(Άρθρο): "Η Θεσσαλονίκη μεγάλη κερδισμένη του 2021"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "ThePresident.gr", που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2020

«Η Θεσσαλονίκη μεγάλη κερδισμένη του 2021»

Οι πολύωρες διαδοχικές συσκέψεις του Πρωθυπουργού στο Διοικητήριο με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ήταν μια δυναμική διαδικασία με ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τα ζητήματα της πόλης, καθώς και για τα γενικότερα οικονομικά θέματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα, μετά την δύσκολη αλλά υπεύθυνη απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η εκθεσιακή δραστηριότητα της 85ης ΔΕΘ εξαιτίας του αυξημένου φορτίου της πανδημίας.

Μέσα από το διάλογο και την επισκόπηση της σημαντικής προόδου που έχει συντελεστεί σε όλα τα μεγάλα έργα υποδομών που αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα έγινε σαφές ότι η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται ψηλά στην ιεράρχηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις!

Η ειδοποιός διαφορά στη φετινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο "Βελλίδειο" συνεδριακό κέντρο είναι ότι δεν θα εξαγγείλει για πολλοστή φορά τα ίδια έργα τα οποία ακούμε εδώ και δεκαετίες. Αντίθετα, θα αναπτύξει διεξοδικά τα πολλά και σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στους 14 μήνες διακυβέρνησής μας προκειμένου όσα ανακοίνωσε πέρυσι να περάσουν από τη φάση του σχεδιασμού σε εκείνη της πραγματοποίησης.

Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά οι Θεσσαλονικείς αντιλαμβάνονται πως πολύ σύντομα θα απολαμβάνουν υποδομές που έλειψαν από την πόλη.
Το Μετρό, για παράδειγμα, έχει ορίζοντα παράδοσης τον Απρίλιο του 2023. Ευδιάκριτο είναι και το χρονοδιάγραμμα ανάπλασης της ΔΕΘ-Helexpo, με τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2021 και οι εργασίες να ξεκινούν εντός του 2022, ώστε τον Σεπτέμβριο του 2026 η Θεσσαλονίκη να γιορτάσει τα 100 χρόνια του θεσμού της ΔΕΘ στις νέες εγκαταστάσεις που θα αποτελούν νέο τοπόσημο για την πόλη.

Βάσει σχεδιασμού προχωρά και η υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec", του δεύτερου (μαζί με την ανάπλαση της ΔΕΘ) Mega Project που έχει υπό την ευθύνη του το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης). Στην προκειμένη περίπτωση το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη του 2022 και το 2023 τελειώνουν τα θέματα που αφορούν στις υποδομές. Αυτό συνεπάγεται ότι το καλοκαίρι του ίδιου έτους επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα θα ετοιμάζουν τη μετεγκατάσταση τους εντός του εμβληματικού πάρκου καινοτομίας των 761 στρεμμάτων στην περιοχή της Περαίας.

Τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει μια φυσική αγορά που επεκτείνεται πέρα των ελληνικών συνόρων, ενισχύουν η αναβάθμιση του λιμανιού, το έργο του Fly Over, η επένδυση της Pfizer και της Cisco, η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου "Παύλου Μελά" και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που φέρνουν στην πόλη αέρα αισιοδοξίας και προόδου στους τομείς της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και του πολιτισμού.

Όπως ανέφερα στη σύντομη δήλωση που έκανα μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων του Πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, ως Κυβέρνηση βρισκόμαστε σε διαρκή γραμμή με την κοινωνία. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες της και υλοποιούμε πολιτικές που απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Με οδηγό το τρίπτυχο αξιοπιστία, συνέπεια, αποτελεσματικότητα, τιμούμε το συμβόλαιο αλήθειας που υπογράψαμε με τους συμπατριώτες μας το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019.

Προτάσσοντας τον ρεαλισμό και την υπευθυνότητα βοηθούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη να γίνουν πιο εξωστρεφείς, αποσυνδέοντας την εξέλιξη τους από τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες και την πολιτικόλογη φλυαρία.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως όταν αφήσουμε πίσω μας την κρίση, βάζοντας τα θεμέλια για τη νέα εποχή που ξημερώνει, η Θεσσαλονίκη και κατ' επέκταση η Βόρεια Ελλάδα θα είναι η μεγάλη κερδισμένη του 2021.

Και το πετύχαμε, διότι για εμάς μιλούν τα έργα μας!