Ομιλία του Θεόδωρου Καράογλου στη συνδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Εμπόρων & Επαγγελματιών Νομού Θεσσαλονίκης

Ομιλία του Θεόδωρου Καράογλου στη συνδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Εμπόρων & Επαγγελματιών Νομού Θεσσαλονίκης

Ο Θεόδωρος Καράογλου, Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας μίλησε στη συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εμπόρων & Επαγγελματιών Νομού Θεσσαλονίκης την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010 στο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης  «Ν. Γερμανός».

Στην ομιλία του ο κ. Καράολγου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Βρισκόμαστε στα πλαίσια των εγκαινίων της 75ης Δ.Ε.Θ. στη πόλη μας και στο ξεκίνημα ενός πολύ δύσκολου χειμώνα για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ακριβώς πριν ένα χρόνο η Νέα Δημοκρατία κρατώντας υπεύθυνη στάση ενημέρωσε τον Ελληνικό Λαό για τις δυσκολίες της Ελληνικής οικονομίας και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος ζήτησε να παρθούν δύσκολες και αναγκαίες αποφάσεις για να βγούμε από το τέλμα.

ImageImage

Η τότε αντιπολίτευση, όμως, προχώρησε στη συνήθη υποσχεσιολογία  που χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ και κατάφερε να υφαρπάξει τη ψήφο του Έλληνα πολίτη. Ποιος θα ξεχάσει τις υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου για αύξηση των εισοδημάτων στο ύψος του πληθωρισμού, για αύξηση στο 5% του ΑΕΠ των δαπανών για τη παιδεία, για μείωση των φόρων, για νέο αναπτυξιακό μοντέλο, για πράσινη ανάπτυξη και τόσα άλλα που πλέον αποτελούν ανέκδοτο να τα αναφέρουμε.

Από τη πρώτη μέρα που ορκίστηκε κυβέρνηση άρχισε από τη μία να εφαρμόζει όλα όσα κατέκρινε με σφοδρότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια και από την άλλη να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε όλους μας.

Οπότε στην πράξη είδαμε ότι το κόμμα που χαλούσε τον κόσμο για το πάγωμα μισθών του 2009 να  έχει μειώσει τα εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων ως και 35% και να καταργεί 13ο κ 14ο μισθό. Το κόμμα που διαμαρτύρονταν για την αύξηση κατά 1 μονάδας του Φ.Π.Α. στο παρελθόν να το έχει αυξήσει 4 μονάδες και σχεδιάζει τη μετάταξη σειράς προϊόντων από το 11 στο 23% μεταξύ των οποίων τρόφιμα και τουρισμός κάτι που θα αποτελέσει τη χαριστική του βολή. Το κόμμα που φώναζε για το πακέτο των 28 δις στήριξης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να το έχει ήδη διπλασιάσει. Το κόμμα που θα καταργούσε το ΕΤΑΚ και τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους να τα επαναφέρει και μάλιστα με πιο δυσάρεστους όρους για τους πολίτες. Το κόμμα που διαβεβαίωνε ότι οι νέοι φόροι πλήττουν την αγορά έχει αυξήσεις άνω του 40% φόρους σε τσιγάρα και καύσιμα. Το κόμμα που έλεγε «όχι σε όλα» και αρνιόταν οποιαδήποτε συναίνεση στα θέματα της οικονομίας τώρα παρακαλάει για συναίνεση στα πιο εξοντωτικά μέτρα που έχει λάβει ποτέ Ελληνική κυβέρνηση. Μα πάνω από όλα το κόμμα που έλεγε ότι θα φέρει ανάπτυξη μας έχει οδηγήσει στην υπογραφή ενός μνημονίου που είναι αδύνατον να πετύχει τους στόχους του έτσι όπως έχει σχεδιαστεί γιατί δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική και μας έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή οικονομική ύφεση, ανασφάλεια των πολιτών και αβεβαιότητα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Καράογλου υπογράμμισε τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες της χώρας από τη μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας συγκεκριμένους παραμέτρους. Συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  η χώρα εδώ και 1 χρόνο στερείται αναπτυξιακού νόμου και σήμερα η κυβέρνηση εξαγγέλλει βαρύγδουπα σχέδια περί επιτάχυνσης των διαδικασιών  έγκρισης και υλοποίησης επενδύσεων.

Το ΕΣΠΑ έχει τελματώσει, καθώς έχουμε απορροφήσει μόνο το 8% του προγράμματος και βρισκόμαστε στην 23η θέση από τις 27 χώρες.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων μειώνεται συνεχώς και ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση, που ήρθε με το σύνθημα της «πράσινης ανάπτυξης», έχει καταφέρει να φτάσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη  μόλις στο 1,16% απορροφητικότητα ,

Οι φόροι και η αύξηση  του ΦΠΑ έχουν στεγνώσει την αγορά, ενώ οι υποσχέσεις για σταθερό φορολογικό σύστημα έχουν αντικατασταθεί από την μηνιαία αλλαγή σχεδίων από το Υπουργείο Οικονομικών.

 Όλα αυτά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, γιατί όσο αυξάνεται η φορολογία τόσο μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, βαθαίνει η ύφεση και τελικά μειώνονται τα έσοδα του δημοσίου και μεγαλώνει η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες μετά τη τόσο δραματική αύξηση των φόρων κατάφερε να εισπράξει μόνο 900 εκ ευρω αντί για 4,2 δις που είχε σαν στόχο.

