Δελτίο Τύπου δήλωσης του Θ. Καράογλου για την αύξηση του ΦΠΑ από 1η Ιουλίου 2010

Δελτίο Τύπου δήλωσης του Θ. Καράογλου για την αύξηση του ΦΠΑ από 1η Ιουλίου 2010

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση, αναφορικά με αύξηση του Φ.Π.Α., που θα ισχύσει από αύριο 1η Ιουλίου 2010, σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες:

 

«Από αύριο θα τεθεί σε ισχύ η αύξηση του ΦΠΑ σε 23%, 11%, και 5,5% από 21%, 10% και 5%, που ήταν αντίστοιχα  στις 3 υφιστάμενες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ αυξάνονται και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Ακόμη, με Φ.Π.Α. 23% επιβαρύνονται οι υπηρεσίες των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των άμισθων υποθηκοφυλάκων, των δικαστικών επιμελητών, των καλλιτεχνών, των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων, προκαλώντας αυξήσεις σε μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές των πολιτών.

Τέλος, αυξήσεις θα υπάρξουν και στα κόμιστρα των ταξί με την επιβολή ΦΠΑ 11%, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα για  το κράτος, καθώς αν οι πελάτες δεν ζητάνε τις αποδείξεις, τότε την αύξηση θα την καρπώνεται ο αυτοκινητιστής.

 Είναι η δεύτερη αύξηση μέσα σε λίγους μήνες (15 Μαρτίου εφαρμόστηκε η πρώτη) από μία κυβέρνηση της οποίας ο πρωθυπουργός δεσμευόταν, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, ότι δεν πρόκειται να αυξήσει το ΦΠΑ, διότι θα προκαλέσει πρόβλημα ύφεσης στην οικονομία.

Η τιμή της βενζίνης αναμένεται να αυξηθεί έως 3 λεπτά το λίτρο, ενώ τα τρόφιμα, τα ρούχα, τα φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και άλλα αγαθά, θα έχουν σοβαρές ανατιμήσεις, καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση αυτή, όπως έκαναν πριν λίγους μήνες.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ πρόκειται να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και μετά και από αυτή την εξέλιξη είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι παρενέργειες θα είναι πολύ αρνητικές για την οικονομία μας. Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ επιμένει σε αυτή τη λογική,  όταν  ήδη, από το πρώτο πεντάμηνο του έτους, καταδεικνύεται η αποτυχία αυτής της πολιτικής.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ, παρά την πρώτη σημαντική αύξησή του, παρουσιάζουν άνοδο μόλις 0,8%, έναντι ετήσιου στόχου 14,5%. Πώς, όμως, η κυβέρνηση  ελπίζει να αυξήσει τα έσοδα από ΦΠΑ, τη στιγμή που η ύφεση βαθαίνει, ενώ έχει γιγαντωθεί η λαθρεμπορία τσιγάρων και καυσίμων, αφού πλέον το κίνητρο της φοροδιαφυγής είναι πολύ μεγαλύτερο; Τη στιγμή μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ ζητάει θυσίες από τον Ελληνικό λαό  δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια να μειωθεί η φοροδιαφυγή και να «αναδιοργανωθούν» οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, όπως υποσχόταν όταν ανέλαβε την εξουσία.

Την ίδια στιγμή, οι εφορίες και τα τελωνεία μένουν ακέφαλα, η στελέχωσή τους είναι ελλιπής και οι υπάλληλοι είναι προβληματισμένοι, καθώς -πέρα από τη σοβαρή μείωση των αποδοχών τους- διαρρέουν διάφορα σενάρια από το Υπουργείο Οικονομικών περί κατάργησης υπηρεσιών, μεταθέσεων, μετατάξεων και περαιτέρω μείωση αποδοχών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και  η κατάργηση θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Σε όλο αυτό το κλίμα ανασφάλειας και απογοήτευσης, η κυβέρνηση απαντάει με την εύκολη "λύση" της αύξησης του ΦΠΑ, δίνοντας τη χαριστική βολή σε όλους.

Ύφεση, φοροδιαφυγή και παραοικονομία θα γιγαντωθούν,  ενώ η ανεργία θα φτάσει σε πρωτοφανή για την Ελληνική κοινωνία επίπεδα.

Είναι κοινή λογική πρωτοετούς φοιτητή σε οικονομικό πανεπιστήμιο ότι, όσο επιτείνεται η ύφεση στην οικονομία, τόσο μικρότερα θα είναι και τα φορολογικά έσοδα. Αντί, λοιπόν, να δοθεί μια ώθηση στην οικονομία μας, όπως προεκλογικά υποσχόταν ο πρωθυπουργός, με μια σειρά από μέτρα όπως αυτά που έχουμε προτείνει (αναπτυξιακός νόμος, αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, ΕΣΠΑ, κλπ) παρακολουθούμε μια ασφυκτιούσα οικονομία. Μια οικονομία σε κώμα.

Για να ανατάξουμε τα Οικονομικά του κράτους, πρέπει να τονώσουμε τον δυναμισμό της Οικονομίας, να ενισχύσουμε την Επιχειρηματικότητα, να αλλάξουμε την Ψυχολογία της Αγοράς. Γιατί η Οικονομία είναι κυρίως Ψυχολογία. Και η αύξηση του ΦΠΑ μόνο αρνητική ψυχολογία προσφέρει στην Αγορά και την οικονομία γενικότερα».