Υπερκομματικό αίτημα επανέκδοσης έργου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Υπερκομματικό αίτημα επανέκδοσης έργου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σε μια υπερκομματική πρωτοβουλία, ιδιαίτερης εθνικής σημασίας προχώρησαν ο Θεόδωρος Καράογλου βουλευτής Β' Περ. Θεσσαλονίκης μαζί με συναδέλφους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ζητούν την επανέκδοση του έργου του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη για την τεκμηρίωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον οποίο και ανατέθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, μετά την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η συγγραφή ενός τόμου για την τεκμηρίωση της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Η έκδοση του έργου ολοκληρώθηκε το 2004, τα δικαιώματα του οποίου και των μεταφράσεών του παραχωρήθηκαν εφ' όρου ζωής στη Βουλή των Ελλήνων. Με την ολοκλήρωση του έργου η Βουλή προχώρησε στη μετάφραση του τόμου σε έξι γλώσσες με σκοπό τη διανομή του σε κοινοβούλια, διπλωματικές υπηρεσίες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Σήμερα ωστόσο, τα αντίτυπα της ελληνικής έκδοσης έχουν εξαντληθεί, ενώ τα μεταφρασμένα κείμενα δεν έχουν εκδοθεί.

Αίτημα εθνικής και ιστορικής σημασίας, λοιπόν, βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου αποτελεί η επανέκδοση του τόμου στην ελληνική, αλλά και η έκδοση των μεταφρασμένων κειμένων, με ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στις μεταφράσεις του έργου στην αγγλική και ρωσική γλώσσα.