(Άρθρο): "Η σχέση της ΝΔ με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είναι βαθιά"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Makthes.gr", που δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2024

"Η σχέση της ΝΔ με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είναι βαθιά"

Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου έχω τονίσει επανειλημμένα ότι κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Αυτό αφορά και τους ανθρώπους τους πρωτογενούς τομέα, με τους οποίους η σχέση της Νέας Δημοκρατίας είναι βαθιά.
Και αυτό έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις στο πεδίο, αφού επί 4,5 χρόνια η Κυβέρνηση βρίσκεται με πράξεις στο πλευρό των αγροτών μας, στηρίζοντας τους με διαρκείς παρεμβάσεις. Ήδη, από το 2019, απαντάμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές. Μειώσαμε το ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μειώσαμε το ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, καταργήσαμε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, καταργήσαμε το νόμο Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα, επιστρέψαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ενισχύσαμε τη ρευστότητα του ΕΛΓΑ με 400 εκ. ευρώ και καταβάλαμε αποζημιώσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ την περίοδο 2020-2023.
Ακόμη, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξασφαλίζοντας για τη χώρα μας ποσό ύψους 19,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι το ίδιο ακριβώς με εκείνο που λάβαμε με την προηγούμενη ΚΑΠ, όταν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο υπέστησαν μείωση από 10 έως 15%, ενώ πολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα με νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. Πάντα σε ρεαλιστική βάση.
Είναι, λοιπόν, σαφές ότι ως Κυβέρνηση είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ. Όπως, είμαστε εδώ να συζητήσουμε το πώς μπορούμε να κάνουμε την ΚΑΠ καλύτερη σε ζητήματα που σχετίζονται με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, θα αντιμετωπίσουν την έκθεση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Ωστόσο, πέραν των παραπάνω, όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησα σε φίλους αγρότες, με τους οποίους συνομιλώ τακτικά, ότι τα ζητήματα δεν λύνονται με κινητοποιήσεις, παρά μονάχα με διάλογο. Γιατί αυτή είναι η βέλτιστη τακτική προκειμένου να γεφυρώνονται οι αποστάσεις. Όμως για να είναι ο διάλογος αποδοτικός, πρέπει να γίνεται με ανοιχτούς δρόμους, διότι σπόροι για να "φυτρώσουν" λεφτόδεντρα που θα καλύψουν τα "θέλω" όλων των κοινωνικών ομάδων δεν υπάρχουν.