Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας»

Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας»

Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, Γιάννης Βρούτσης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Κώστας Τασούλας.

 

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας»

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το άρθρο 6 του νομοσχεδίου με τον τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» απέδειξε με τον πλέον εναργή τρόπο τον διαρκή εμπαιγμό των λιανοπωλητών καπνοβιομηχανικών προϊόντων από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Με πάνω από τις μισές επιχειρήσεις της χώρας να απειλούνται με λουκέτο, εν μέσω κινητοποιήσεων που πήραν μέχρι και τη μορφή απεργίας πείνας, το Υπουργείο Οικονομικών προσποιήθηκε ότι διοργανώνει διαβούλευση με  μοναδικό δήθεν στόχο την εξασφάλιση του εισοδήματός μας. Στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των καπνοβιομηχανιών και των χονδρεμπόρων την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς δεσμεύτηκε ρητά ότι στις 25.11.2010, στα πλαίσια φορολογικού νομοσχεδίου, θα κατοχυρωθεί νομοθετικά ελάχιστο βιώσιμο ποσοστό κέρδους για τους λιανοπωλητές καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

Σε αντίθεση με τις προεκλογικές κυβερνητικές υποθέσεις η προτεινόμενη σήμερα ρύθμιση προκαλεί αποκλιμάκωση της φορολογίας στα σήματα με υψηλές τιμές και αύξηση στα σήματα με χαμηλές τιμές. Αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των εσόδων από τη διάλυση του λιανεμπορίου καπνού, η ελεύθερη πτώση των τιμών και η λαθρεμπορία και επομένως το κλείσιμο 20.000 επιχειρήσεων-λιανοπωλητών από τις 40.000 που λειτουργούν σήμερα.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο άρθρο 6 του Σχεδίου Νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας», προστίθεται η παράγραφος έχουσα ως εξής:

«Στο άρθρο 100 του ισχύοντος Τελωνειακού Κώδικα (Ν.2960/2001 ΦΕΚ 265Α /22.11.2001) προστίθεται παράγραφος (4) που έχει ως εξής:

«Το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων ορίζεται σε 8% επί της τιμής λιανικής πωλήσεώς τους».

 

Αθήνα, 13.12.2010

 

Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β΄ Περ. Θες/νικης

Ιωάννης Βρούτσης, Βουλευτής Κυκλάδων

Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, Βουλευτής Ηρακλείου

Κωνσταντίνος Τασούλας, Βουλευτής Ιωαννίνων