(Άρθρο): "Από την επανάσταση της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην επανάσταση του αυτονόητου"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα «Protothema.gr», που δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου 2021

«Από την επανάσταση της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην επανάσταση του αυτονόητου»

Η επέτειος της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 συνέπεσε χρονικά με τη στιγμή που την είχαμε απόλυτη ανάγκη. Μας αφύπνισε όλους, γιατί υπενθύμισε ότι εφόσον είμαστε ενωμένοι μπορούμε να μετρηθούμε με κάθε αντίπαλο ανεξαρτήτως δυναμικής. Παράλληλα, μέσω της εθνικής ανάτασης εξήχθησαν θετικά συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα.

Για πρώτη φορά από τη στιγμή που αφήσαμε πίσω την έρημο των μνημονίων, μας δίνεται πραγματικά η δυνατότητα να στοχαστούμε συλλογικά «που θέλουμε να πάμε ως χώρα». Να μιλήσουμε ρεαλιστικά για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, αποκτώντας κοινό βηματισμό όσον αφορά στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας. Προσωπικά με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το μήνυμα της ελευθερίας δεν περιορίστηκε στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση, αλλά αποτέλεσε το έναυσμα να ξεκινήσει μια ουσιαστική δημόσια συζήτηση για το πώς θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί η φυγή προς τα εμπρός που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Με αφορμή, δηλαδή, την Επανάσταση για την Εθνική Παλιγγενεσία μιλούμε πλέον για την επανάσταση του αυτονόητου, αφήνοντας πίσω τις εποχές της μιζέριας και της ύφεσης.

Η πλέον ενδεδειγμένη πυξίδα να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης, των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων έργων είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα συνοδεύεται από τη δυναμικότερη εισροή κεφαλαίων που έχει γνωρίσει η ελληνική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες. Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να προσθέσει μέγιστο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7% στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2026, εξέλιξη που συνεπάγεται εκτίναξη του ΑΕΠ στα 220 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 170 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ επαναφέρει την ελληνική οικονομία στα επίπεδα του 2010, σχεδόν διπλασιάζοντας τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της οικονομίας. Μέσα από τις 160 δράσεις, τις 58 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο και την κινητοποίηση εξασφαλισμένων πόρων σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργηθούν πρόσθετες 200.000 νέες θέσεις εργασίας χάρη στις πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Αν και είναι πρώιμο να ποσοτικοποιήσουμε τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία μας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, καθίσταται σαφές ότι η λέξη «κλειδί» που θα καθορίσει το εθνικό μας μέλλον είναι η «παραγωγικότητα». Όσο πιο παραγωγικοί γίνουμε ως κοινωνία, όσο πιο πολλές είναι οι μεταρρυθμίσεις, τόσο μεγαλύτερες ανάσες θα παίρνει η εθνική μας οικονομία, δεδομένου ότι η επανεκκίνησή της μετά την πανδημία προϋποθέτει «γενναίες ενέσεις ρευστότητας».

Σαφώς και ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς, όμως η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αρέσκεται να καθορίζει τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθεί. Το έπραξε στηρίζοντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους εν μέσω της πανδημίας. Το έπραξε εκδίδοντας 30ετές ομόλογο προσελκύοντας προσφορές ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ με εξαιρετικό επιτόκιο, ύψους 1,93%. Και όπως έγραψε το Bloomberg, η έκδοση αυτή συνιστά την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά τα μνημόνια και την δεκαετή κρίση. Η Ελλάδα επιστρέφει, η Ελλάδα ανακάμπτει, η Ελλάδα επανεκκινεί!