Ομιλία του Θεόδωρου Καράογλου στο 8ο Εθνικό Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ

Ομιλία του Θεόδωρου Καράογλου στο 8ο Εθνικό Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ

Ομιλία του Θεόδωρου Καράογλου, Αναπληρωτή Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ, Βουλευτή Β' Περ. Θεσσαλονίκης, στο 8ο Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Στάδιο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ του Φαλήρου το Σάββατο 26 Ιουνίου 2010.

 

"Θα ήθελα, ξεκινώντας την ομιλία μου στο 8ο Συνέδριο του κόμματός μας, της Νέας Δημοκρατίας, να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά, αλλά ταυτόχρονα και την πολύ μεγάλη μου συγκίνηση -που για μια ακόμη φορά- όλοι μας βρισκόμαστε εδώ, στη μεγάλη αυτή γιορτή της Δημοκρατίας, επαναεπιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τον όρκο που εδώ και χρόνια έχουμε δώσει: Να μην εγκαταλείψουμε ποτέ τη μεγάλη μας παράταξη, να πορευθούμε μαζί της στα εύκολα και στα δύσκολα, να δώσουμε τους αγώνες κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες.

ImageImageImage

Ειδικότερα τώρα στα δύσκολα, ειδικότερα τώρα που η παράταξή μας μας έχει μεγαλύτερη ανάγκη, οφείλουμε να μείνουμε στο πλευρό της, να συστρατευθούμε, να δώσουμε ενωμένοι μαχητικά, μαζικά τους αγώνες για την πατρίδα μας, για το Κόμμα μας, για τους Έλληνες πολίτες.

Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να μιλήσω με λόγια καρδιάς και να πω αυτά που πιστεύω πραγματικά για την παράταξή μας. Όμως, δυστυχώς, τα καθήκοντα που μου έχει κάνει την τιμή να μου αναθέσει ο Πρόεδρος του Κόμματός μας ο Αντώνης ο Σαμαράς, με επικεντρώνουν σε κάτι πολύ πιο πεζό. Είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ στα φορολογικά ζητήματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί συμμαχητές και συμμαχήτριες,

Πιστεύω ότι αν έχει κατακτήσει έναν τίτλο, μέχρι στιγμής, αυτή η κυβέρνηση είναι ο τίτλος της κυβέρνησης της φορολογικής επιδρομής σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων.

Ποτέ άλλοτε, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μία κυβέρνηση δεν αποφάσισε την επιβολή τόσων σκληρών και άδικων φόρων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, σε βάρος των επιχειρήσεων. Το σημαντικότερο θέμα που απασχόλησε τον τομέα τον δικό μας, τον τομέα των οικονομικών του τμήματος φορολογίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήταν ο φορολογικός νόμος.

Ένας νόμος για τον οποίο προκύπτει ανεπιφύλακτα μία ειλικρινής διαπίστωση: Χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για μία γενναία φορολογική μεταρρύθμιση. Με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα παραοικονομίας και φοροδιαφυγής -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ, Ιούλιος 2009, η παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 65 δις ευρώ ή περίπου 25% του ΑΕΠ και η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε περίπου 24 δις ευρώ ή περίπου 50% των φορολογικών εσόδων ήταν πανθομολογούμενη η διαπίστωση ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία γενναία, από μία ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση.

Η μεταρρύθμιση αυτή, μάλιστα, θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο εύκολα αποδεκτή με δεδομένη τη συνετή, σοβαρή και υπεύθυνη στάση του κόμματός μας, του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, της Νέας Δημοκρατίας.

Σε όλους τους τόνους το Κόμμα μας, ο Πρόεδρός μας ο Αντώνης ο Σαμαράς είχε διακηρύξει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα διστάσει να στηρίξει οποιαδήποτε θετική πρωτοβουλία ερχόταν από την κυβέρνηση. Συνάμα και όπου διαφωνεί δεν θα κάνει στείρα μηδενική αντιπολίτευση, αλλά αντίθετα η διαφωνία της θα είναι τεκμηριωμένη και θα συνοδεύεται από ρεαλιστικές και υπεύθυνες προτάσεις.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση -αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά, σε όλον τον Ελληνικό λαό ότι ήταν παντελώς ανέτοιμη να αναλάβει τις τύχες της διακυβέρνησης της χώρας -μετά από ένα πρωτότυπο «διάλογ»- και βάζω τη λέξη «διάλογο» σε εισαγωγικά -τελικά έφερε ένα νομοσχέδιο, το οποίο ήταν πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Ένα νομοσχέδιο που καθυστέρησε πάρα πολύ, όπως άλλωστε επεσήμαναν και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ένα νομοσχέδιο που, από τις πολλές αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων ότι ήταν και πολύ πρόχειρο.

