Χαιρετισμός στην ημερίδα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

Χαιρετισμός στην ημερίδα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

Χαιρετισμός του Θεόδωρου Καράογλου, ως εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας στην ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009.

 

Σεβαστό Προεδρείο, υψηλοί προσκεκλημένοι,

αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

η υπόθεση της υγείας, και μάλιστα της δημόσιας υγείας είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, μία υπόθεση που σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε αποτελεί εθνική υπόθεση.

Σήμερα ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, είμαστε μέλη μίας διεθνούς κοινότητας και περισσότερο από κάθε άλλη φορά αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι οι ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα.

Η εύρυθμη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά σε τοπικό επίπεδο για την ενημέρωση, πρόληψη, και θεραπεία των πολιτών, των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, των παιδιών, των ηλικιωμένων, που δύσκολα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομειακά ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον και τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας στην στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η ανάδειξη τυχόν προβλημάτων και ελλείψεων σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ευθύνη της τοπικής κοινωνίας, των δήμων και κοινοτήτων, καθώς είναι αυτοί που γίνονται πρώτοι, γνώστες των προβλημάτων, των ελλείψεων που εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Οι αρμόδιοι φορείς του εκάστοτε δήμου είναι αυτοί που κοινοποιούν στους φορείς της κεντρικής εξουσίας τα ζητήματα που πρέπει να εξετασθούν και να επιλυθούν.

Η βελτίωση, η καλύτερη οργάνωση, ο άρτιος εξοπλισμός και η κατάλληλη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θέτει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για αποσυμφόρηση και καλύτερη λειτουργία των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Μονάδων Υγείας.

Τα 5,5 χρόνια που ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο. Κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν το Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο εδώ στην Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι Αττικής, το Κέντρο Υγείας στην Κω, το Κέντρο Υγείας στα Καμμένα Βούρλα, το Κέντρο Υγείας στη Ζαχάρω Ηλείας, τα πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Λειψών, Μεγίστης και Λίνδου. Ενώ, υπό κατασκευή βρίσκονται το Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας στην Χαλκιδική, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στο Αγαθονήσι,

η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Κέντρου Υγείας στη Ιστιαία, αλλά και η κατασκευή μεγάλων περιφερειακών ιατρείων σε 25 διαφορετικά σημεία της χώρας.   

Από προσωπική πείρα, επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι πέρα από τη βελτίωση των υποδομών  που προανέφερα, έγιναν σημαντικές ενέργειες για την καλύτερη στελέχωση, τον καλύτερο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον νομό Θεσσαλονίκης, ώστε να επιτευχθεί η αρτιότερη λειτουργία των κέντρων υγείας.

Σε συνεννόηση και συνεργασία με τους τοπικούς δήμους, όπου εντοπίσθηκαν κενά και ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αδυναμίες σε ιατρικό εξοπλισμό, αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Με την ενίσχυση, αλλά και την επέκταση των αστικών κέντρων υγείας δημιουργήθηκε ένα νέο δίκτυο υπηρεσιών που συμπληρώνεται και με την στήριξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. 

Κυρίες και κύριοι,

Η υπόθεση της υγείας είναι εθνική υπόθεση και ως εθνική πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας. Οφείλουμε να βλέπουμε και να λειτουργούμε πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Γιατί η δημόσια υγεία της χώρας μας αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, αφορά όλους εμάς, αφορά κυρίως τα δικά μας παιδιά. 

Με τις σκέψεις αυτές, χαιρετίζω ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας τη σημερινή θεματική ημερίδα, και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο και χρήσιμα συμπεράσματα από την ημερίδα αυτή.

Καλή επιτυχία.