Χαιρετισμός του Θεόδωρου Καράογλου στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής και το Μορφωτικό Τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα με θέμα τη διάλεξη του Καθηγητή Emanuel S. Savas «Επιχειρηματικότητα και οικονομική ανάπτυ

Χαιρετισμός του Θεόδωρου Καράογλου στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής και το Μορφωτικό Τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα με θέμα τη διάλεξη του Καθηγητή Emanuel S. Savas «Επιχειρηματικότητα και οικονομική ανάπτυ

Χαιρετισμός του Θεόδωρου Καράογλου στη διάλεξη του Καθηγητή Emanuel S. Savas με θέμα «Επιχειρηματικότητα και οικονομική ανάπτυξη: ο μεταβαλλόμενος ρόλος του κράτους», που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Μορφωτικό Τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

 Σεβαστό προεδρείο,

υψηλοί προσκεκλημένοι,

αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι,

με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι ανάμεσά σας σε αυτή την εκδήλωση-διάλεξη που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά με ακόμη ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον αναμένω τη διάλεξη του καθηγητή κ. Emanuel Savas, που αφορά στην Επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τον μεταβαλλόμενο ρόλο του κράτους.

Επιτρέψτε μου, καταρχήν, να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά για τη σημερινή ενδιαφέρουσα διάλεξη, που πραγματοποιείται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας.

Φίλες και φίλοι,

αναμφισβήτητα ο ρόλος του κράτους στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας είναι τόσο σημαντικός, αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να αποβεί μοιραίος, όταν δεν συνοδεύεται από μελετημένο σχέδιο, σωστό προγραμματισμό και ουσιαστική στρατηγική. Η επιχειρηματικότητα αποτελεί την ατμομηχανή ή καλύτερα τη ραχοκοκαλιά ενός έθνους, τόσο στην οικονομία, όσο και στη γενικότερη πρόοδο της χώρας.

Χωρίς επιχειρηματικότητα, χωρίς επενδύσεις, χωρίς καινοτομία ούτε η οικονομία μας μπορεί να αναπτυχθεί, ούτε η κοινωνία μπορεί να αποκτήσει συνοχή. Σε όλα αυτά ο ρόλος του κράτους, των θεσμών, των φορέων οφείλει να είναι ουσιαστικός, χωρίς να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και εμπόδιο στην πορεία της επιχειρηματικής πορείας και της οικονομική ανάπτυξης. Για όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία, ως ένα αξιόπιστο κόμμα, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και αναλυτικό σχέδιο για την οικονομική πορεία της χώρας μας.

Η σημερινή αξιέπαινη πρωτοβουλία του Ινστιτούτου είναι αρκετά χρήσιμη τη δεδομένη περίοδο και επιτρέψτε μου να πω ότι ακόμη πιο χρήσιμη θα είναι η διάλεξη του καθηγητή κ. Savas, που θα ακολουθήσει.

Με τις σκέψεις αυτές, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την εισήγηση του καθηγητή οι προβληματισμοί της οποίας θα είναι γόνιμοι και αποδοτικοί.

Σας ευχαριστώ.