Ακόμη, ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε τελικά μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία είναι κοινωνικά άδικος. Είναι ένας νόμος όπου τα τεκμήρια ευνοούν σκανδαλωδώς τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, όπου στην ουσία καταργείται το αφορολόγητο των 12 χιλιάδων ευρώ και πλήττονται τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Είναι ένας νόμος που αδικεί κατάφωρα αυτούς οι οποίοι ασκούν επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα τους πιλότους των πολεμικών μας αεροπλάνων, τους πυροτεχνουργούς, τους ναρκαλιευτές. Είναι ένας νόμος αντιαναπτυξιακός. Ένας νόμος που, στην ουσία, δεν δίνει απολύτως κανένα κίνητρο για να έρθουν κάποιες επιχειρήσεις. Και όχι μόνο αυτό. Με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 45%, που βάζει στις επιχειρήσεις, στην ουσία διώχνει και όποιους επενδυτές ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και μάλιστα σε ένα διεθνές περιβάλλον διεθνές, όπου διπλανές μας χώρες -Βουλγαρία, Κύπρος- έχουν φορολογικούς συντελεστές, της τάξης του 10%. Ειναι, επίσης, ένας φορολογικός νόμος, που δίνει τη χαριστική βολή στην κτηματαγορά, με την επαναφορά μιας σειράς φόρων που η Νέα Δημοκρατία είχε καταργήσει. Και αναφέρομαι στους φόρους γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών κλπ.

Τέλος είναι ένας νόμος γραφειοκρατικός, ένας νόμος που εισάγει νέες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις, χωρίς να καταργεί τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, χωρίς να αναδιαρθρώνει το φοροελεγκτικό μηχανισμό, που η κυβέρνηση κατηγορεί ότι δεν δουλεύει σωστά.

Άρα, εξ όλων αυτών προκύπτει ότι ο φορολογικός νόμος θα είναι και αναποτελεσματικός. Κρίμα, λοιπόν, γιατί χάθηκε πραγματικά μία πολύ σημαντική ευκαιρία για μία γενναία φορολογική μεταρρύθμιση.

Απ' όλα, λοιπόν, τα παραπάνω προκύπτει και μία αδήριτη ανάγκη. Προκύπτει η ανάγκη το Κόμμα μας, η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να επεξεργαστεί και να προτείνει ένα νέο φορολογικό σύστημα, που θα έχει συγκεκριμένες, βασικές, θεμελιώδεις αρχές, τις οποίες -για λόγους οικονομίας χρόνου- με τίτλους μόνο σας περιγράφω.

Διαφάνεια, ουδετερότητα, ευρύτητα φορολογικής βάσης, απλότητα, βεβαιότητα, σταθερότητα και διαχρονικότητα του συστήματος. Λειτουργικότητα, αποτελεσματικότητα και ευελιξία. Στόχευση στην ανάπτυξη, όχι στην υπερφορολόγηση. Ισορροπία φόρων, ισότητα και νομιμότητα.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω το εξής: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ένα τραγικό λάθος. Σχεδιάζει επί χάρτου. Και τι σχεδιάζει; Λέει ότι «θέλω τόσα έσοδα, άρα αυξάνω τους φορολογικούς συντελεστές». Είναι πολύ μεγάλο λάθος. Δεν σημαίνει ότι αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές, αυξάνονται και τα φορολογικά έσοδα. Και αυτό έχει αποδειχτεί από την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Σας θυμίζω ότι το Μάιο του 2010, πριν από λίγες ημέρες, δηλαδή, είδαμε μέσα από τα επίσημα στοιχεία ότι έναντι ετήσιου στόχου αύξησης των φορολογικών εσόδων περίπου στο 12%, η αύξηση των εσόδων ήταν μόνο σε επίπεδο 3,5%.

Άρα, λοιπόν, αν δεν υπάρξει μία αναπτυξιακή πολιτική, αν δεν υπάρξουν εφαρμογές μέτρων ανάσας, όπως αυτά τα 23 συγκεκριμένα μέτρα που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς, η ανάκαμψη για την Ελληνική οικονομία, η αύξηση των φορολογικών εσόδων, δεν πρόκειται να επέλθει. Σε αυτό, λοιπόν, το κομμάτι θέλω να πω και να παρακαλέσω όλους σας να συμβάλλετε δημιουργικά με την κατάθεση των προτάσεών σας. Δουλεύουμε καθημερινά και προσπαθούμε, σιγά-σιγά, μέσα από κοινωνικό διάλογο, ακούγοντας τη φωνή της βάσης, ακούγοντας τη φωνή της κοινωνίας, να στήσουμε, μία σωστή μία ενδιαφέρουσα πρόταση για ένα δίκαιο κοινωνικά, ένα αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα.

Είμαι βέβαιος ότι την αγάπη και τη συμπαράστασή σας αυτή θα την έχουμε. Γιατί πραγματικά, υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση του Προέδρου του Κόμματός μας του Αντώνη του Σαμαρά, προσπαθούμε να κάνουμε μία πολύ σωστή πρόταση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι.

Μέσα από την καρδιά μου κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους για την προσοχή σας. Και να ευχηθώ το 8ο Συνέδριο του Κόμματός μας να είναι γόνιμο και εποικοδομητικό, σε προτάσεις και ιδέες. Και να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για την παράταξή μας. Όχι για μας, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το έχουν ανάγκη οι Έλληνες πολίτες. Γιατί έχουν ανάγκη να ξαναχαμογελάσουν και να βρουν την ελπίδα, που έχουν χάσει.

Ευχαριστώ πάρα πολύ".