Δελτίο Τύπου Δήλωσης του Θ. Καράογλου για το φορολογικό νομοσχέδιο

Δελτίο Τύπου Δήλωσης του Θ. Καράογλου για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Χθες Πέμπτη 8 Απριλίου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Η Νέα Δημοκρατία, όπως από την αρχή είχε δηλώσει -κάτι που άλλωστε συνάδει με την ιστορία της και τη διαχρονική πορεία, την προσφορά και τη δράση της- τήρησε υπεύθυνη στάση. Τοποθετήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, τεκμηριωμένα, με νηφάλιο πολιτικό λόγο, επί της αρχής, αλλά και για κάθε άρθρο του νομοσχεδίου χωριστά.

Υπήρξαν άρθρα που ψήφισε, γιατί θεωρεί ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση και μπορούν να συμβάλλουν στην Εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Υπάρχουν άρθρα με τα οποία διαφώνησε ή επιφυλάχθηκε για την τελική της στάση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ωστόσο, όπου διαφώνησε ή επιφυλάχθηκε να πάρει θέση, κατέθεσε τις δικές της συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες προτάσεις που -κατά την άποψή της- μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα.

Παράλληλα, έδωσε τη μάχη της, επισημαίνοντας και αναδεικνύοντας, μαζί με βουλευτές και άλλων κομμάτων, ακόμη και της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, συγκεκριμένα άρθρα ή παραγράφους του Νομοσχεδίου, καταφανώς άδικα, παράλογα ή προβληματικά.

Είναι θετικό ότι ο κ. Υπουργός αναγκάσθηκε, από τη μεγάλη πίεσή μας, και όχι μόνο τη δική μας, να υποχωρήσει σε αρκετά σημεία και να κάνει αρκετές βελτιώσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις μας στο φορολογικό νομοσχέδιο. Έτσι, αντιμετωπίστηκαν κάποια προβλήματα, π.χ. απόσυρση της παράλογης παρακράτησης 8% από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, βελτίωση των εμφανώς αδίκων κοινωνικά τεκμηρίων που αδικούσαν κατάφωρα μικρά και μεσαία εισοδήματα και ευνοούσαν σκανδαλωδώς τα μεγάλα, αντιμετώπιση του προβλήματος με τη φορολόγηση των μηχανικών και άλλα. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη πολλά και σημαντικά ζητήματα, που παραμένουν ανοιχτά και η Κυβέρνηση δεν θέλησε να τα αντιμετωπίσει, π.χ. η απόσυρση της κατάργησης της απαλλαγής από το «πόθεν έσχες» για απόκτηση Α' κατοικίας, η σκληρή και άδικη φορολόγηση σε βάρος της μεσαίας κυρίως ακίνητης περιουσίας, η άδικη εξομοίωση των αγροτών παραγωγών που πωλούν δικά τους αγροτικά προϊόντα με τους εμπόρους των λαϊκών αγορών, η κατάργηση της θετικής φορολογικής αντιμετώπισης των επικίνδυνων επαγγελμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και πολλά άλλα. Εννοείται και εξυπακούεται ότι όλα αυτά, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, θα τα αναδείξουμε και θα δώσουμε μάχη για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, όπως από την αρχή, με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και τη συζήτησή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, δηλώσαμε, καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό, γιατί θεωρούμε ότι έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, είναι πρόχειρο, άτολμο, άνευρο, γραφειοκρατικό, πολύ κατώτερο των περιστάσεων, ενώ ακόμη διαφωνούμε κάθετα και με τη βασική του πολιτική φιλοσοφία. Γιατί εκτιμούμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο κοινωνικά άδικο, αντιαναπτυξιακό και φυσικά θα αποδειχθεί στην πράξη και αναποτελεσματικό.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, παρά τη δική μας θετική διάθεση, τις προτάσεις μας, την εκπεφρασμένη πολιτική βούλησή μας να στηρίξουμε κάθε θετικό μέτρο, έφερε ένα νομοσχέδιο πολύ κατώτερο των περιστάσεων και ο τόπος έχασε μια μεγάλη ευκαιρία για μια γενναία-ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που την έχει ανάγκη. Γι' αυτό το λόγο, το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης για τη ΝΔ εξακολουθεί και παραμένει ανοιχτό ».