Δήλωση Θ. Καράογλου για τους εκβιαστικούς φόρους

Δήλωση Θ. Καράογλου για τους εκβιαστικούς φόρους


 

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έως πρότινος γνωρίζαμε δύο κατηγορίες φόρων: τους άμεσους και τους έμμεσους. Εδώ και 15 μήνες, ατύπως η κυβέρνηση καθιερώνει μια νέα κατηγορία: τους «εκβιαστικούς» φόρους.

Η αρχή έγινε με τη περαίωση και τον τρόπο που επιβλήθηκε και συνεχίζεται πλέον με την αυτοπεραίωση ή αλλιώς με τη λεγόμενη διαδικασία αυτοελέγχου. Έτσι, μια διαδικασία που εξυπηρετούσε τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου, αναμένεται να επιβαρύνει όσους θελήσουν να συμμετέχουν με σοβαρές επιπλέον δαπάνες. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα τεκμήρια, θα επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με επιπλέον φορολόγηση σε τεκμαρτά κέρδη, σε μια εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν δραματική μείωση κερδών και αύξηση ζημιών.

Με αυτό τον τρόπο υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών να γεμίσει τα ταμεία του για το 2011, αγνοώντας τη σοφή ρήση του Ξενοφώντα Ζολώτα ότι : «Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».

Πέραν αυτού, εδώ και καιρό, ξεχωρίζει η οργή των πολιτών για την ακρίβεια στη βενζίνη.

Μήνες τώρα η Νέα Δημοκρατία φωνάζει για την ακρίβεια που κυριαρχεί στην αγορά, καθώς η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί, περισσότερο από 50% από την αρχή του χρόνου εξαιτίας της υπέρμετρης φορολόγησης της.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΠΑ, η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη, ενώ αν λάβουμε υπ’ όψιν τη φοβερή ανομοιογένεια στις τιμές, που επικρατεί από περιοχή σε περιοχή, καταλαβαίνουμε γιατί οι συμπατριώτες μας, στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, πληρώνουν μακράν την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη. Αν, επίσης, λάβουμε υπ’ όψιν ότι στα τουριστικά μέρη, νησιά και ακριτικές περιοχές, η τιμή των καυσίμων είναι ως και 15% ακριβότερη από ό,τι στο κέντρο, καταλαβαίνουμε πόσο ακριβή καθίσταται η μετακίνηση για εσωτερικούς, αλλά και εξωτερικούς ταξιδιώτες, υπονομεύοντας την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα της οικονομίας.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά αποκαλύπτεται και δίκτυο κλοπής στα βενζινάδικα από ασυνείδητους επαγγελματίες, που εκμεταλλεύονται την αδυναμία ελέγχου του κρατικού μηχανισμού και την έλλειψη τιμωριών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται επιπλέον οι καταναλωτές.

Επιτέλους, κάποτε η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι, αν δεν αλλάξει- το συντομότερο δυνατόν- την οικονομική πολιτική της και αν δεν εφαρμόσει μια αναπτυξιακή πολιτική σύμφωνα και με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, που εδώ και μήνες τις έχει υποβάλει, δεν πρόκειται να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, αλλά δυστυχώς θα βαθαίνει ακόμα περισσότερο η ύφεση».