Υπόμνημα προς τον Υπουργό Πολιτισμού για την ΑΕΠΙ

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Πολιτισμού για την ΑΕΠΙ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά

Κύριε Υπουργέ,

Ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί και ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές και στις ορεινές περιοχές της χώρας μας είναι η «φορολογία» προς την ΑΕΠΙ.
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι κανένας δεν αμφισβητεί τα δικαιώματα των δημιουργών και δεν λέει σε καμία περίπτωση να μην υπάρχουν δικαιώματα και να μην καταβάλλονται .
Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι δεν είναι δυνατόν να εξομοιώσουμε τις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν μαγαζιά τα οποία πουλούν τη μουσική, με τις εισφορές ενός καφενείου το οποίο έχει μέσα μια μικρή τηλεόραση και την ανοίγει ο ιδιοκτήτης την ώρα των ειδήσεων. Δεν είναι δυνατόν να ζητούμε τα ίδια χρήματα στο κέντρο της Αθήνας και τα ίδια από ένα χωριό το οποίο βρίσκεται στην παραμεθόριο,
Ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί είναι αν η τηλεόραση είναι μέσο μαζικής ενημέρωσης ή αν είναι μουσικό όργανο. Υπολογίζεται αυτή τη στιγμή η τηλεόραση από την ΑΕΠΙ, ως μουσικό όργανο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η τηλεόραση είναι μέσο μαζικής ενημέρωσης και πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει ο εισπράκτορας της ΑΕΠΙ σε ένα χωριουδάκι, το οποίο έχει εκατό κατοίκους -και όπου ένα δωμάτιο του σπιτιού είναι ταυτόχρονα μπακάλικο και καφενείο, γιατί έχει δυο τραπεζάκια και στα δυο τραπεζάκια πίνουν καφέ κάποιοι κτηνοτρόφοι, και να λέει «τόσο θα πληρώσεις για ΑΕΠΙ, γιατί έχεις τηλεόραση». Στην περιφέρεια, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα.
Επιπλέον σήμερα εκτός της ΑΕΠΙ διεκδικούν συγγενικά δικαιώματα και άλλες εταιρείες όπως οι ΑΠΟΛΛΩΝ, ΕΡΑΤΩ και GRAMMO και ζητούν και αυτές χρήματα.

Κύριε Υπουργέ,

Με δεδομένο την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες δεν αντέχουν άλλο. Τα καφενεία και οι καφετερίες της επαρχίας καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι αυτό δίχως να γίνεται διάκριση μεταξύ των μαγαζιών των μικρών χωριών, των πόλεων, της Αθήνας και των τουριστικών περιοχών.
Τα θέματα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, με συγκεκριμένες τιμές, για να μπορέσουν έτσι να λειτουργήσουν αφενός μεν τα μαγαζιά, αφετέρου δε να υπάρχει και η δυνατότητα για τους δημιουργούς να εισπράξουν τα δικαιώματά τους.
Τέλος, θα πρέπει να ρυθμιστεί η απαλλαγή από το χαράτσι της ΑΕΠΙ των καταστημάτων των χωριών (καφενεία, καφετερίες κ.λ.π.) καθώς και των μαγαζιών που έχουν τηλεόραση.

Με εκτίμηση

1. Ιορδάνης Τζαμτζής, Βουλευτής Πέλλας
2. Καλαντζής Γεώργιος
3. Καράογλου Θεόδωρος
4. Σταυρογιάννης Νικόλαος
5. Τζίμας Μαργαρίτης
6. Παπασιώζος Κων/νος
7. Κόλλιας Κων/νος
8. Κεδίκογλου Σίμος
9. Χριστοφιλογιάννης Δημήτριος
10. Παναγιωτόπουλος Νίκος
11. Δερμετζόγλου Αλέκος
12. Καρυπίδης Αναστάσιος
13. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
14. Μπουζάλη Βίβιαν
15. Αδάμ Ρεγκούζας
16. Κόρκα Αθηνά
17. Χαλκίδης Μιχάλης
18. Αγοραστός Κώστας
19. Κεφαλογιάννη Όλγα
20. Λιάσκος Αναστάσιος
21. Ράγιου Νατάσα
22. Δαϊλάκης Σταύρος
23. Κωνσταντόπουλος Γεώργιος
24. Τζαβάρας Κώστας
25. Παπαδημάτος Νίκος
26. Σαμπαζιώτης Δημήτρης
27. Σταϊκούρας Χρίστος
28. Σολδάτος Θεόδωρος
29. Κουτσούμπας Ανδρέας
30. Κοσμίδης Γιάννης
31. Νικηφοράκης Στέλιος
32. Αυγενάκης Ελευθέριος
33. Γιάννης Μανώλης
34. Βαγιωνάς Γιώργος
35. Αποστολάκος Γρηγόρης
36. Φωτιάδης Ηλίας
37. Τσαβδαρίδης Λάζαρος
38. Σκανδαλάκης Παναγιώτης
39. Γιαννάκης Μιχάλης
40. Γιαννόπουλος Αθανάσιος
41. Καρπούζας Αντώνιος
42. Κουκοδήμος Κώστας