Δήλωση του Θ. Καράογλου για τον προϋπολογισμό του 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δήλωση του Θ. Καράογλου για τον προϋπολογισμό του 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, για τον προϋπολογισμό του 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 «Κατατέθηκε ο πολυδιαφημιζόμενος προϋπολογισμός του 2011, που είναι ο δεύτερος σε μια σειρά προϋπολογισμών λιτότητας, που έχει να βιώσει ο Ελληνικός Λαός και μάλιστα χωρίς ελπίδα, χωρίς αντίκρισμα.

Απαλλαγμένη από το άγχος των δημοτικών εκλογών και στη γνωστή της τακτική να παρουσιάζει βήμα - βήμα την αδιέξοδη πολιτική της, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τον προϋπολογισμό, που το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί και ότι σύντομα θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα σε έναν φαύλο κύκλο αναποτελεσματικών πολιτικών.

Με βάση τα στοιχεία, που παρουσιάζει η κυβέρνηση, η ύφεση θα ξεπεράσει το 3% το 2011, ενώ φτάνει το 4,2% για το 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από 6 μήνες, μας καθησύχαζαν για ύφεση της τάξης του 0,3% το 2011. Και, μέσα σε λίγους μόνο μήνες, όχι μόνο δεκαπλασιάστηκε η πρόβλεψη, αλλά πολύ χειρότερα το πραγματικό αποτέλεσμα.

Η ανεργία θα πλησιάσει το 15% του πληθυσμού, αντί αρχικής πρόβλεψης του 11%. Το εφιαλτικό σενάριο, που αρχικά είχε πει ο κ. Λοβέρδος για 1.000.000 ανέργους, σήμερα αποτελεί ορατή προοπτική. Αλλά ακόμα και αυτοί που δεν θα μείνουν άνεργοι θα έχουν μικρή ή μεγάλη μείωση των αποδοχών τους.

Τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν 6%, παρά τις 3 αυξήσεις του ΦΠΑ και όλων των εμμέσων φόρων. Το Μνημόνιο προέβλεπε αυξήσεις στο 13,7%, ενώ τα πραγματικά έσοδα του Οκτωβρίου δείχνουν αύξηση μόνο 3,7% και μάλιστα με σημάδια κόπωσης.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η μείωση θα φτάσει το 20% αντί της αρχικής πρόβλεψης για 4%.

Ο πληθωρισμός, αντί για 1,9%, που προέβλεπε το Μνημόνιο, έφτασε στο 5,2% τον προηγούμενο μήνα και η κυβέρνηση ελπίζει να μειωθεί στο 2,2%, βασιζόμενη κυρίως στη μεγάλη ύφεση. Δεν μπορεί, όμως, να μειωθεί με άλλον τρόπο ο πληθωρισμός, αφού οι συνεχείς αυξήσεις σε φόρους και τιμολόγια τον οδηγούν μόνο αυξητικά.

Πέραν αυτού, προβλέπονται έσοδα που δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο οικονομικό τους σκέλος, αλλά και στο αν θα υλοποιηθούν, όπως 190 εκατ.  ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, 300 εκατ.  ευρώ από την επιτάχυνση των φορολογικών δικών,  400 εκατ.  ευρώ από την είσπραξη προστίμων.

Μελανό σημείο του νέου προϋπολογισμού είναι και η πρόβλεψη για περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων. Σε μια χώρα που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα το να περικόπτεις γενικώς και αορίστως τα οικογενειακά επιδόματα είναι καταστροφικό.

Στα επιμέρους στοιχεία  προβλέπεται η αύξηση των φορολογικών εσόδων από την τρίτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που θα πλήξει κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά, από την έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, από τα τεκμήρια κατανάλωσης και από τη μείωση των μισθών σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Σε όλα αυτά, προσμετρώνται και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από τα μέτρα που έχουν ληφθεί εφέτος.

Η Αγορά στενάζει από την υψηλή φορολογία. Οι επιχειρηματίες όλων των κλάδων βιώνουν πρόβλημα επιβίωσης τη στιγμή που η έμμεση φορολογία σε αυτές αγγίζει ακόμα και το 58%, όπως υποστηρίζουν.

Οι πολυδιαφημιζόμενες περικοπές εξόδων σε φάρμακα και ιατρικές δαπάνες υποκρύπτουν, πέρα από την αδιαμφισβήτητη  ανάγκη συμμαζέματος και εξορθολογισμού του χώρου αυτού, και περικοπές σε δαπάνες αναγκαίες για την κάλυψη εξόδων εξετάσεων, φαρμάκων και νοσηλείας ασθενών.

Φυσικά, η προεκλογική δέσμευση για το 5% στην Παιδεία, για ακόμα μία χρονιά, παραμένει μια ακόμα ανεκπλήρωτη υπόσχεση.

Ακόμη, υπενθυμίζουμε σε όλους ότι, εδώ και μήνες, φωνάζαμε ότι η καθιέρωση του "πόθεν έσχες" στην αγορά ακινήτων θα είναι καταστροφική για την Αγορά. Σήμερα, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση έρχεται να μας δικαιώσει και να αναστείλει αυτή την απόφαση.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του 2011, υπολογίζονται έσοδα από τις άδειες τυχερών παιχνιδιών, θέμα που αναδείξαμε με σχετική επίκαιρη επερώτησή μας πριν από 10 μήνες και για το οποίο επίσης η κυβέρνηση έχει επιδείξει μεγάλη καθυστέρηση.

Από την άλλη, πουθενά δεν βλέπουμε ένα σχέδιο αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας του Δημοσίου. Ένας κοιμώμενος γίγαντας, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία, παραμένει αδρανής και, αντ' αυτού, η κυβέρνηση καταφεύγει στην «εύκολη» λύση της αύξησης της φορολογίας και της μείωσης των μισθών. Ακόμα και μια ελάχιστη προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των μισθωμάτων του Δημοσίου θα έφερνε σημαντικά έσοδα στο κράτος.

Συνολικά, παραμένουμε απαισιόδοξοι για την πορεία της πραγματικής οικονομίας. Ύφεση, ανεργία, λουκέτα, κλίμα απαισιοδοξίας επιβαρύνονται με τον παρόντα προϋπολογισμό και κυρίως με το πνεύμα που πολιτεύεται η σημερινή κυβέρνηση.

Αλλαγή πολιτικής επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατόν και κυρίως αλλαγή ψυχολογίας. Σήμερα, πριν να είναι πολύ αργά αύριο».