Επιστολές διαμαρτυρίας προς τους Προέδρους της ΕΟΚΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απουσία των ελληνικών νησιών από χάρτη της ΕΕ στο ημερολόγιο της ΕΟΚΕ

Επιστολές διαμαρτυρίας προς τους Προέδρους της ΕΟΚΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απουσία των ελληνικών νησιών από χάρτη της ΕΕ στο ημερολόγιο της ΕΟΚΕ

 

Σε μια σειρά από ενέργειες προχώρησε ο Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής ΝΔ Β' Περ. Θεσσαλονίκης Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά την κυκλοφορία του ετήσιου ημερολογίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το έτος 2012, διαμαρτυρόμενος για την παραποίηση του χάρτη της Ελλάδας.  

Στο εν λόγω ημερολόγιο απεικονίζεται ο χάρτης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί η απουσία των ελληνικών νησιών τόσο του Αιγαίου Πελάγους όσο και του Ιονίου από το χάρτη της Ελλάδας.

Ο κ. Καράογλου προχώρησε αρχικά στην κοινοποίηση του θέματος στο Υπουργείο Εξωτερικών με την κατάθεση ερώτησης με θέμα «Χωρίς νησιά η Ελλάδα στο ετήσιο ημερολόγιο της ΕΟΚΕ» (Αρ. Πρωτ. 2795/14.12.2011) προκειμένου να πληροφορηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο τις ενέργειες στις οποίες προβλέπεται να προβεί.

Εν συνεχεία απέστειλε επιστολές διαμαρτυρίας τόσο στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κο Staffan Nilsson όσο και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης κο Herman Van Rompuy, ζητώντας από τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ  την απόσυρση της συγκεκριμένης έκδοσης και την αποκατάσταση του ακριβή χάρτη της Ελλάδας με όλα τα νησιά, ενώ από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη διαβεβαίωση ότι στο μέλλον το αυτονόητο της προστασίας των εθνικών συμφερόντων των κρατών μελών από όλα τα όργανα και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχύει.

 

Θεόδωρος Καράογλου

Μοναστηρίου 13

54627 Θεσσαλονίκη

Ελλάδα

κο Staffan Nilsson

Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής

και Κοινωνικής Επιτροπής

Rue Belliard 99

1040 Brussels

Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2011

                                                                     

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τις ενστάσεις μου αναφορικά με τη νέα έκδοση του ετήσιου ημερολογίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το έτος 2012.

Στην εσωτερική σελίδα του εξωφύλλου απεικονίζεται ο χάρτης των χωρών που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι ο χάρτης της χώρας μου, της Ελλάδας έχε υποστεί αλλοίωση. Το σύνολο των ελληνικών νησιών τόσο του Αιγαίου Πελάγους όσο και του Ιονίου δεν συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη, με μοναδικές εξαιρέσεις την Κρήτη και την Κεφαλονιά.

Παρόλα αυτά τα νησιά των υπόλοιπων χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και οι υπεραπομακρυσμένες  περιφέρειες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συμπεριλαμβάνονται κανονικά στη χαρτογράφηση, ενώ υπογραμμίζεται καθαρά και η εθνική τους ταυτότητα.  Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι γιατί ο μεγάλος αριθμός των ελληνικών νησιών δεν αποτυπώθηκε στον εν λόγω χάρτη.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η απουσία των ελληνικών νησιών από τον χάρτη της Ελλάδας αποτελεί παραποίηση των ελληνικών εθνικών συνόρων. Ενώ το συγκεκριμένο ημερολόγιο δίνει λανθασμένες πληροφορίες για τα εθνικά σύνορα κράτους μέλους με την υπογραφή μάλιστα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Καθώς πρόκειται για θέμα εθνικής σημασίας για την Ελλάδα, σας ζητώ  να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποσυρθεί η εν λόγω έκδοση του ημερολογίου της ΕΟΚΕ και να ξανασχεδιαστεί ο ακριβής χάρτης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων όλων των ελληνικών νησιών, ώστε στη νέα έκδοση να παραχωρούνται ακριβείς και σωστές πληροφορίες για τα εθνικά σύνορα της Ελλάδας και κατ' επέκταση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Θα ήθελα επίσης να σας πληροφορήσω ότι έχω ήδη κοινοποιήσει το θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών με την υποβολή σχετικής ερώτησης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επίσης έχω αποστείλει σχετική επιστολή παραπόνων και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

    Με εκτίμηση

Θεόδωρος Καράογλου

 

 

 

Θεόδωρος Καράογλου

Μοναστηρίου 13

54627 Θεσσαλονίκη

Ελλάδα

κο Herman Van Rompuy

Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Rue de la Loi 175

B-1048 Brussels

 

Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2011

                                                    

           

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στη νέα έκδοση του ετήσιου ημερολογίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το έτος 2012 και να εκφράσω την ένστασή μου για ένα θέμα εθνικής σημασίας για την Ελλάδα.

Στην εσωτερική σελίδα του εξωφύλλου απεικονίζεται ο χάρτης των χωρών που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι ο χάρτης της χώρας μου, της Ελλάδας έχει υποστεί αλλοίωση. Το σύνολο των ελληνικών νησιών τόσο του Αιγαίου Πελάγους όσο και του Ιονίου δεν συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη, με μοναδικές εξαιρέσεις την Κρήτη και την Κεφαλονιά.

Παρόλα αυτά τα νησιά των υπόλοιπων χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και οι υπεραπομακρυσμένες  περιφέρειες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συμπεριλαμβάνονται κανονικά στη χαρτογράφηση, ενώ υπογραμμίζεται καθαρά και η εθνική τους ταυτότητα. 

Η απουσία των ελληνικών νησιών από τον χάρτη της Ελλάδας αποτελεί παραποίηση των ελληνικών εθνικών συνόρων, παραχωρώντας λανθασμένες πληροφορίες για τα εθνικά σύνορα κράτους μέλους πλήττοντας ταυτόχρονα τα ίδια τα συμφέροντα της ΕΕ.

Προς μεγάλη μου έκπληξη μια τέτοια πληροφορία προέρχεται από επίσημη έκδοση Επιτροπής της ΕΕ. Από τη δική σας θέση, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σας ζητώ να ερευνήσετε το θέμα και να διαβεβαιώσετε ότι στο μέλλον ευαίσθητα ζητήματα χωρών μελών της ΕΕ προστατεύονται από όλα τα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ.

Θα ήθελα επίσης να σας πληροφορήσω ότι έχω ήδη στείλει επιστολή παραπόνων στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής εκφράζοντας την ένστασή μου σε ένα τόσο σημαντικό θέμα εθνικής σημασίας για τη χώρα μου, ζητώντας του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απόσυρση του ημερολογίου, καθώς και για την αποκατάσταση του ελληνικού χάρτη στη νέα έκδοση. Επίσης έχω κοινοποιήσει το θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών με την υποβολή σχετικής ερώτησης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

    Με εκτίμηση

Θεόδωρος Καράογλου