως αρκετοί έχουν ξεχάσει.
Ας μου επιτραπούν αυτές οι παρατηρήσεις ως απαραίτητη εισαγωγή για τα αμιγώς πολιτικά. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων. Έλαβε αποφάσεις απαραίτητες, εν πολλοίς το αναγνωρίζω δύσκολες, που είναι όμως απαραίτητες για την εξυγίανση της οικονομίας και του κράτους, που βλέπουν όχι στο να βολευτούν λίγοι αλλά να εξυπηρετηθούν οι πολλοί, που δεν αρκείται στο σήμερα αλλά κοιτάει και μεριμνά για το αύριο. Παράλληλα προωθεί μια νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική ενώ δίνει λύσεις σε αδικίες και χρονίζοντα προβλήματα που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε, δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει.

Φίλες και φίλοι,
η Νέα Δημοκρατία στις 7 Μαρτίου 2004 έλαβε από την κοινωνία μια σαφή και ξεκάθαρη εντολή. Να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσει αποφασιστικά με ρήξεις και τομές, για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της χώρας και τη δημιουργία προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Να εφαρμόσει πολιτικές που θα βάλουν τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς, γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας του κράτους, θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και θα αποτελματώσουν την οικονομία. Πολιτικές όμως με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία, που θα έχουν ως μέτρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Ήδη και παρά τις αντιδράσεις του κατεστημένου συστήματος ΠΑΣΟΚ, των ολιγοπωλίων και των βολεμένων δυνάμεων της συντήρησης και της ήσσονος προσπάθειας, η νέα διακυβέρνηση προχώρησε με τόλμη στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της πολιτικής στο σύνολο της λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας. Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της χώρας που συσσωρεύτηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ η νέα διακυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια. Στέκεται ενώπιόν τους με ευθύνη και αναλογιζόμενη το ιστορικό της χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές επιλέγοντας να τα λύσει και όχι να τα μεταθέσει στο αύριο. Και αυτό το απαιτεί η κοινωνία και το συμφέρον της χώρας. Για αυτό και θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα σε διαρθρωτικές αλλαγές σε οικονομία, δημόσια διοίκηση, υγεία και παιδεία παρά τις αντιδράσεις των συντεχνιών και των πολιτικών δυνάμεων της συντήρησης. Θα προχωρήσει δίχως αιφνιδιασμούς και με κοινωνική συναίνεση. Και είναι βέβαιο πως θα πετύχει.
Τα δύο χρόνια της νέας διακυβέρνησης έγιναν πολλά. Και έως το τέλος της τετραετίας θα υλοποιηθεί το σύνολο του προεκλογικού προγράμματος μας. Αυτό είναι σαφές. Είναι πρωθυπουργική δέσμευση. Και άρα θα γίνει. Και είναι και καθημερινός δικός μας αγώνας.
Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες αλλά επιτρέψτε μου να θυμηθώ τη ρύθμιση των πανωτοκίων, την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των ρυθμών και ποσοστών απορρόφησης των πόρων του Γ' ΚΠΣ, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον νέο φορολογικό νόμο αλλά και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις τράπεζες, τη λειτουργία των ΔΕΚΟ με στόχο την εξοικονόμηση των χρημάτων σας και την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, Και φυσικά τη μείωση του ελλείμματος και την διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Αν αυτά ακούγονται γενικά θα προσθέσω και τις αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας αλλά και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποδομών που θα αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής περιφέρειας. Και βέβαια όλα αυτά είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε (διότι κανείς αγαπητοί φίλοι και φίλες δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει τις δικές σας θυσίες) από το 2007 να έρθει η ώρα της ανταμοιβής, των ελαφρύνσεων και παροχών.
Περισσότερα όμως είναι αυτά που έρχονται. Το 2005 έκλεισε με μια μεγάλη εθνική επιτυχία, την εξασφάλιση των 20.1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα στο Δ ΚΠΣ. Και το 2006 ανοίγει με μια μεγάλη θεσμική και μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας, την νέα αναθεώρηση του συντάγματος, το άνοιγμα των σχετικών διαδικασιών, ώστε να υπάρχει η αναγκαία βάση για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης κοινωνίας, μιας σύγχρονης Ελλάδας που θα στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις που δεν θα γίνονταν ποτέ αν εσείς δεν ήσασταν ώριμοι, αν εσείς δεν τις υποστηρίζατε.
Το 2006 αναμφίβολα θα είναι μια καθοριστική χρονιά. Θα ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, που σχεδίασε και εφάρμοσε ο Κώστας Καραμανλής, εμπνευσμένος από το όραμα και στο πλαίσιο του αντίστοιχοι μεταρρυθμιστικού σχεδίου του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, του μεγάλου εθνάρχη και καθοδηγητή μας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που άλλαξε τη χώρα με το έργο του, την είσοδο της χώρας στην τότε ΕΟΚ αλλά και την εθνική συμφιλίωση που επέτυχε.
Σε αυτόν το κρίσιμο για τη χώρα σταυροδρόμι όλοι πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια τη κυβέρνησης μακριά από συντηρητικές αντιλήψεις, ανώφελους και επικίνδυνους λαϊκισμούς. Και αυτό πρέπει πρώτα να το καταλάβουν στο ΠΑΣΟΚ που για χρόνια στέρησαν ευκαιρίες για τη χώρα. Στόχος μας είναι η δημιουργία κράτους οικονομικά ισχυρού και ταυτοχρόνως κράτους Δικαίου, που σέβεται τον πολίτη και εξασφαλίζει το σεβασμό του.

