Επιστημονική Διημερίδα "Το άρθρο 24 του Συντάγματος και το ενδεχόμενο αναθεώρησής του"

Επιστημονική Διημερίδα "Το άρθρο 24 του Συντάγματος και το ενδεχόμενο αναθεώρησής του"

Χαιρετισμός του Θεόδωρου Καράογλου κατά την τελετή έναρξης της Επιστημονικής Διημερίδας, που διοργάνωσαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, με θέμα "Το άρθρο 24 του Συντάγματος και το ενδεχόμενο αναθεώρησής του».

Με ιδιαίτερη χαρά και αισιοδοξία χαιρετίζω την πρωτοβουλία και τη συνεργασία αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς και της Επιστημονικής Εταιρείας Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια κοινωνία των πολιτών φορείς και πολιτεία να συνεργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για να θέματα ζωτικής σημασίας, που διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο για το μέλλον του τόπου μας.
Σε μια εποχή που συνέχεια μιλάμε για τις κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη, για τις επιπτώσεις που ήδη είναι ορατές και δυσοίωνες είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Η προστασία των δασικών εκτάσεων της χώρας μας είναι ρητά συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής, με τη προστασία του οικοσυστήματος, αλλά και την προστασία των κατοικημένων εκτάσεων. Αυτή είναι και η πρόθεση και δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος μας είναι η προστασία και όχι η καταπάτηση, η αναβάθμιση και όχι η εκμετάλλευση.
Η αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, μια διαδικασία που έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε κάθε 10 χρόνια. Η αναθεώρηση αυτή είναι μια ευκαιρία για τον φυσικό πλούτο της χώρας μας που δεν πρέπει να χαθεί, που δεν πρέπει να αναλωθεί σε τακτικές μικροπολιτικής.
Η πρόταση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι διορθωτικού χαρακτήρα και κύριο γνώμονα έχει την συνταγματική προστασία των ελληνικών δασικών εκτάσεων. Με το ισχύον άρθρο τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της χώρας ορίζονται ακόμα και από στοιχεία-αεροφωτογραφίες του 1940. Οι ιστορικές εξελίξεις και οι γεωφυσικές μεταβολές που έχουν μεσολαβήσει είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλες και τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα χρήζουν άμεσης αναγνώρισης.
Παρόλο που έχουμε στη διάθεσή μας ακριβή και πλήρη στοιχεία των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας από αεροφωτογράφηση του 1975 δεν αξιοποιούνται. Αυτή είναι και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού μας Κώστα Καραμανλή. Η αναθεώρηση του Άρθρου 24 δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση με νομιμοποίηση καταπατημένων δασικών εκτάσεων. Η μη αναθεώρηση ωστόσο του εν λόγω άρθρου συνεπάγεται με την αλλοίωση και καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας και θα είμαστε όλοι ηθικά υπεύθυνοι.
Η αναθεώρηση του Άρθρου 24 συμπληρώνει τους βασικούς άξονες της πρότασης της Κυβέρνησής μας για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη προστασία των δασικών εκτάσεων της χώρας. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η χωροταξική αναδιάρθρωση, η πολεοδομική ανασυγκρότηση, η ανάδειξη των δασών ως εθνικού πλούτου, η κατάρτιση δασικών χαρτών, η σύνταξη δασολογίου, η προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων και μνημείων.
Η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας, η διασφάλιση των ορίων των δασών και των δασικών εκτάσεων, η πολεοδομική ανασυγκρότηση, η οικονομική ανάπτυξη και η πρόοδος δεν είναι έννοιες αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες. Οφείλουμε να σεβόμαστε τη φύση και να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας. Η αναθεώρηση του άρθρου 24 αποσαφηνίζει και διασφαλίζει τα όρια της ανθρώπινης παρέμβασης και της ανάδειξης του φυσικού πλούτου που μας περιβάλλει.