Δήλωση του Θεόδωρου Καράογλου για την υστέρηση των εσόδων στο πρώτο Δεκάμηνο του 2010

Δήλωση του Θεόδωρου Καράογλου για την υστέρηση των εσόδων στο πρώτο Δεκάμηνο του 2010

 

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την υστέρηση των εσόδων στο πρώτο Δεκάμηνο του 2010:

«Μήνα με το μήνα οι προβλέψεις μας για την υστέρηση των εσόδων επιβεβαιώνονται με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Τα στοιχεία εσόδων του πρώτου δεκαμήνου του 2010 δείχνουν μια μικρή αύξηση εσόδων 3,7%, αντί του αρχικού στόχου 13,7% και του αναθεωρημένου 8,7%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ετήσιο ρυθμό υπάρχει υστέρηση άνω των 2 δις ευρώ. Όλα αυτά, παρά τα συνεχή φορολογικά μέτρα, τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ και του Ε.Φ.Κ., τις έκτακτες εισφορές, τις ρυθμίσεις χρεών κλπ.

Η καθυστέρηση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, η καθυστέρηση είσπραξης των φόρων για τα ακίνητα, η αποδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η στοχοποίηση των υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών και η τεράστια ύφεση που πλήττει την αγορά είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες των αποτελεσμάτων αυτών.

Δεκατρείς μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εφορίες και τελωνεία ακέφαλα. Φαίνεται για την κυβέρνηση απαιτείται λιγότερη προσπάθεια για να αυξήσεις το ΦΠΑ, τον ΕΦΚ ή τη φορολογία, από το να οργανώσεις σωστά κάποια υπηρεσία.

Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν μάθει ακόμα ότι η αύξηση  όλων ανεξαιρέτως των  φορολογικών συντελεστών δεν σημαίνει αυτόματα αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Γιατί αγνοούν μια βασική αρχή ότι "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"».