Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, για το θέμα της φορολογικής περαίωσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, για το θέμα της φορολογικής περαίωσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χθες η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τις προθέσεις της για την περαίωση που σχεδιάζει να εφαρμόσει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

Με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται, θα υπάρξουν πολλοί αδικημένοι και άλλοι σκανδαλωδώς ευνοημένοι φορολογούμενοι.

Αδικημένοι όσοι συνεπείς φορολογούμενοι υπό το κλίμα του εκβιασμού και από το φόβο ύπαρξης προστίμων για μικροπαραβάσεις θα αναγκαστούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και να υποστούν ένα τσουχτερό πρόστιμο σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Σκανδαλωδώς ευνοημένοι όσοι συστηματικά φοροδιαφεύγουν βασιζόμενοι στην ανικανότητα του κράτους να έχει αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και όσοι εξαπατούν το κράτος και τους υπόλοιπους πολίτες εκδίδοντας πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.

Την ώρα, λοιπόν, που η κυβέρνηση απειλεί ότι θα γίνει ποινικό αδίκημα η φοροδιαφυγή, επιβραβεύει αυτή την αντικανονική συμπεριφορά και εκπαιδεύει τους πολίτες στην ασυνέπεια.

 Ωστόσο, η Ν.Δ. ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση, από την αρχή είπε ότι θα μπορούσε να στηρίξει αυτά τα μέτρα με την προϋπόθεση ότι η Κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα, για να πετύχει ισόποση της περαίωσης μείωση των φόρων που ετοιμάζει σε βάρος των επιχειρήσεων για το 2011, ώστε να υπάρξουν περιθώρια ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα απαίτησε να μην υλοποιηθεί η σκέψη για  μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό φορολογικό συντελεστή, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.

Πέραν αυτών μερικές πρώτες παρατηρήσεις επί των θεμάτων που τέθηκαν σε διαβούλευση (δεν υπάρχει ακόμα οριστικό νομοσχέδιο) είναι οι εξής:

Είναι πολύ μεγάλο το ύψος του ετήσιου τζίρου των 20.000.000 € για ένταξη επιχειρήσεων στην περαίωση. Με τον τρόπο αυτό, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, ουσιαστικά θα αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο.

Θα πρέπει να εξαιρεθούν της ρύθμισης όσοι έχουν εμπλακεί με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια. Δεν μπορεί να επιβραβεύουμε την παρανομία, ειδικά όταν είναι διαπιστωμένη. Φαίνεται ότι σε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση κάνει πίσω.

Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος και εξαιρούνται με το παρόν προσχέδιο. Θα μπορούσαν να κάνουν δήλωση ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος και στη συνέχεια αφού πληρώσουν να υπαχθούν και στην περαίωση.

Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν συμψηφισμοί οφειλών σε όσες επιχειρήσεις τους οφείλει το Δημόσιο χρήματα (επιστροφές ΦΠΑ, οφειλές προμηθευτών Νοσοκομείων, Δημόσιων έργων, κλπ). Δεν είναι ηθικό και πρέπον από τη μία το δημόσιο να οφείλει και από την άλλη να απαιτεί χρήματα, βαφτίζοντας φορολογούμενους ως ασυνεπείς.

Εν πάση περιπτώσει, εφόσον η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει οριστικά στην απαράδεκτη αυτή διαδικασία, τουλάχιστον για να πετύχει τους εισπρακτικούς σκοπούς της, θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα παρακάτω:

1. Θα πρέπει να επιμηκυνθεί ο αριθμός των δόσεων για τους πολίτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση και να μειωθεί η προκαταβολή. Με τα προτεινόμενα όρια πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ή θα πληρώσουν 2-3 δόσεις και μετά θα σταματήσουν.

2. Είναι πρακτικά αδύνατο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχει πληρωθεί και το ¼ των φόρων μέχρι 12.11.2010. Μάλλον πρόκειται για  ακόμα ένα ευχολόγιο της κυβέρνησης. Ενδεικτικά προτείνουμε την 31.12.2010 για ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας περαίωσης.

Αυτές ως  κατ' αρχήν  παρατηρήσεις επί του κειμένου που κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση. Θα τοποθετηθούμε αναλυτικά - τεκμηριωμένα και υπεύθυνα όταν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο».