Ομιλία Θ. Καράογλου «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα: σύγκριση με Ιρλανδία και Πορτογαλία» στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ομιλία Θ. Καράογλου «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα: σύγκριση με Ιρλανδία και Πορτογαλία» στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα με θέμα "Οικονομική Διακυβέρνηση και Κοινωνική Συνοχή" μίλησε ο Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής Β' Περ. Θεσσαλονίκης Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Ομιλία Θ. Καράογλου

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα:

 σύγκριση με Ιρλανδία και Πορτογαλία

 Η Ελλάδα, διατρέχει το τελευταίο διάστημα τη σημαντικότερη κρίση στη μεταπολιτευτική της ιστορία. Κρίση, που αγγίζει όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας και έχει τις ρίζες της στα οικονομικά μεγέθη και στις συνιστώσες αυτών. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας, επηρέασε και επηρεάζει αναπόφευκτα τις χώρες της Ευρωζώνης και τον ιστό αυτού του οικοδομήματος.

Αναντίρρητα, ο κύριος υπαίτιος για τη μεγέθυνση της οικονομικής κρίσης, αποτέλεσε η ανεύθυνη στάση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία με λάθους χειρισμούς, στην κυριολεξία γιγάντωσε το πρόβλημα.

Το πρόβλημα ελλειμμάτων και δημόσιου χρέους, μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τεχνάσματα και με δημιουργική λογιστική εκτόξευσε το χρέος, διογκώνοντας το έλλειμμα του 2009 κατά 10 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγο πριν αναλάβει την εξουσία ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διακήρυττε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ότι:

«Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική δύναμη και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης».

Ακολουθούν οι εκλογές, τον Οκτώβριο του 2009, με τα spreads να βρίσκονται στις 130 μονάδες βάσης.

Τότε ο αρμόδιος Υπουργός των Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε στα Ευρωπαϊκά όργανα τον διπλασιασμό του ελλείμματος, με αποτέλεσμα ο οίκος αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Χ. Αλμούνια εισηγείται την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς επιτήρησης και από τον Δεκέμβριο του 2009 ανακοινώνεται μια σειρά μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, μεταξύ των οποίων η συγκράτηση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις.

Εν τω μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλο, οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης προχωρούν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Τον Ιανουάριο του 2010, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωνε, ότι η Ελλάδα ούτε θα βγει από την Ευρωζώνη, ούτε θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Ωστόσο, τα spreads εκτινάσσονται στις 400 μονάδες βάσης.

Τον Μάρτιο του ιδίου χρόνου, η Κυβέρνηση ανακοινώνει μια σειρά πρόσθετων μέτρων, όπως περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αύξηση του ΦΠΑ, τα οποία εκτροχιάζουν την ήδη δυσχερή κατάσταση της εθνικής μας οικονομίας.

Συνέπεια της ανεύθυνης πολιτικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση, ήταν η υπαγωγή μας στο ΔΝΤ και η εφαρμογή του Μνημονίου, με συνταγή αυστηρής λιτότητας χωρίς την υιοθέτηση μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Έτσι, η χώρα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, αποτελώντας το «μαύρο πρόβατο» στο εξωτερικό. Μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα δεν πήρε ούτε μια πρωτοβουλία, ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο για να τονώσει την κατάσταση και να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Είναι ολοφάνερο, ότι η πολιτική του Μνημονίου απέτυχε πλήρως, καθώς ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι αγορές, λοιπόν, βρέθηκαν σε αναβρασμό και τα spreads ξεπέρασαν τις 1.500 μονάδες βάσης.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Μνημονίου και αργότερα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίστηκε για να λάβουμε την 5η δόση του διμερούς δανείου από την Τρόικα, άγγιξαν κάθε κομμάτι της κοινωνίας:

Ø      Ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα,

Ø      η ανεργία ξεπέρασε το 16%,

Ø      τα λουκέτα σε επιχειρήσεις και βιοτεχνίες πολλαπλασιάστηκαν (μέσα σε δύο χρόνια σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έκλεισε το 25% των επιχειρήσεων),

Ø      οι δείκτες παραγωγικότητας, η βιομηχανική παραγωγή και η ανταγωνιστικότητα (90η θέση από την 71η δύο χρόνια πριν) συρρικνώθηκαν,

Ø      το έλλειμμα και το χρέος εκτροχιάστηκαν,

Ø      ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώθηκε.

 

Η εφαρμογή του δηλαδή, προκάλεσε την αφαίμαξη των εισοδημάτων του ελληνικού λαού, την οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, τη διατάραξη των εργασιακών σχέσεων, την ανατροπή γενικότερα του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών. Τα μέτρα δεν μείωσαν το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά αντίθετα επιδείνωσαν την ύφεση.

