Χαιρετισμός του ΥΜΑΘ, Θ. Καράογλου, κατά την τελετή έναρξης της 25ης Διημερίδας Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης

Χαιρετισμός του ΥΜΑΘ, Θ. Καράογλου, κατά την τελετή έναρξης της 25ης Διημερίδας Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης

 

 

Κυρία πρόεδρε του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Βορείου Ελλάδος,

αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου,

κυρίες και κύριοι.

Ευχαριστώ θερμά την Οργανωτική Επιτροπή, για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών της 25ης διημερίδας Ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς έκτακτες αλλά και σοβαρές ανειλημμένες υποχρεώσεις, καθιστούν αδύνατη την παρουσία μου στη σημερινή σας εκδήλωση.

Ωστόσο, τη χαιρετίζω με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό, καθώς τέτοιου είδους πρωτοβουλίες προάγουν την πολυγλωσσία, χτίζουν ισχυρούς δεσμούς επικοινωνίας μεταξύ των λαών και τονίζουν τον πολυπολιτιστικό χαρακτήρα της πόλης δια μέσου των αιώνων, αναδεικνύοντας τη γλώσσα ως πανανθρώπινο χαρακτηριστικό. 

Από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο μέχρι και σήμερα, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη στρατηγική της θέση και καθιερώθηκε ως ένα σταυροδρόμι ανατολής και δύσης.

Στην πόλη αυτή συνυπήρξαν διάφορες γλώσσες, θρησκείες, παραδόσεις, ήθη και έθιμα.

Μέσα στο πολύχρωμο αυτό «μωσαϊκό» εθνοτήτων που διατηρήθηκε μέχρι το 1912, όταν και ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη από την Οθωμανική κυριαρχία, η πολυγλωσσία αποτέλεσε διαβατήριο επικοινωνίας των λαών.

Κατανοώντας τη γλώσσα, κατανοείς έναν πολιτισμό και συνάμα ανακαλύπτεις μια καινούργια νοοτροπία.

Η πολυγλωσσία, κυρίες και κύριοι, γκρεμίζει σύνορα, γκρεμίζει προκαταλήψεις και αποτελεί πολύτιμο εφόδιο στην οικονομική και επαγγελματική ανέλιξη, ιδιαίτερα στη σημερινή ανταγωνιστική οικονομία.

Ανάλογες πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανέλαβε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Βορείου Ελλάδος, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και για έναν ακόμη λόγο.

Διότι με τη φιλοξενία αυτής της ημερίδας στην πόλη μας, αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη ως σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης χιλιάδων επισκεπτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας. Και είμαι βέβαιος πως μέσα από τέτοιες δράσεις, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας καθίσταται πρωτεύουσα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στο τόπο μας.

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης