Υπόμνημα: "Προκλήσεις και Προοπτική για την Παράταξή μας"

Υπόμνημα: "Προκλήσεις και Προοπτική για την Παράταξή μας"

Κοινή επιστολή συνυπογράφουν ο Θόδωρος Καράογλου και 9 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καταθέτοντας την άποψη και τις προτάσεις τους για τις εσωκομματικές εξελίξεις και για τις προοπτικές της παράταξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

 

"Για τη ΝΔ η πρόσφατη βαριά ήττα αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Ζητούμενο δεν είναι μόνο να διασφαλισθεί η ενότητα, κάτι που αποτελεί το αυτονόητο. Είναι επίσης να αλλάξουν πολλά από εκείνα που τελματώθηκαν. Οι σημαντικές νίκες του 2004 και 2007, που οφείλονται κυρίως στον Κώστα Καραμανλή, συνοδεύθηκαν από ορισμένες θετικές αλλαγές. Όμως, ουσιαστικές αδυναμίες και χρόνια προβλήματα της παράταξης δεν αντιμετωπίστηκαν. Τούτο έγινε στο όνομα της διατήρησης εσωκομματικών ισορροπιών, που θα έπρεπε να είχαν τολμηρά ανατραπεί.

Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, η ΝΔ οφείλει να ανοίξει μια νέα σελίδα, όχι απλώς καταγράφοντας αδυναμίες, αλλά κυρίως κοιτώντας μπροστά. Πρόσφατες αμετροεπείς συμπεριφορές στελεχών στα ΜΜΕ τραυματίζουν την παράταξη και πρέπει να σταματήσουν. Άλλωστε οι αδυναμίες είναι δεδομένες και αφορούν πρόσωπα, αντιλήψεις και συμπεριφορές, που αθροιστικά αποδείχθηκαν ξένες προς τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.

Αντικρίζοντας το σήμερα και σχεδιάζοντας το αύριο, είναι προφανές πως το ζητούμενο είναι η τολμηρή ανανέωση σε νοοτροπίες, ιδέες και πρόσωπα. Και εδώ δε χωρούν συμβιβασμοί.

Επιβάλλεται να διαμορφωθούν νοοτροπίες, που μας απεγκλωβίζουν από τον κομματικό μικρόκοσμο και ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες. Οι ιδέες της παράταξης πρέπει να είναι σύγχρονες, προσαρμοσμένες στις προκλήσεις της εποχής και ταυτόχρονα πρέπει να είναι θελκτικές όχι μόνο στον πολιτικό μας χώρο, αλλά πολύ ευρύτερα. Ταυτόχρονα υπάρχουν νέοι άνθρωποι, που πρέπει να αξιοποιηθούν, πείθοντας ότι μέσω αυτών απευθυνόμαστε σε τμήματα της κοινωνίας από τα οποία έχουμε αποκοπεί.

Ένα είναι βέβαιο: Το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι ιδεολογικό. Ο φιλελευθερισμός με το κοινωνικό πρόσωπο, που υιοθέτησε ο ιδρυτής της, έχει δικαιωθεί παγκόσμια. Εκείνο που προέχει είναι οι ιδέες αυτές να προσαρμοσθούν στις χειροπιαστές προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας. Οι ιδέες μας πρέπει να είναι πρακτικές και εφαρμόσιμες. Πρέπει να αφορούν προβλήματα των πολιτών. Πρέπει να διευρύνουν και όχι να περιχαρακώνουν την επιρροή μας.

Ζωτικό είναι επίσης η παράταξη να ξεφύγει από το συνολικό αρνητικό φαινόμενο, όπου τα κόμματα συνομιλούν μόνο με τον εαυτό τους, στη δική τους ξύλινη γλώσσα. Το άνοιγμα στη κοινωνία απαιτεί νέο πολιτικό λόγο, νέες θέσεις, άλλες συμπεριφορές. Ζητούμενο είναι λοιπόν μια ισχυρή και αξιόπιστη γέφυρα με την κοινωνία, στη θέση της συνομιλίας με τον κομματικό μας εαυτό. Το άνοιγμά μας προς την κοινωνία πρέπει να είναι τολμηρό και αξιόπιστο. Και δεν θα το πετύχουμε, αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε πολλά στο κόμμα μας. Τούτο αποτελεί την προϋπόθεση για μια νέα αξιόπιστη και νικηφόρα πορεία. Άρα ο όποιος πρόεδρος εκλεγεί, οφείλει να υλοποιήσει τις αλλαγές αυτές. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για την πολυτέλεια της στασιμότητας και των ισορροπιών. Το παρόν και το μέλλον της παράταξης μας προκαλεί προς μια κατεύθυνση: Να αλλάξουμε!".

 

 Οι βουλευτές:

Βρούτσης Ιωάννης, βουλευτής ΝΔ Κυκλάδων

Γιαννάκης Μιχαήλ, βουλευτής ΝΔ Βοιωτίας

Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, βουλευτής ΝΔ Έβρου

Καράογλου Θεόδωρος, βουλευτής ΝΔ B' Θεσσαλονίκης

Καρασμάνης Γεώργιος, βουλευτής ΝΔ Πέλλας

Κασαπίδης Γεώργιος, βουλευτής ΝΔ Κοζάνης

Κόλλιας Κωνσταντίνος, βουλευτής ΝΔ Κορίνθου

Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, βουλευτής ΝΔ Καβάλας

Τσιάρας Κωνσταντίνος, βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας

Χαλκίδης Μιχαήλ, βουλευτής ΝΔ Ημαθίας