Χαιρετισμός του Θεόδωρου Καράογλου στην εκδηλώση παρουσίασης της έρευνας "Το μέλλον της Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη"

Χαιρετισμός του Θεόδωρου Καράογλου στην εκδηλώση παρουσίασης της έρευνας "Το μέλλον της Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη"

Χαιρετισμός του Θεόδωρου Καράογλου, ως εκπροσώπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή, στην εκδήλωση παρουσίασης της έρευνας «Το μέλλον της Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.


Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

η βιομηχανική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ξεκινά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα

όταν και εμφανίζονται οι πρώτες βιομηχανικές μονάδες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ακόμα τότε λειτουργούσαν με ατμοκίνηση. Έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα η Θεσσαλονίκη αποτελούσε τη μητρόπολη της βιομηχανικής ανάπτυξης με σημαντικές βιομηχανικές μονάδες που ακόμα και σήμερα φανερώνουν το μέγεθος της παραγωγικής δράσης, μιας δραστηριότητας που διαμόρφωσε τον κοινωνικό, οικονομικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω το κλωστοϋφαντουργείο της ΥΦΑΝΕΤ, το Κεραμοποιείο Allatini, το ζυθοποιείο Κάρολος Φιξ, τους Μύλους Αλλατίνι.

Η οικονομική κρίση, αναμφισβήτητα έπληξε σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων  και στην περιοχή μας.  Θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν παραδεχόμασταν τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον κλάδο της μεταποίησης, αν δεν συνυπολογίσουμε τις βιομηχανικές μονάδες που δεν κατάφεραν να εξελιχθούν.

Κύρια μέριμνα ωστόσο της Νέας Δημοκρατίας ήταν και παραμένει η στήριξη βιομηχανικής παραγωγής και η μέριμνα των εργαζομένων.  Στην εποχή της τεχνολογίας και της ταχύτητας η ανάπτυξη της βιομηχανίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παλζ, που διαμορφώνεται από την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ασφαλούς του οδικού δικτύου που επιτεύχθηκε με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, την ανάπτυξη των λιμένων της χώρας, του σιδηροδρομικού δικτύου, του αεροδρομίου «Μακεδονία», της Ζώνης Καινοτομίας, της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013, της εφαρμογής ειδικού προγράμματος στήριξης και παρακολούθησης των ελληνικών εξαγωγών, της ανάπτυξης των κλαδικών εκθέσεων, της αναβάθμισης της ΔΕΘ με την μετεγκατάστασή της.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί και η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστήσει ως η μητρόπολη της βιομηχανικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ιστορία της πόλης και η εξέλιξη της βιομηχανικής δράσης υποδεικνύουν και τον δρόμο για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.