(Άρθρο): "Το Thess Intec καθιερώνει τη Θεσσαλονίκη ως μήτρα καινοτομίας στη Ν.Α. Ευρώπη"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Karfitsa", που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 30 Μαΐου 2020

«Το Thess Intec καθιερώνει τη Θεσσαλονίκη ως μήτρα καινοτομίας στη Ν.Α. Ευρώπη»

Η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec" καθιερώνει τη Θεσσαλονίκη ως μήτρα της καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ό,τι είπαμε, το κάνουμε πράξη!

Πλέον, η Βόρεια Ελλάδα αποδέχεται την ιστορική πρόκληση να μετεξελιχθεί σε διεθνή κόμβο έρευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης επιχειρηματικότητας που βασίζεται στη γνώση.

Το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σκοπός του οποίου είναι η συγκέντρωση κρίσιμης μάζας εταιρειών που βασίζονται στην τεχνολογία αιχμής. Η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του είναι ένα συλλογικό στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδηθεί, διότι δεν αφορά μόνο τη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά το σύνολο της χώρας. Και αυτό γιατί η άμεση προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων που θα βασίζονται στην υψηλή τεχνολογία μπορούν να δώσουν νέο προσανατολισμό στην εθνική μας οικονομία.

Στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Θεσσαλονίκη δηλώνει παρούσα και δεσμεύεται ότι θα είναι πρωταγωνίστρια.

Προχωρώντας στη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς, δεν υλοποιούμε απλώς μια από τις σημαντικότερες εξαγγελίες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά αποδεικνύουμε ότι η πολιτική είναι ο κατ' εξοχήν χώρος που βοηθά την ανάπτυξη.

Για μπορέσει το "Thess Intec" να μπει σε τροχιά υλοποίησης, έπρεπε πρώτα από όλα να βρεθεί ο χώρος που θα το φιλοξενήσει.
Το Υπερταμείο πείστηκε για τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, παραχωρώντας στο υπουργείο Οικονομικών έκταση 760 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε με την έκδοση της σχετικής απόφασης και πλέον το ακίνητο περνά κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας που εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες βάσει των διατάξεων του Ν. 3982/2011 περί επιχειρηματικών πάρκων.

Τα επόμενα βήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Η ΑΖΚ θα πρέπει να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για τη σύσταση δικαιώματος επιφάνειας για 99 χρόνια υπέρ της εταιρείας, που θα συσταθεί με την επωνυμία "Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου".

Ακολούθως ολοκληρώνεται η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου και η σύνταξη του καταστατικού και η Ε.ΑΝ.Ε.Π. θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης, διοίκησης και διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου, όπως επίσης και την ευθύνη υλοποίησης των έργων υποδομής. Όσον αφορά στο μετοχικό της κεφάλαιο, θα συμμετέχουν κατά πλειοψηφία φορείς του ιδιωτικού τομέα, ενώ κατά μειοψηφία η ΑΖΚ και άλλοι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Εν συνεχεία θα καταρτιστεί Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, την αποκλειστική ευθύνη σύνταξης του οποίου έχει η Ε.ΑΝ.Ε.Π., η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη όλων των αναγκαίων μελετών.

Στο σημείο αυτό θέλω να υπενθυμίσω τη σημαντική δικλείδα ασφαλείας που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ώστε η έκταση να μην αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Το ακίνητο που θα στεγάσει το τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς, θα επανέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου εντός δυο χρόνων από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης για την ανάπτυξη του "Thess Intec", εφόσον δεν τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώσουν ότι δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της απόφασης έγκρισης, εάν η Ε.ΑΝ.Ε.Π. δεν αποδείξει τη βιωσιμότητά του προσελκύοντας ιδιωτικές χορηγίες και κεφάλαια για τη χρηματοδότησή του που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού της πρώτης φάσης του έργου και εάν το ακίνητο χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό πέραν του προβλεπόμενου.

Σε κάθε περίπτωση, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη είναι η απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη για ένα αποτελεσματικό και δυναμικό οργανισμό ο οποίος θα προωθεί την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Εντός αυτού θα συνυπάρχουν και θα συνεργάζονται βιομηχανίες και ερευνητικές ομάδες για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας από το εργαστήριο στην παραγωγή πραγματικά καινοτόμων προϊόντων.

Από το απόγευμα της Παρασκευής, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα αναπτυξιακό έργο εθνικής εμβέλειας, τα οφέλη του οποίου θα είναι πολλαπλάσια για την εθνική μας οικονομία.

Η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός, ο οποίος χάρη στην ξεχωριστή γεωστρατηγική του θέση και το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, έχει όλα τα εφόδια να εξελιχθεί σε χώρο υποδοχής εμβληματικών επενδύσεων.

Όλοι οι Βορειοελλαδίτες οφείλουμε να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια ώστε να την διευκολύνουμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και προόδου.