Φίλες και φίλοι
Θα ήθελα να πω και λίγα λόγια για τη Θεσσαλονίκη. Την ανάπτυξή της εγγυάται ο ίδιος ο πρόεδρος, ο Θεσσαλονικιός, ο δικός μας Κώστας Καραμανλής. Μετά από χρόνια παλινωδιών και ψεύτικών υποσχέσεων τα τρια μεγάλα έργα υποδομής το Μετρό, το αεροδρόμιο και η υποθαλάσσια έχουν προσωρινό ανάδοχο. Οι δικαστικές και νομικές εμπλοκές θα ξεπεραστούν και σύντομα θα ξεκινήσει και η κατασκευή τους. Επίσης προωθείται η Ζώνη Καινοτομίας, ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού, η ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, η Εγνατία Οδός, η νέα εξωτερική περιφερειακή που θα αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για την ύπαιθρο του νομού και τόσα άλλα.
Επιτέλους η νέα διακυβέρνηση περνάει από τα λόγια στα έργα. Οράματα δεκαετιών και επιδιώξεις της Θεσσαλονίκης γίνονται πράξη. Ο Κώστας Καραμανλής τηρεί τις υποσχέσεις του για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής υπαίθρου.
Δεν αρκούν, όμως, μόνο αυτά τα πολύ μεγάλα πραγματικά έργα. Τα τελευταία χρόνια, στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων η διαφορά ανάπτυξης μεταξύ Αθηνών και υπόλοιπης Ελληνικής περιφέρειας πραγματικά διευρύνθηκε. Τα μεγάλα έργα είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη στην χώρα.
Όμως υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα. Οι ενδοπεριφερειακές, οι εσωτερικές, εντός νομού δηλαδή ανισότητες. Και αυτό είναι ένα τόσο σημαντικό στοίχημα. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Δηλαδή να κερδίσουμε το αυτονόητο, το ζητούμενο. Την ισόρροπη ανάπτυξη εντός του ίδιου του νομού μας.
Πρέπει σήμερα να δούμε μπροστά. Χρειάζεται φαντασία, σχεδιασμός και όραμα για τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να δούμε τολμηρά τις ανάγκες του μέλλοντος και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις.
Γιατί η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, την ένταξη δηλαδή από 1/1/2007 της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. την αναμενόμενη ένταξη Σκοπίων, Σερβίας, Κροατίας, Αλβανίας αποκτά κοινά-χερσαία σύνορα με την Ε.Ε. για πρώτη φορά.
Στα πλαίσια αυτά καταθέτω την πρότασή μας, το όραμά μας, για τη Θεσσαλονίκη, τον νομό Θεσσαλονίκης του μέλλοντός μας. Για μια Θεσσαλονίκη πραγματικά και όχι φραστικά κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για μια Θεσσαλονίκη πραγματικά και όχι φραστικά πρωτεύουσα της Βαλκανικής Ενδοχώρας.

Φίλες και φίλοι,
Το 2012 γιορτάζουμε έναν αιώνα, τα 100 χρόνια, από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας από τους Τούρκους το 1912. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να γιορτάσει αυτά τα 100 χρόνια ελευθερίας η Θεσσαλονίκη μας, με μια μεγάλη διοργάνωση. Να διεκδικήσει και να κερδίσει τη διοργάνωση της μεγάλης Διεθνούς EXPO του 2012.
Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, μπορούμε να προετοιμάσουμε και να πετύχουμε την ανάληψη της EXPO του 2012. Καταθέτω, λοιπόν, την πρότασή μας και ζητώ απ' όλους τους αρμόδιους φορείς να ξεκινήσουν την προετοιμασία για μια πετυχημένη διεκδίκηση της EXPO.
Και είμαι βέβαιος ότι αν δουλέψουμε όλοι μας υπεύθυνα και σοβαρά, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Άλλωστε η εμπειρία από την πετυχημένη διεκδίκηση και υλοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 204, το αποδεικνύει περίτρανα.
Θα συνεχίσω καταθέτοντας εξειδικευμένα προτάσεις για να πετύχουμε το ζητούμενο. Την ισόρροπη ανάπτυξη του νομού μας. Προτάσεις για δράσεις, για έργα, όχι απαραίτητα μεγάλων σε προϋπολογισμό, αλλά πολύ μεγάλης σπουδαιότητας, τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη του νομού μας.