Η καταψήφιση του πρώτου Μνημονίου από τη Νέα Δημοκρατία τον Απρίλιο του 2010 έγινε ακριβώς επειδή αφού το μελετήσαμε είδαμε ότι είναι λάθος μείγμα πολιτικής και δεν πρόκειται να πετύχει.

Αντίθετα θα βαθύνει την ύφεση.

Συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των καιρών και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εθνική μας οικονομία, διαφωνήσαμε με την πολιτική του Μνημονίου και όπως αποδεικνύεται καθημερινά, επιβεβαιωθήκαμε για τη στρεβλότητα της εφαρμογής του.

Διαφωνήσαμε, διότι το Μνημόνιο δημιούργησε δυσανάλογα μεγάλη ύφεση και υπερχρέωση.

Και τελικά, αποδεικνύεται, ότι ορθώς το καταψηφίσαμε, καθώς στέρησε κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.

 Ένα χρόνο μετά φέτος δηλαδή επιβεβαιώθηκε και με το παραπάνω η πλήρης αποτυχία των μέτρων.

Και σαν αποτέλεσμα η σοσιαλιστική κυβέρνηση έφερε ένα νέο νόμο που οι πολίτες το χαρακτήρισαν «βροχή φόρων». Και επίσης δεν πρόκειται να πετύχει.

Η Νέα Δημοκρατία ως ένα υπεύθυνο και αξιόπιστο κόμμα, αποδέχτηκε τα χρέη και τις οφειλές της χώρας μας, αλλά απέρριψε κάθε μέτρο και κάθε πρόταση που δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική οικονομία και επιβαρύνει δυσβάστακτα τη ζωή των πολιτών, όπως η εφαρμογή του Μνημονίου.

Μιλήσαμε αληθινά στον ελληνικό λαό και παρουσιάσαμε την πρότασή μας, έτσι ώστε να εξέλθει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων και να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία μέσα από τις προτάσεις μας στο Ζάππειο Ι και ΙΙ.

Οι πολίτες έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες από την ακολουθούμενη πολιτική και αισθάνονται καθημερινά το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η πατρίδα μας.

Εμείς, η Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε βαθιά, ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που μπορεί να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση.

Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω ότι το κόμμα μας ψηφίζει οτιδήποτε σωστό φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Τα δύο αυτά χρόνια έχουμε ψηφίσει περίπου το 50% των νομοσχεδίων που ήρθαν στη Βουλή. Το ποσοστό αυτό για κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι' αυτό και όποιος κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για μη στήριξη της εθνικής προσπάθειας ή δεν γνωρίζει ή συκοφαντεί.

Εξαρχής, λοιπόν, κάναμε λόγο για αλλαγή πολιτικής του Μνημονίου, για μια νέα στρατηγική, έτσι ώστε να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Είχαμε  προβλέψει, ότι το Μνημόνιο δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους, αντιθέτως το διογκώνει. Η χώρα χρειάζεται ανάσες ανάκαμψης, χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές, χρειάζεται μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου. Χρειάζεται ένα σχέδιο επανεκκίνησης (restart) της Ελληνικής οικονομίας.

Καταρχήν, απαιτείται μείωση των φορολογικών συντελεστών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ψυχολογία και οι προσδοκίες της αγοράς. Η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών θα απενεχοποιήσει την επιχειρηματικότητα και θα ενθαρρύνει την επιχειρηματική δράση.

Η τολμηρή μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος επίσης, είναι επιτακτική ανάγκη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό σύστημα, που χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο το τελευταίο έτος ψηφίστηκαν 10 φορολογικοί νόμοι από τη Βουλή των Ελλήνων. Απαιτείται, λοιπόν, κωδικοποίηση όλων των φορολογικών διατάξεων, έτσι ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει προσέλκυση επενδυτών -ξένων και εγχώριων- στη χώρα.

Ένα ακόμη βήμα για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας είναι η εξόφληση όλων των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να απαιτεί ρύθμιση των εκκρεμοτήτων από τους πολίτες και την ίδια στιγμή το ίδιο να έχει ανεξόφλητες εκκρεμότητες και υποθέσεις προς τους ιδιώτες.

Επανειλημμένως, έχουμε τονίσει ότι υπάρχουν εργαλεία, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να τονώσει την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, όπως η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο επενδυτικός νόμος κ.α. Είμαστε υπέρμαχοι των διαρθρωτικών αλλαγών, αρκεί να γίνονται άμεσα και όταν τις χρειάζεται ο τόπος. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα των αλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να βυθίζεται η χώρα σε μια παρατεταμένη ύφεση. Ακόμα και τώρα, τα μόνα μέτρα που λαμβάνει, είναι επιπλέον φόροι (έκτακτη εισφορά), φόροι (αύξηση ΦΠΑ) και φόροι (φόρος ακίνητης περιουσίας).

Το πρόγραμμα εναλλακτικής διεξόδου από την κρίση, που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία, είναι ένα ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο και αισιόδοξο σχέδιο, που μπορεί να φέρει την ανάκαμψη στη χώρα και την ελπίδα στον Ελληνικό λαό. Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει λύση. Οι αγωνίες των συμπολιτών μας μπορούν να λάβουν τέλος, αρκεί να επιτύχουμε αλλαγή πολιτικής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και την ταυτόχρονη προσπάθεια για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας, προϋποθέσεις απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας και το ξεπέρασμα της κρίσης.

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε πως για κάθε πρόβλημα υπάρχουν λύσεις και αυτό ακριβώς προσφέρουμε. Χωρίς πολιτικές φανφάρες και οικονομικούς στρουθοκαμηλισμούς.

Δείτε τι γίνεται σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Τα προγράμματά τους εκεί λειτουργούν. Εδώ είναι που έχουν αποτύχει. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της κ. Σαμαράς λέει «φέρτε μας το Μνημόνιο που δώσατε σε Ιρλανδία-Πορτογαλία και εγώ θα τα υπερψηφίσω».

 

Η Ιρλανδία, μέσα σε έξι μήνες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης η οποία επαναδιαπραγματεύθηκε τους όρους του Μνημονίου, πέτυχε:

 

- τη διατήρηση του χαμηλού εταιρικού συντελεστή (12,5%) παρά τις ασφυκτικές πιέσεις για αύξησή του,

- τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής,

- την πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παράλληλα με τον χαμηλό φόρο για τις τουριστικές υπηρεσίες,

- την επαναφορά του κατώτατου ημερομισθίου στα προ κρίσης επίπεδα και

- τη μείωση των αποδοχών των Βουλευτών και την κατάργηση ορισμένων ατελειών τους.

 

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, θα δημοσιεύσει τον επόμενο μήνα ένα τριετές σχέδιο για την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος στο 3% το 2015, με σκοπό οι πολίτες να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τις περικοπές και τους φόρους και τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον.

 Τι από όλα αυτά γίνεται στην Ελλάδα για να υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη; Τίποτα.

 

Στην Πορτογαλία από την άλλη, το Μνημόνιο προσπαθεί να αποφύγει τα λάθη των Μνημονίων Ελλάδας και Ιρλανδίας, στοχεύοντας σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, προτείνοντας όμως και ορισμένα στοιχεία που προτείναμε και εμείς στο Ζάππειο ΙΙ.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο της Πορτογαλίας περιλαμβάνει:

-μέτρα με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και «μεγάλη μείωση» των εργοδοτικών εισφορών,

- προστατεύει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα μέτρα (όχι οριζόντια όπως εφαρμόστηκε σε εμάς και ουσιαστικά έπληξε δυσανάλογα τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους),

- προβλέπει τη μείωση των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1% το χρόνο μέσω μερικής αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων, αλλά και μέσω μετατάξεων, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε απολύσεις.

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση παρουσίασε και το «πρόγραμμα αντιμετώπισης επειγουσών κοινωνικών αναγκών» που εκτείνεται σε μια τριετία, με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων από τα μέτρα λιτότητας. Το πρόγραμμα θα αφορά συνολικά περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Περέιρα εξήγγειλε, και πρόγραμμα «προνομιακού επιχειρηματικού δανεισμού» εκ μέρους των πορτογαλικών τραπεζών. Ποια ήταν τα «αντισταθμιστικά» μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τις ευαίσθητα κοινωνικά ομάδες, όταν ψήφιζε το Μνημόνιο;

Επιπλέον, η ύφεση στην Πορτογαλία- σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία-, έφτασε κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου στο τέλος της, καθώς η άνοδος των εξαγωγών βοήθησε την οικονομία να αποφύγει ένα τρίτο συναπτό τρίμηνο συρρίκνωσης της ανάπτυξης.

Τι από όλα αυτά γίνεται στην Ελλάδα για να υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη; Τίποτα.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

 

 

 Το Γραφείο Τύπου

τηλ.: 2310 525545

φαξ: 2310 525547

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.karaoglou.gr