Χαιρετισμός του ΥΜΑΘ, Θ. Καράογλου στην ημερίδα της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Χαιρετισμός του ΥΜΑΘ, Θ. Καράογλου στην ημερίδα της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Χαιρετισμός του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρου Καράογλου  στην ημερίδα της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Porto Palace την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

της δεύτερης Ένωσης Οικονομικών υπαλλήλων,

κύριε Καθηγητά,

κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στη σημερινή ημερίδα, η οποία αφορά ένα μείζον θέμα, όπως αυτό του λαθρεμπορίου καυσίμων και της φοροδιαφυγής γενικότερα.

ImageImage

Όπως όλοι γνωρίζετε, η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη και οι οικονομικές συγκυρίες δυσχεραίνουν την πορεία τόσο της τοπικής, όσο και της εθνικής οικονομίας.

Στόχος μας, ως Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε σύντομα να βγούμε από την κρίση, να τονωθεί η οικονομία και να ανασάνει η αγορά.

Σήμερα, το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει αποκτήσει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία να χάνουν ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού κλείνουν δεκάδες υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου.

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, περίπου 1.200 πρατήρια υγρών καυσίμων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους σε όλη τη χώρα, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Για αυτό και απαιτείται δραστική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλλουν όλοι. Κυρίως, όμως, οι εμπλεκόμενοι φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως είναι για παράδειγμα οι Εταιρείες Διύλισης, ο Σύνδεσμος Εμπορίας Πετρελαιοειδών καθώς και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος. Μόνο αν λειτουργήσουμε αποτρεπτικά, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα αντικινήτρων σε κάθε επίδοξο παραβάτη.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

-Με πολιτική βούληση

-Με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης

-Με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας

-Με περιορισμό της συμμετοχής του ανθρώπινου παράγοντα στη διαδικασία.

Είμαι σίγουρος πως το αρμόδιο Υπουργείο θα προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Κυρίες και κύριοι,

αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων θα σημάνει και την επανεκκίνηση της Εθνικής μας Οικονομίας μέσω της αναμόρφωσης του φορολογικού μας συστήματος.

Η φοροδιαφυγή αποτελεί εθνικό έγκλημα  και αναιρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, καθώς στρεβλώνει τον ανταγωνισμό σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας και αμβλύνει τη φορολογική συνείδηση των ειλικρινών φορολογούμενων.

Παράλληλα στερεί από το κράτος αναγκαίους πόρους και αποδυναμώνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εμποδίζοντας τη δημιουργία έργων υποδομής και κατ΄επέκταση την καταπολέμηση της ανεργίας.

Υπό τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, λοιπόν, η λαθρεμπορία καυσίμων υπονομεύει τη φερεγγυότητα, τα συμφέροντα και την οικονομική υπόσταση της χώρας μας.

Για αυτό και η πάταξή της θα συμβάλλει σε κάτι πιο σημαντικό, όπως η εμπέδωση του αισθήματος της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τη βοήθεια των τελωνειακών, οι οποίοι στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια για τη δημιουργία σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, τον πολίτη και την επιχείρηση.

Και παραμένετε συμπαραστάτες, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος σας έχει πληγεί περισσότερο από άλλους κλάδους εργαζομένων στο όνομα της οικονομικής κρίσης.  

Και να ξέρετε,  ότι ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης αλλά και ως πρώην υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών, έχω πάντα ανοιχτή την πόρτα του γραφείου μου για κάθε θέμα που αφορά στον κλάδο, αλλά και την πρόοδο της πατρίδας γενικότερα.

Εύχομαι, λοιπόν, καλή επιτυχία στην ημερίδα σας.

Σας ευχαριστώ.