Διπλάσια είναι πλέον τα λουκέτα στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που ανοίγουν, ενώ την ίδια ώρα κλείνουν πάνω από ένα στα δέκα εμπορικά καταστήματα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιούλιο κατά 8,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ ο τζίρος στο χονδρεμπόριο μειώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2010 κατά 2,1% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2009 ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7%. Το ΑΕΠ μειώνεται κατά 3,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και θα περάσει το 4%. Η ανεργία από το 6,9%  που ήταν πριν ένα χρόνο σήμερα αγγίζει το 12%  με αυξητική τάση ενώ μόνο στο λιανεμπόριο λόγω της ύφεσης αναμένεται να χαθούν 120.000 θέσεις μόνο στο επόμενο εξάμηνο.

Ενδεικτικό είναι δε το γεγονός ότι σε ερώτηση που κατέθεσα στον αρμόδιο υπουργό η απάντηση που έλαβα έλεγε ότι από 1/1/2009 μέχρι 4/10/2009 είχαν χρηματοδοτηθεί από το ΤΕΜΠΜΕ 50.111 επιχειρήσεις με συνολικά εγγυημένα δάνεια ύψους 3,86 δις ευρώ. Από 5/10/2009 μέχρι 15/7/2010 έχουν χρηματοδοτηθεί 6.966 με δάνεια ύψους 0,34 δις ευρώ.

Επιπλέον, η ανταγωνιστικότητα για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει και μάλιστα έχουν παρθεί μέτρα μείωσης των εισοδημάτων υπέρ αυτής η Ελλάδα κατρακύλησε από την 71η θέση πέρυσι στην 83η φέτος μεταξύ 139 χωρών και βρίσκεται χαμηλότερα ακόμη και από χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, όπως η Ρουάντα η Μποτσουάνα, η Γουατεμάλα και η γειτόνισσα κα ανταγωνίστρια Τουρκία. Αποκορύφωμα όλων είναι ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει νέο μπαράζ φόρων με τη κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης και η αύξηση του ΦΠΑ μετά τις δημοτικές εκλογές κάτι που θα είναι η χαριστική βολή για τα νοικοκυριά και την αγορά. Ειδικότερα εσάς τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο η κυβέρνηση σας αντιμετωπίζει με ανεξήγητο τρόπο. Έκτακτη εισφορά στα κέρδη, επαναφορά των τεκμηρίων, εκβιαστικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ και διακοπή ρευστότητας  έχουν φέρει τον εμπορικό κόσμο σε απόγνωση.

Ο κ. Καράογλου στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην απάντηση που δίνει η Νέα Δημοκρατία για την έξοδο της χώρας από τη κρίση, η οποία έχει καταθέσει μία σειρά προτάσεων, ώστε να σταματήσει άμεσα η ύφεση και να μπορέσει η χώρα να απεγκλωβιστεί από το μνημόνιο. Μεταξύ των οποίων ανέφερε χαρακτηριστικά:

-  Η φορολογία είναι εξοντωτική άμεση και έμμεση και απαγορευτική για οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία. Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα που τα μισά περίπου των κερδών του πάνε στο κράτος; Πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, ώστε να δοθούν κίνητρα.

-  Πρέπει άμεσα να επιταχυνθεί η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και να μεγαλώσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Υπάρχουν προγράμματα που θα δώσουν ώθηση   στους νέους και στις επιχειρήσεις που μένουν στα χαρτιά. Πέραν αυτού ο κίνδυνος να χαθούν μεγάλα κονδύλια είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

- Πρέπει άμεσα να επανεργοποιηθεί και να βελτιωθεί ο θεσμός των ΣΔΙΤ, ώστε να επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια και να υπάρξει ανάπτυξη.

- Ενώ και η ακίνητη περιουσία του δημοσίου αν αξιοποιηθεί θα μπορούσε να δίνει έσοδα της τάξης 3-5 δισ. ευρώ ετησίως».

- Σύντμηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις νέες επιχειρήσεις.

- Συμψηφισμός οφειλών, από και προς το Δημόσιο, μέσω συστήματος Μηνιαίας Εκκαθάρισης οφειλών. Χωρίς αυτόματο μηχανισμό συμψηφισμού, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

- Εσωτερικές μετατάξεις στο Δημόσιο, για την αξιοποίηση υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες που υπάρχει ανάγκη, αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις.

- Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ (εφαρμογή του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Μεταρρύθμισης  της Νέας Δημοκρατίας) που χρεώνει το Δημόσιο ήδη 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

- Προσωποποιημένη κοστολόγηση των Δημοσίων Νοσοκομείων ανά ασθενή, ώστε να υπάρξει προϋπόθεση διαφάνειας.

- Ηλεκτρονική συνταγογράφηση με παραχώρηση ανάθεσης του έργου (outsourcing), αντί για τις δαιδαλώδεις διαδικασίες του δημοσίου, που συνήθως αποτυγχάνουν.

- Αποκατάσταση των μεγάλων επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και υδροηλεκτρικών που με τον πρόσφατο Νόμο αποκλείονται.

- Η άμεση προώθηση και ψήφιση ενός Επενδυτικού Νόμου με ισχυρά φορολογικά κίνητρα.

- Η άμεση καταπολέμηση του παραεμπορίου που σκοτώνει το Εμπόριο. Χρειάζεται αληθινός «Πόλεμος» κατά της μάστιγας αυτής, που έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καράογλου τόνισε ότι οι ώρες θέλουν σύνθεση, υπευθυνότητα, τολμηρές αποφάσεις, αλλά όχι στραγγαλισμό της αγοράς και των Ελλήνων Πολιτών.