(Άρθρο): "Η υγειονομική κρίση ως ευκαιρία αναμόρφωσης του οικονομικού μας μοντέλου"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα "Business Review.gr" που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

«Η υγειονομική κρίση ως ευκαιρία αναμόρφωσης του οικονομικού μας μοντέλου»

Στο βιβλίο του με τίτλο "δεύτερη ευκαιρία" ο Αμερικανός επενδυτής και οικονομικός σχολιαστής Ρόμπερτ Κιγιοσάγκι υπενθυμίζει ότι κάθε κρίση έχει δυο όψεις: τον κίνδυνο και την ευκαιρία.

Σε πρώτη ανάγνωση το σχήμα είναι αντιθετικό, ωστόσο στην ουσία του πράγματος πρόκειται για δυο έννοιες οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους. Ουδέν κακό αμιγές καλού όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα, αρκεί τα διδάγματα του παρελθόντος να μετουσιώνονται σε εμπειρία η οποία, έχοντας διδακτικό χαρακτήρα, μας ωθεί να πάρουμε σωστές αποφάσεις στο παρόν ώστε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο και πιο ευοίωνο μέλλον.

Στην προκειμένη περίπτωση η πανδημία του κορωνοϊού μας "δίδαξε" ότι πρέπει να δράσουμε διαφορετικά. Να σκεφτούμε πέρα από τα συνηθισμένα "σπάζοντας" στερεότυπα, εντοπίζοντας τις ευκαιρίες και φυσικά αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις προοπτικές που μας δίνουν.

Κάθε κρίση, οποιασδήποτε φύσεως και έντασης, προκαλεί δύνες οι οποίες γεννούν ανασφάλεια και προβληματισμό. Εάν εγκλωβιστούμε σε αυτές τις στενωπούς και χάσουμε τη δημιουργικότητά μας, τότε δεν χωρά καμία αμφιβολία πως δεν θα έχουμε τη διαύγεια πνεύματος να εντοπίσουμε την έξοδο κινδύνου. Άρα, πρέπει να αποτρέψουμε η υγειονομική κρίση του σήμερα να μετατραπεί σε κρίση ιδεών και οραμάτων.

Σε επίπεδο οικονομίας η πανδημία μας δίνει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε βασικές σταθερές και να αναπροσανατολίσουμε το αναπτυξιακό μας πρότυπο δοκιμάζοντας την "καλλιέργεια" και ανάδειξη μιας σειράς άλλων τομέων του επιχειρείν.

Η διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου που ακολουθούσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες είναι πλέον επιβεβλημένη, αφού ο κορωνοϊός επιβεβαίωσε όχι μόνο το εύθραυστο της οικονομικής τουριστικής δραστηριότητας αλλά κυρίως ανέδειξε την ανάγκη να στηριχθούμε σε οικονομικές δομές που δεν θα χαρακτηρίζονται από εποχικότητα ούτε θα είναι τόσο ευάλωτες.

Κατά την προσωπική μου άποψη ήρθε η ώρα να προσανατολιστούμε στην ενδογενή παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσελκύοντας συγχρόνως μεγάλες διεθνείς επενδύσεις. Διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν επαρκή εθνικά κεφάλαια για να στηρίξουν το χαμένο επενδυτικό έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας.

Η εξάρτηση ενός μεγάλου μέρους της οικονομίας μας από τον τουρισμό προσέφερε μια "γρήγορη" οικονομική λύση, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της οικονομίας μιας άλλης εποχής. Ο κόσμος, όμως, εξελίσσεται, καινοτομεί και προχωρά προς τα εμπρός. Το ίδιο οφείλουμε να πράξουμε και εμείς. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που διαθέτουμε τα κατάλληλα εφόδια, αν και μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Για παράδειγμα, ο τόπος μας φημίζεται για το πρωτογενές ποιοτικό προϊόν. Κατ' επέκταση η σωστή τυποποίηση, επεξεργασία, εμπορία και διακίνησή του θα μας δώσει προστιθέμενη αξία επ' ωφελεία της οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση της τεχνολογίας, η γνώση και αξιοποίηση της οποίας μπορεί να προσφέρει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη start up επιχειρήσεων.

Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα που θέτουν πολλοί σχετικά με την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφούμε για να πετύχουμε. Διαχρονικά ο Έλληνας μεγαλούργησε με το εμπόριο και έγινε συνώνυμο του δαιμόνιου μυαλού που παράγει διαρκώς γνώση και καινοτόμες ιδέες οι οποίες μετεξελίσσονται σε εξαιρετικά προϊόντα. Προϊόντα τα οποία δεν πρέπει να καλύπτουν μόνο την εγχώρια αγορά αλλά να τα εξελίξουμε ώστε να θεωρούνται απαραίτητα στις διεθνείς αγορές.

Έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία μας ως χώρα σε διεθνές επίπεδο, χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση του κορωνοϊού, η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε την παγκόσμια εμπιστοσύνη ανατάσσοντας την παραγωγική μας βάση ούτως ώστε να προσφέρουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προοδεύουν χωρίς να ζηλεύουν τίποτα από τις αντίστοιχες του εξωτερικού.

Η δοκιμασία του σήμερα πρέπει να μετουσιωθεί σε ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα που θα μας δώσει την ώθηση να προχωρήσουμε σε ριζικές τομές στην οικονομία, οι οποίες με τη σειρά τους θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας.

Μπροστά μας έχουμε μια ιστορική ευκαιρία διαμόρφωσης των όρων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε γιατί διαθέτουμε τις ικανότητες και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.