Δελτίο Τύπου εκδήλωσης Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ για την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δελτίο Τύπου εκδήλωσης Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ για την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Στη δημόσια διαβούλευση για την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, στο ξενοδοχείο «Αιγές» στη Βέροια το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010, παραβρέθηκε ο κος Θεόδωρος Καράογλου, Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ.

Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσαν ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κος Γιώργος Κασαπίδης, ο Τομεάρχης Αθλητισμού κος Κώστας Κουκοδήμος, ο Τομεάρχης Δημοσίων Έργων κος Μιχάλης Χαλκίδης και ο Νομάρχης Ημαθίας κος Κώστας Καραπαναγιωτίδης. 

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, ενώ στον ανοιχτό  συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούν στην εξυγίανση και την ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς και στη ριζική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις των αγροτικών προϊόντων, τέθηκαν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας τα οποία πρέπει να επιλυθούν.

Συγκεκριμένα από τις κατατεθείσες προτάσεις των εκπροσώπων των παραγωγών προκύπτουν τα εξής:

1.        Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να γίνει «ξεκαθάρισμα» του μητρώου των συνεταιρισμών και των μελών τους από «μαϊμούδες» συνεταιρισμούς.

2.        Η ανάγκη μόνιμης κρατικής εποπτείας τόσο για τη σύννομη λειτουργία όσο και για την υποβοήθηση του ρόλου των συνεταιρισμών.

3.        Η κατοχύρωση του επαγγέλματος και το μητρώο των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

4.        Οι αλλαγές στη νομοθεσία περί συνεταιρισμών με σκοπό την εξυγίανση, την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Η πρωτοβουλία δημόσιας διαβούλευσης με τις συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών προβλέπεται να συνεχιστεί ανά περιφέρεια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια με στόχο να αναδειχθεί η κρισιμότητα των ζητημάτων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας και να τεθούν ως προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική.