Χαιρετισμός ΥΜΑΘ, Θ. Καράογλου, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας

Χαιρετισμός ΥΜΑΘ, Θ. Καράογλου, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας

Χαιρετισμός του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας σε εκδήλωση στον χώρο του ποταμού Σακουλέβα μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Μακαριότατε,

Σεβασμιότατε,

αγαπητοί συνάδελφοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

κύριε Δήμαρχε,

κύριε Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας,

εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

κυρίες και κύριοι.

Σήμερα η Φλώρινα γιορτάζει και είναι, πραγματικά, μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.

Σήμερα τιμούμε όσους παρέδωσαν εαυτούς στο έθνος, όσους θυσίασαν τη ζωή τους στο όνομα αλλά και το όραμα της ελευθερίας.

Μιας ελευθερίας που είναι φυσικό επακόλουθο του Μακεδονικού αγώνα, ο οποίος υπήρξε προάγγελος της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό.

Η σημερινή ημέρα, όμως, προσφέρεται και για περισυλλογή.

Όχι τόσο για όσα συνέβησαν στο παρελθόν, όσο για εκείνα τα δύσκολα που ζούμε σήμερα, αλλά και για τα καλύτερα που οφείλουμε να προσφέρουμε στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

Να αποδείξουμε, δηλαδή, ότι είμαστε άξιοι αυτής της ελευθερίας.

Εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, η γενιά των ηρώων του 1912 εξακολουθεί να μας διδάσκει τι σημαίνει αγάπη προς την πατρίδα.

Διότι εμείς οι Έλληνες, αν έχουμε κάποιον θησαυρό να προστατέψουμε και να παραδώσουμε ακέραιο στα παιδιά μας, αυτός είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας.

Αυτόν οφείλουμε να διαφυλάξουμε, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε, όπου αρχές και αξίες δοκιμάζονται.

Ας παραδειγματιστούμε, λοιπόν, όλοι μας από το φωτεινό παράδειγμα εκείνων των ηρώων που έβαλαν το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό.

Γιατί το να σέβεσαι και να αγαπάς την πατρίδα σου είναι θέμα ευθύνης του καθενός και της καθεμιάς από εμάς.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας με δάκρυ, αίμα αλλά και όραμα, μας υπενθυμίζει ότι λαός που ξεχνά το παρελθόν, την ιστορία του, δεν έχει μέλλον.

Η αποψινή εκδήλωση αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν ξεχνούμε.

Κρατάμε αναμμένο το κερί της μνήμης, τιμούμε την κληρονομιά των προγόνων μας και την παραδίδουμε στη νέα γενιά, ευχόμενοι να κρατήσουν αναλλοίωτα στην καρδιά τους ιδανικά όπως η ελευθερία, η πίστη και το δίκιο, για τα οποία οι Έλληνες αγωνίστηκαν, αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτές τις αξίες.

Ιδιαίτερα σήμερα που η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διεθνή απαξίωση, η οποία δεν μας αξίζει.

Οι Έλληνες είμαστε υπερήφανος λαός και θα τα καταφέρουμε για ακόμη μια φορά.

Έχουμε πλούσιο παρελθόν, έχουμε παρόν, θα έχουμε ένα λαμπρό μέλλον.

Άλλωστε, διαχρονικά, έχουμε αποδείξει πως όταν προσπαθούμε όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Κεφαλαιώδης σε αυτήν την προσπάθεια είναι φυσικά και η προσφορά του κλήρου, μιας και η Ορθοδοξία κράτησε ψηλά το φρόνημα του πληθυσμού, συμβάλλοντας τα μέγιστα  στο να υψωθεί η ελληνική σημαία στη Φλώρινα στις 7 Νοεμβρίου 1912.

Φίλες και φίλοι,

από αυτό εδώ το βήμα, επιτρέψτε μου να στείλω ένα μήνυμα και σε όλους εκείνους που δεν σέβονται την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Τους λέω, λοιπόν, ότι η Μακεδονία ήταν και είναι ελληνική και πως η ακραία εθνικιστική ρητορεία και η αρνητική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας, δεν υπακούουν στους κανόνες της καλής γειτονίας.

Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και το δεύτερο παμμακεδονικό αντάμωμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Σιταριά Φλώρινας.

Πέρα, όμως, από τους σαφείς συμβολικούς λόγους, η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης καθιστά σαφές ότι η Βόρεια Ελλάδα αποκτά ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την ανάπτυξη της περιοχής, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Στόχος μου ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης είναι να δυναμώσω τη φωνή της Βόρειας Ελλάδας στα κέντρα των αποφάσεων.

Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης διατράνωνα την άποψη ότι η Μακεδονία και η Θράκη δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ο φτωχός συγγενής.

Ως υπουργός λέω ότι οι Μακεδόνες οφείλουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτές και να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας. 

Κυρίες και κύριοι,

από τις 18 Ιουνίου όλοι μας αποτελούμε μέρος μιας εθνικής προσπάθειας.

Ενός συλλογικού αγώνα, πέρα και πάνω από κομματικές γραμμές,  προκειμένου να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα πόδια της.

Η αποστολή μας είναι δύσκολη και τα εμπόδια πολλά. Το ξέρω και το ξέρετε.

Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι οι θυσίες σας δεν θα πάνε χαμένες.

Πίστη χρειάζεται και αισιοδοξία.

Σας ευχαριστώ.