Συνέδριο του ΚΕΘΙ "Οι γυναίκες στις επιχειρήσεις: Υποστήριξη, Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα"

Συνέδριο του ΚΕΘΙ "Οι γυναίκες στις επιχειρήσεις: Υποστήριξη, Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα"

Χαιρετισμός του Θεόδωρου Καράογλου κατά την τελετή έναρξης του επιστημονικού συνεδρίου, που διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο Ξενοδοxείο Electra Palace, με θέμα "Οι γυναίκες στις επιχειρήσεις: Υποστήριξη, Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα"

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας να παραστώ στο σημερινό Συνέδριο που πραγματεύεται την ανάπτυξη και την στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και να συγχαρώ τους ανθρώπους του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας για την πλούσια και συνεχή δράση τους.
Πολύ πρόσφατα, σχεδόν πριν από έναν μήνα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποίησα με το Πολιτικό μου Γραφείο μία εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναίκα, τη σύγχρονη Ελληνίδα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης είχαμε με τους συνεργάτες μου την ευκαιρία να συνεργαστούμε με το ΚΕΘΙ, να παραλάβουμε και να μελετήσουμε ενημερωτικά έντυπα για θέματα ισότητας, επιχειρηματικής ανάπτυξης, συμμετοχής των γυναικών στα κοινά.
Από αυτό εδώ το βήμα μου δίνεται η ευκαιρία να σας ευχαριστήσω και δημοσίως για τη συνεργασία που είχαμε και να σας συγχαρώ για το πολύτιμο έργο που επιτελείτε.
Σήμερα μέσω του Συνεδρίου αυτού μας δίνεται η ευκαιρία να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε ένα μείζον ζήτημα, που αφορά άμεσα την ελληνική οικογένεια, την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και ειδικότερα στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά και το προφίλ και το επίπεδο της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην χώρα μας.
Είναι γεγονός ότι σχετικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, αναφορικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην χώρα μας, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στον επιχειρηματικό τομέα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης γεγονός ότι η ανεργία στη χώρα μας πλήττει κυρίως το γυναικείο φύλο.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τη σύγχρονη Ελληνίδα στην προσπάθειά της αυτή να αναπτύξει δράσεις, να δημιουργήσει επιχειρήσεις, φορείς παροχής υπηρεσιών και προϊόντων.
Για αυτόν τον λόγο και σε συνεργασία με την Ε.Ε., μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την γυναικεία επιχειρηματικότητα προσφέρει καταρχήν την οικονομική στήριξη που απαιτείται για ένα τέτοιου είδους εγχείρημα, για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, για τη στήριξη των ανέργων γυναικών.
Επιπλέον με την πραγματοποίηση σεμιναρίων εξειδικευμένης κατάρτισης σε θέματα οργάνωσης και ανάπτυξης επιχειρήσεων, με την ανάπτυξη προγραμμάτων δια βίου μάθησης και εξ αποστάσεων μάθησης στηρίζει και σε επίπεδο τεχνογνωσίας τις γυναίκες που τολμούν να αυτονομηθούν επαγγελματικά.
Στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες που επιθυμούν να ασχοληθούν είτε με τον πρωτογενή, είτε με τον δευτερογενή είτε με τον τριτογενή τομέα. Η ανάπτυξη γυναικείων επιχειρήσεων στα αστικά κέντρα, η δημιουργία συνεταιρισμών και η ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην ύπαιθρο πέρα από τις όποιες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, συμβάλλουν και στη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς της χώρας.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, διαπιστώνεται πόσο πολυδιάστατος και ζωτικός είναι ο ρόλος των γυναικών ακόμα και μέσω της εργασίας που προσφέρουν.