(Άρθρο): "Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά παντού"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Greekschannel.com", που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 04 Οκτωβρίου 2020

"Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά παντού"

"Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς μέσα σου να λαχταρίζει κάθε είδος μεγαλείου"! Ο παραπάνω στοχασμός του Διονύσιου Σολωμού μας καλεί να αγαπήσουμε την πατρίδα μας νιώθοντας το μεγαλείο της. Μας προτρέπει να πιστέψουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας στην αξία της ώστε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων.

Οι στίχοι του εθνικού μας ποιητή λειτουργούν ως οδοδείκτης για τα εκατομμύρια συμπατριωτών μας που αν και βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα πατρώα εδάφη, συνεχίζουν να κουβαλούν μέσα τους κάτι από Ελλάδα. Εικόνες, στιγμές, μνήμες, ιστορία, γλώσσα, θρησκεία, αγαπημένα πρόσωπα.

Χάρη σε αυτούς τους συνέλληνες η καρδιά της Ελλάδας χτυπά παντού. Χάρη σε αυτούς η Ελλάδα βρίσκεται παντού, γεγονός που έχει τη δική του σημασία και αξία αναλογιζόμενοι πως τελικά έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως όποια πέτρα και αν σηκώσεις Έλληνα θα ανταμώσεις.

Η νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία είναι στενά συνυφασμένη με το φαινόμενο της διασποράς. Γι' αυτό και ο Βίκτωρ Ουγκό έγραψε πολύ εύστοχα ότι "ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται και η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται".

Εκτός των εθνικών μας ορίων υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα μακριά από την πατρίδα, με τον απόδημο Ελληνισμό να αποτελεί βλαστούς και άνθη του εθνικού μας κορμού, τις ρίζες του οποίου οφείλουμε να ποτίζουμε με το νερό της αυτογνωσίας.

Και αν η Ελλάδα βίωσε κατά περιόδους σκληρές δοκιμασίες οδηγώντας τα παιδιά της στο δρόμο της ξενιτιάς, εν τούτοις πάντα είχε την έννοια τους.

Το ίδιο ισχύει και για τους ξενιτεμένους, οι οποίοι όσα σημαντικά και σπουδαία πέτυχαν μακριά της ουδέποτε ξεχνούν τη μάνα γη, με τη νοσταλγία της επιστροφής να συντηρεί ενδόμυχα την ευλογημένη ώρα του γυρισμού, αφού το "εκεί" δεν είναι ποτέ το "σπίτι" τους.

Προσωπικά, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων, είχα τη χαρά να επισκεφθώ τόπους όπου ανθίζει το ελληνικό στοιχείο και να συνομιλήσω με Έλληνες της ξενιτιάς που αγωνίζονται, διακρίνονται και τιμούν την καταγωγή τους.

Συνάντησα ανθρώπους που δακρύζουν και μόνο στο άκουσμα της λέξης "Ελλάδα", γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι απόδημοι Έλληνες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας, διότι η φλόγα που καίει στην καρδιά τους δεν σβήνει ποτέ. Αντίθετα φωτίζει και ζεσταίνει την έννοια του Οικουμενικού Ελληνισμού, η οποία με τη σειρά της υποδηλώνει την ενότητα και την αδιατάραχτη συνέχειά του.

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι ο Οικουμενικός Ελληνισμός μεγαλώνει την Ελλάδα, τη δυναμώνει. Είναι ένα σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο και αναπόσπαστο μέλος της Ελλάδας που πρέπει να συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό για τις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2021 στη Βόρεια Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία.

Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των απόδημων Ελλήνων κατάγεται από τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και από το γεγονός ότι η συμβολή των Ελλήνων της διασποράς κατά την επανάσταση του 1821 υπήρξε καθοριστική, καθώς σημαντικά κέντρα του Ελληνισμού βρίσκονταν εκτός των εδαφών που αποτέλεσαν το πρώτο ελληνικό κράτος.

Γιατί, όπως είπε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης που διαχρονικά εκφράζει την ελληνική ψυχή: "τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι".