"Η Μακεδονία και η Θράκη εκπέμπουν πλέον αισιοδοξία και σιγουριά"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Thessnews.gr", που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

«Η Μακεδονία και η Θράκη εκπέμπουν πλέον αισιοδοξία και σιγουριά»

Η διεθνής πρακτική και εμπειρία έχει αποδείξει ότι η αποτελεσματική και ανταγωνιστική οικονομία βασίζεται στην καινοτομία.

Με βάση την παραπάνω παραδοχή η φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, ως πόλη που συνδυάζει δυναμισμό, εξωστρέφεια, ανθρώπινο δυναμικό και γνωστικό κεφάλαιο, διαθέτει τον τελευταίο χρόνο όλα τα εφόδια να μετεξελιχθεί σε σημαντικό και αναγνωρίσιμο ερευνητικό κόμβο στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Όχι μόνο προς όφελος των προοπτικών της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, αλλά κυρίως για τη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η έλευση του Αμερικανικού κολοσσού της Pfizer που εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τις διαδικασίες πρόσληψης καταρχήν 200 εργαζομένων, το έντονο ενδιαφέρον που έδειξε ο Ιταλικός όμιλος Leonardo για τη Βόρεια Ελλάδα και η απόφαση της Cisco να επενδύσει περίπου 12 εκατομμύρια στην πόλη για τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας, πιστοποιούν αυτό που πλέον είναι εμφανές, ότι από τον Ιούλιο του 2019 η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο.

Παύει να είναι συνώνυμη της αποβιομηχάνισης, των ανεκπλήρωτων προσδοκιών και των χαμένων ευκαιριών, αλλά ανοίγει τα φτερά της διεκδικώντας με αξιώσεις τη μεταβολή σε σημείο αναφοράς στη Ν.Α. Ευρώπη.

Εύλογα, το ερώτημα που έρχεται αυθόρμητα στη σκέψη όλων μας είναι "μπορούμε να τα καταφέρουμε";

Απαντώ με σιγουριά "ναι". Γιατί στο διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες εθνικές εκλογές έως σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι η Μακεδονία και η Θράκη διαδραματίζουν δημιουργικό ρόλο και έχουν εποικοδομητική φωνή. Δεν αρκούνται στα λίγα, μα επιζητούν και εργάζονται για την αναγέννησή τους μέσω της προσέλκυσης σημαντικών επενδύσεων.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) φροντίσαμε, στο διάστημα των 14 μηνών που έχουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, να εκφράσουμε την αισιόδοξη προοπτική ότι η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει όλα τα εφόδια να λειτουργήσει ως περιφερειακή και διακρατική δύναμη ανάπτυξης, αρκεί να πιστέψει στις δυνάμεις της. Το πρώτο που κάναμε ήταν να αποβάλλουμε σύνδρομα του παρελθόντος που ήθελαν το Διοικητήριο να λειτουργεί ως παθητικός ιμάντας μεταφοράς... αιτημάτων στην Αθήνα. Σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, θέσαμε συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να αλλάξουμε τη μοίρα της γεωγραφικής μας περιοχής.

Έχοντας ως φιλοσοφία το τρίπτυχο αξιοπιστία, συνέπεια, αποτελεσματικότητα, βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης δυο Mega Projects τα οποία εμπνέουν στην περιοχή ευθύνης μας αυτοπεποίθηση για το σήμερα και σιγουριά για το αύριο.
Αναφέρομαι στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" που μετατρέπει την περιοχή ευθύνης μας σε "θερμοκοιτίδα" καινοτομίας και ανάπτυξης καθώς και στην ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO, δυο εμβληματικά έργα τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Για το "Thess Intec", στόχος μας είναι να ανοίξει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2023, έχοντας ως θεματοφύλακα την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Στις αρχές Αυγούστου υπογράφηκε η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης της ΕΑΝΕΠ (Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου), η οποία έχει την ευθύνη υλοποίησης του εγχειρήματος και στη συνέχεια δρομολογήθηκαν η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα, η ανάθεση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και η ανάθεση της μελέτης λειτουργίας του πάρκου.

Τηρώντας τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα μπορούμε να λέμε με σιγουριά ότι μέχρι την Άνοιξη του 2022 θα ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και το 2023 τελειώνουν τα θέματα που αφορούν στις υποδομές, ώστε οι επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα που θα φιλοξενηθούν στην έκταση των 761 στρεμμάτων στην Περαία να υποδεχθούν περίπου 7.000 νέους εργαζόμενους.

Αναφορικά με την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, επίσης όλα προχωρούν βάσει προγραμματισμού. Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ θα ακολουθήσει η προκήρυξη των λοιπών μελετών ώστε οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν εντός του 2022. Στόχος μας είναι τον Σεπτέμβριο του 2026 η Θεσσαλονίκη να γιορτάσει τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στις νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποτελούν ένα νέο τοπόσημο για την πόλη.

Ό,τι δεσμευτήκαμε γίνεται πράξη! Όμως δεν αρκούμαστε σε αυτά. Σύντομα η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις, αφού προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σημαντικά έργα υποδομών που έλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως, το Μετρό θα λειτουργήσει πλήρως τον Απρίλιο του 2023. Επίσης, μετά από δεκαετίες απέκτησε ανάδοχο το έργο σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, ενώ το αργότερο έως τις αρχές του 2022 θα έχει αναδειχθεί ο οριστικός ανάδοχος του "Thessaloniki Fly Over", δηλαδή της αναβάθμισης της ανατολικής περιφερειακής οδού της πόλης. Ακόμη, δημοπρατήθηκαν συμπληρωματικά έργα της Εγνατίας Οδού τα οποία αφορούν το τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα και το "ορφανό χιλιόμετρο" των Μουδανιών που ταλαιπωρεί τους επισκέπτες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Έχοντας ως αρχή ότι τα έργα μιλούν δυνατότερα από τα λόγια, φροντίζουμε να σηκώνουμε καθημερινά ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών, διότι γνωρίζουμε ότι κρινόμαστε από το παραγόμενο αποτέλεσμα και όχι από τις εξαγγελίες ή τις προθέσεις.

Τα αόριστα "θα" που υπηρετούσαν κοντόφθαλμες μικροπολιτικές στρατηγικές του χθες δεν έχουν θέση στην Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων, στην Ελλάδα που καλπάζει προς ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό αύριο, στην Ελλάδα που μας αξίζει και ονειρευόμαστε.