Τοποθέτηση Θ. Καράογλου στη συνέντευξη τύπου της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Νομού Θεσσαλονίκης για την ανεργία

Τοποθέτηση Θ. Καράογλου στη συνέντευξη τύπου της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Νομού Θεσσαλονίκης για την ανεργία

Συνέντευξη τύπου της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Νομού Θεσσαλονίκης για το μείζον πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει το Νομό Θεσσαλονίκης αναφορικά και με την επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011, στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Βασικός ομιλητής ήταν ο Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριος  Θεόδωρος Καράογλου.

 

 

Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωναν οι κύριοι: Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Πρόεδρος της Δ.Ε. της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Κώστας Ταγγίρης, συντονιστής του κύκλου πολιτικής δράσης Οικονομικών Θεμάτων της Διοικούσας Επιτροπής. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Διοικούσης Επιτροπής Θεσσαλονίκης. 

Image Image Image

«Η υπουργός Εργασίας -ή καλύτερα η υπουργός Ανεργίας- μετά από τις πιέσεις μας, πραγματοποίησε επιτέλους, μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μία... θαρραλέα επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Κατάλαβε επιτέλους ότι ο νομός αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο κ. Καράογλου παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τον Δεκέμβριο του 2010 η ανεργία στην Ελλάδα ήταν, επισήμως, 14,2%, ενώ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπουργού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα τρεις μονάδες.

«Στο νομό Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Στην ΠΚΜ η ανεργία φτάνει στο 17,1%, στο νομό Θεσσαλονίκης στο 18,5%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη η ανεργία είναι σήμερα μεγαλύτερη από 25%! Το ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν έχει σήμερα δουλειά, αποτελεί ένα κολοσσιαίο πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Καράογλου.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η κ. Κατσέλη δεν προχώρησε σε καμία ολοκληρωμένη τοπική παρέμβαση ή σε κάποια στοχευμένη δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως γινόταν επί της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά αντίθετα εξήγγειλε προγράμματα τα οποία χαρακτηρίζονται από τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων της περιοχής, στην καλύτερη των περιπτώσεων, «ασπιρίνες», «ψίχουλα», «κοροϊδία», «παγίδα»...

«Η επίσκεψη της υπουργού ήταν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Τα προβλήματα παραμένουν και διαρκώς διογκώνονται, αφού καθημερινά δημιουργούνται νέες στρατιές ανέργων, ως αποτέλεσμα της αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής. Πρέπει να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση και να προχωρήσει σε μέτρα ανάπτυξης, αλλιώς το πρόβλημα της ανεργίας δεν πρόκειται να λυθεί, αντίθετα θα ενταθεί. Σήμερα οι άνεργοι σε όλη την Ελλάδα είναι 850.000 και στο τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν 1.000.000», τόνισε ο κ. Καράογλου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα σήμερα, πριν να είναι πολύ αργά και ξεσπάσουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος σημείωσε ότι «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός είναι ατελέσφορα. Είναι σαν να δίνεις σε έναν ασθενή που πάσχει από πνευμονία ασπιρίνη, η οποία μπορεί όχι μόνο να επιδεινώσει τη νόσο, αλλά να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο του ασθενούς. Οι ψευδείς ελπίδες στους συμπολίτες μας δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας. Το πρόβλημα μπορούν να το λύσουν προγράμματα επιδότησης νέων επαγγελματιών ή επιχειρηματιών οι οποίοι θα προσφέρουν θέσεις εργασίας σε μακροχρόνια ανέργους».

Ο συντονιστής του κύκλου πολιτικής δράσης Οικονομικών Θεμάτων της Διοικούσας Επιτροπής, Κώστας Ταγγίρης, επισήμανε ότι η αύξηση της ανεργίας απειλεί την κοινωνική συνοχή και ανέφερε ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου οι άνεργοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν 144.037 άτομα, εκ των οι 56.013, δηλαδή ποσοστό περίπου 39%, μακροχρόνια άνεργοι. «Θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή οι γυναίκες, οι νέοι, και οι άνω των 55 ετών. Σήμερα κάποιος νέος που θέλει να βρει δουλειά, βρίσκει μπροστά του είναι ένα τείχος από μπετό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγγίρης, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη πρέπει να αποτελεί ταυτόχρονη προτεραιότητα με την δημοσιονομική εξυγίανση.