Χαιρετισμός στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ και Παντείου Πανεπιστημίου "Φορολογική Διαβούλευση: η συμβολή των μεταπτυχιακών φοιτητών"

Χαιρετισμός στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ και Παντείου Πανεπιστημίου "Φορολογική Διαβούλευση: η συμβολή των μεταπτυχιακών φοιτητών"

Ο Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β'  Περ. Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας χαιρέτισε ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας την εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου με θέμα «Φορολογική Διαβούλευση: η συμβολή των μεταπτυχιακών φοιτητών».

Στην ομιλία του ο κ. Καράογλου ανέφερε χαρακτηριστικά τη σημασία της διοργάνωσης τέτοιου είδους εκδηλώσεων, που συνεισφέρουν ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο, ενώ υπογράμμισε τη συμβολή των μεταπτυχιακών φοιτητών στην κατάθεση και ανάπτυξη νέων και φρέσκων ιδεών και απόψεων.

ImageImage

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κύριος Καράογλου επισήμανε την άμεση ανάγκη για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, καθώς εντοπίζονται πάγια, διαρθρωτικά προβλήματα. Όσον αφορά στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ του 2009, ανέρχεται σε 25δις € ή περίπου 50% των φορολογικών εσόδων-, σε μία απαράδεκτη σχέση έμμεσων προς άμεσους φόρους (60% προς 40% αντίστοιχα), σε τεράστια γραφειοκρατία, πολυνομία, διαφθορά, ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των εργαζομένων στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Ενώ συνέχισε υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη να γίνει μια προσπάθεια για μία γενναία και ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που θα πρέπει να κινείται σε συγκεκριμένους άξονες και χαρακτηριστικά όπως η διαφάνεια, ο αναπτυξιακός προσανατολισμός, η λειτουργικότητα, η σταθερότητα, η απλότητα και κυρίως να είναι κοινωνικά δίκαιη προκειμένου να γίνει αποδεκτή και από τους πολίτες. Η δραστική αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής και η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής με την κάλυψη κενών ή ασαφειών της υπάρχουσας φορολογικής νομοθεσίας είναι δύο παράγοντες αντιμετώπισης της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ώστε να έχει θετικά αποτελέσματα το φορολογικό σύστημα της χώρας.

Στην ομιλία του ο κ. Καράογλου δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική στις θέσεις της κυβέρνησης και τις παρουσιασθείσες βασικές αρχές για ένα νέο φορολογικό σύστημα. Με τις οποίες υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ξεχνά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ενώ ταυτόχρονα ανατρέπει βασικές προγραμματικές της δεσμεύσεις. Η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει από τις Κυβερνητικές θέσεις αυτές, σε βάρος ιδιαίτερα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των χαμηλόμισθων νοικοκυριών και των οικονομικά αδύνατων, είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση οικονομικής πολιτικής. Στερούν αγοραστική δύναμη από τη μεσαία τάξη, πολύτιμη και απαραίτητη για την ρευστότητα στην οικονομία, για να μην «στεγνώσει» η αγορά και βαθύνει ακόμη περισσότερο η ύφεση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καράογλου υπογράμμισε για άλλη μία φορά τα κενά, τις ασάφειες των κυβερνητικών θέσεων για το φορολογικό, τα οποία δημιουργούν δεκάδες ερωτήματα και ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής τους, αλλά και ως προς την επιτυχία των επιδιωκόμενων στόχων τους. Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της θα περιμένει την κατάθεση συγκεκριμένου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο και μελετήσει προσεκτικά, θα τοποθετηθεί υπεύθυνα για κάθε παράγραφο, για κάθε άρθρο του. Γιατί στη Νέα Δημοκρατία ο σκοπός μας δεν είναι να υπηρετούμε τα μικροκομματικά μας συμφέροντα, αλλά πάνω απ' όλα να υπηρετούμε το συμφέρον της χώρας μας, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.