1. Νέο αεροδρόμιο στα δυτικά του νομού μας
2. Μεταφορά της Δ.Ε.Θ. εκτός Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης
3. Αποκέντρωση των Πανεπιστημιακών Σχολών
4. Λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος
5. Δημιουργία Ιπποδρομιακού Κέντρου στον Νομό μας
6. Αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Λίμνης Κορώνειας
7. Επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης
8. Μικρά οδικά έργα τεράστιας συγκοινωνιακής σημασίας
9. Δημιουργία Προαστιακού Σιδηρόδρομου
10. Ταχύτατη ένταξη πολεοδομικών σχεδίων
11. Αλλαγή ζωνών κινήτρων
12. Νέο βιοτεχνικό πάρκο στην επαρχεία Λαγκαδά

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. Και με το προσωπικό ενδιαφέρον του Κώστα Καραμανλή μπαίνουν οι βάσεις ώστε να καταστεί κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, εστία παιδείας και πολιτισμού, κόμβος ενέργειας και μεταφορών.

Για το κλείσιμο θα ήθελα να πω πάλι δυο λόγια για τη δράση μου στο κοινοβούλιο. Για την προσπάθειά μου μέσα από ερωτήσεις και ομιλίες να μεταφέρω τη δική σας φωνή, τον προβληματισμό και το αίτημά σας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Για τα αγροτικά προβλήματα, τους δρόμους, τα σχολεία, τα κέντρα υγείας, για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, για την τοπική ανάπτυξη. Για όλα όσα δικαιούται ο τόπος μας και επί χρόνια μας είχαν στερήσει. Και αυτή η προσπάθεια είναι διαρκής και διαρκώς εντείνεται. Άλλωστε είναι τρόπος ζωής, είναι εσωτερική ανάγκη και διάθεση προσφοράς, είναι το χρέος μου απέναντι σε εσάς. Είναι υποχρέωση, αγάπη, καθήκον. Και ξέρετε καλά πως η προσπάθεια αυτή, επειδή είναι ομαδική, συστηματική και διαρκής αποδίδει καρπούς όποτε αυτό είναι εφικτό. Ο καθένας το ξέρει για τον τόπο του και τις υποθέσεις που μαζί προωθήσαμε.

Φίλες και φίλοι
Ήδη νομίζω είπα πολλά. Για το τέλος δεν κρατώ λόγια διθυραμβικά, λόγια θριάμβου, λόγια που θα υψώσουν το ηθικό ή με τα οποία θα κερδίσω την εύνοια και το χειροκρότημά σας. Για το τέλος κράτησα λόγια αυτοκριτικής. Ναι. Μπορούσα και καλύτερα. Ναι. Μπορούμε και ως κυβέρνηση καλύτερα. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και πάντα πρέπει να ανεβάζουν τους ρυθμούς μας. Ως σύνολο με περισσότερη ομαδική δουλειά, αλληλεγγύη, σεβασμό και αγάπη, με καλύτερο συντονισμό και επικοινωνία. Και ως μονάδες με περισσότερο διάβασμα, προετοιμασία, περισσότερο τρέξιμο, περισσότερη παρουσία δίπλα στην ανάγκη και το πρόβλημα αλλά και πίεση σε όσους αποφασίζουν για μας.
Και υπήρξαν και καθυστερήσεις και παραλείψεις για τις οποίες, στο μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί, ζητώ προσωπικά συγγνώμη. Όμως να είστε βέβαιοι πως ο πρωθυπουργός δεν ξεχνά. Οι αδικίες αίρονται. Η ώρα της δικαίωσης των προσπαθειών όλων είναι κοντά. Για μια Ελλάδα της περηφάνιας, της δημιουργίας, της ανάπτυξης. Για μια Θεσσαλονίκη ατμομηχανή της ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου για τη στήριξη και τη βοήθειά σας. Συνεχίζουμε μαζί, για τον Κώστα Καραμανλή, τη Νέα Δημοκρατία, την νέα Ελλάδα όπως την οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε σκληρά να την κάνουμε.

Σας ευχαριστώ.