(Άρθρο): "Η μάχη απέναντι στον κορωνοϊό πρέπει να είναι συλλογική"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Voria.gr την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

«Η μάχη απέναντι στον κορωνοϊό πρέπει να είναι συλλογική»

Γράφω αυτές τις γραμμές πρώτα ως πατέρας, σύζυγος, αδελφός, φίλος και συγγενής και μετά ως Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για να την πάρουμε αψήφιστα και... χαλαρά! Η ραγδαία εξάπλωσή του έχει προκαλέσει γενικευμένο συναγερμό και οι συνέπειες αυτού του αναπάντεχου προβλήματος, επί του παρόντος, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.

Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος, γι' αυτό κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι ο περιορισμός των κρουσμάτων ώστε να αποτρέψουμε τη διασπορά του ιού.

Η μάχη απέναντι στον κορωνοϊό πρέπει να είναι συλλογική. Καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας πειθαρχώντας στις οδηγίες των ειδικών και εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους κανόνες ατομικής υγιεινής ώστε να μην νοσήσουμε οι ίδιοι και να μην εκθέσουμε σε κίνδυνο τους διπλανούς μας.

Το να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι δεν είναι άλλη μια συμβατική υποχρέωση την οποία "επιβάλλει" η πολιτεία, αλλά η απόδειξη ότι έχουμε ωριμάσει ως κοινωνία κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ας εμπιστευθούμε, λοιπόν, τους ειδικούς αφήνοντας στην άκρη "επαναστατικές" συμπεριφορές όπως του προηγούμενου Σαββατοκύριακου όταν χιλιάδες συμπολίτες μας "κατέκλυσαν" την παραλία της Θεσσαλονίκης.

Αυτού του είδους οι συμπεριφορές πέραν του ότι είναι ανεξήγητες, πρωτίστως είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Δικαιολογίες ότι οι αναγκαστικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν είναι ασφυκτικοί για ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που λόγω ιδιοσυγκρασίας αρνείται να "πειθαρχήσει", τις θεωρώ εκτός λογικής.

Γι' αυτό επισημαίνω οτι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό από όλους πως όσοι κάνουν του κεφαλιού τους εκθέτουν στον ιό τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Μένοντας σπίτι, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και επαφές, εφαρμόζοντας τις οδηγίες των αρχών και έχοντας εμπιστοσύνη στην πολιτεία, συμβάλλουμε ενεργά ώστε να έρθει νωρίτερα η πολυπόθητη ημερομηνία λήξης της περιπέτειας που βιώνουμε.

Και προσέξτε μια ακόμα παράμετρο...

Μέχρι πρότινος, στις επείγουσες καταστάσεις που έπλητταν και δοκίμαζαν την πατρίδα μας, συνηθίζαμε να λέμε ότι το κράτος ήταν απών. Σήμερα, όμως, ο κρατικός μηχανισμός είναι ενεργά παρών και αυτό καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ατομική ευθύνη.

Στην πατρίδα μας έχει γίνει πολύ καλή και προσεκτική δουλειά στον τομέα της πρόληψης έναντι του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να παίρνει έγκαιρες αποφάσεις για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, τη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ήδη έχει ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που "χτυπήθηκαν" καθοριστικά από τον ιό, ενώ θεσπίστηκε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του: "Θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα και αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου".

Όσον αφορά στη λειτουργία των εκκλησιών μας, άπαντες πρέπει να κατανοήσουν ότι με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης δεν δοκιμάζεται η πίστη μας, ούτε "αποψιλώνεται" ο Χριστιανισμός από την Ελλάδα.

Η αγάπη προς τον "πλησίον" στην οποία ομνύει η Ορθοδοξία μας δείχνει το δρόμο για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.
Κλείνοντας, η προτροπή μου προς κάθε έναν και κάθε μια από εσάς είναι να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική.

Ο πανικός είναι εξίσου μολυσματικός με τον covid-19. Ας μην επιτρέψουμε στον φόβο να πυροδοτήσει συμπεριφορές οι οποίες θα προκαλέσουν ρήγμα στην κοινωνική συνοχή.

Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε και αυτήν τη δυσκολία. Μένουμε σπίτι, πλένουμε τα χέρια μας, ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε, προστατευόμαστε και προστατεύουμε, διότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό.