Χαιρετισμός στην εναρκτήρια εκδήλωση του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» του Δήμου Μηχανιώνας.

Χαιρετισμός στην εναρκτήρια εκδήλωση του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» του Δήμου Μηχανιώνας.

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μηχανιώνας παρουσία του Δημάρχου Μηχανιώνας κυρίου Γιάννη Μαυρομάτη, των βουλευτών της Β΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης,  του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κυρίου Ηλία Κουσκουβέλη,  του Αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Ανδρέα Γιαννακουδάκη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μηχανιώνας κυρίου Αντώνη Βουδούρη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και πλήθος πολιτών, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του  «Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Μηχανιώνας».

 

Στην εκδήλωση αυτή εκτός των άλλων, απεύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό ο Βουλευτής Β' Περ. Θεσσαλονίκης  Θεόδωρος Καράογλου, Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης  Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας

«Κύριε Δήμαρχε,

κύριε Πρύτανη,

κύριε Αντιπρύτανη,

κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην εναρκτήρια εκδήλωση για την λειτουργία του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Μηχανιώνας». Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον Δήμο Μηχανιώνας να μπορεί να αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής και να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό του. Από σήμερα και με την έναρξη της λειτουργίας του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ο Δήμος Μηχανιώνας αποκτά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θέτει νέες προδιαγραφές και δυνατότητες ανάπτυξης για τους δημότες του.

Η συμβολή καταξιωμένων καθηγητών της πανεπιστημιακής κοινότητας της πόλης, η σημερινή παρουσία των πρυτανικών αρχών των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, του κ. Ηλία Κουσκουβέλη Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του κυρίου Ανδρέα Γιαννακουδάκη Αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επισφραγίζουν το εγχείρημά σας αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Μηχανιώνας.

Η πρόσβαση στη γνώση, το δικαίωμα στην εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω ένα ίσως τραβηγμένο ρητό "Δώσε στον άνθρωπο ένα ψάρι και θα φάει μία μέρα. Μάθε του να ψαρεύει και θα τρώει για πάντα". Η σύγχρονη μορφή της κοινωνίας, η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογική εξέλιξη, η ανοιχτή αγορά  εργασίας -που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα εθνικά μας σύνορα- καθιστούν επιτακτική ανάγκη τη συνεχή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, την εξειδίκευση των στελεχών.

Ο ανταγωνισμός είναι συνεχής, ο πήχης ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά καθιστώντας τη συνεχή κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση των πολιτών ανεξαρτήτως ηλικίας απαραίτητη. Η προαγωγή της γνώσης, της επιστήμης, της έρευνας δεν αποτελούν εξαίρεση, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη.

Η επιμόρφωση και η αναβάθμιση του γνωστικού πεδίου των πολιτών, συνεπάγεται στην πράξη αναβάθμιση του επιπέδου του ανθρώπινου προσωπικού σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και στην παροχή υπηρεσιών, συνεπάγεται αναβάθμιση βιοτικού επιπέδου. Η ατομική ανάπτυξη συνεπάγεται την κοινωνική ανάπτυξη.

Ο Δήμος Μηχανιώνας με το βήμα αυτό πρωτοπορεί. Είναι σαφές ότι σήμερα θέτει τις υποδομές για το αύριο. Χαράσσει μία πολιτική για τον άνθρωπο, επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό του, στον δημότη.

Ως εκπρόσωπος σήμερα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω πως  έχουμε καταστήσει σαφές από όποια θέση και αν υπηρετούμε τον ελληνικό λαό, πως το διαβατήριο για την Ελλάδα του αύριο, είναι η παιδεία. Μέσω της παιδείας μπορούμε να διαμορφώσουμε και να εφοδιάσουμε κατάλληλα ενεργούς πολίτες για το καλύτερο μέλλον της χώρας μας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα προωθήσαμε συστηματικά την ιδέα της δια βίου Μάθησης και την κάναμε πράξη.

Αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, τα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων, τις σχολές γονέων. Παράλληλα συγκροτήσαμε το Δίκτυο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ενηλίκων με την ανάπτυξη περισσοτέρων από 500 εργαστηρίων σε δήμους σε όλη τη χώρα.

Και φυσικά επικροτούμε και στηρίζουμε έμπρακτα πρωτοβουλίες σημαντικές όπως αυτή του Δήμου Μηχανιώνας για τη θέσπιση και λειτουργία του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

 Αν δε το συνδυάσουμε με την προσεχή λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που θα γίνει εδώ στον Δήμο σας, στην περιοχή του Αγγελοχωρίου, με τη μεταφορά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Περαία, στον γειτονικό Δήμο Θερμαϊκού, με τη μεταφορά και λειτουργία του βιολογικού τμήματος του ΑΠΘ και του βοτανικού κήπου επίσης εντός των ορίων του Δήμου σας, τότε είναι προφανές ότι ο Δήμος Μηχανιώνας, πραγματικά πολύ σύντομα βρίσκεται, θα βρεθεί, στην πρωτοπορία της εκπαιδευτικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.

Με τις σκέψεις αυτές, χαιρετίζω το σημερινό ξεκίνημα του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου στον Δήμο Μηχανιώνας, συγχαίρω τη Δημοτική Αρχή για τη θαυμάσια αυτή πρωτοβουλία και εύχομαι ολόψυχα «καλή επιτυχία» στο ξεκίνημά του νέου αυτού  θεσμού, προς όφελος του Δήμου σας, των δημοτών σας, της Ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

Σας ευχαριστώ».