(Άρθρο): "Στην πολιτική σημασία έχουν μονάχα οι πράξεις"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Lykavitos.gr", που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

«Στην πολιτική σημασία έχουν μονάχα οι πράξεις»

Στην πολιτική οι "καλές προθέσεις" δεν έχουν καμία αξία. Μπορεί να δίνουν πρόσκαιρους επικοινωνιακούς "πόντους", όμως εκείνες που έχουν σημασία είναι μονάχα οι πράξεις, διότι αποτελούν την εγγύηση ότι κάτι αλλάζει πραγματικά προς το καλύτερο για την κοινωνία και την πατρίδα μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης κρινόμαστε με γνώμονα μονάχα τα χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα. Αυτά που μας ζήτησε να πετύχουμε προς όφελος των συμπατριωτών μας ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου αμέσως μετά τη νίκη ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Επιχειρώντας έναν πρώτο απολογισμό, στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) υλοποιήσαμε όσα έπρεπε να είχαν γίνει, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, τα προηγούμενα 4,5 χρόνια.

Βασιζόμενοι στην καλή προετοιμασία, τη χάραξη σωστής στρατηγικής και τη σκληρή δουλειά, το πρώτο που κάναμε ήταν να συγκροτήσουμε άμεσα ομάδα εργασίας για την υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς, εθνικής γενιάς και διεθνών προδιαγραφών, "Thess Intec", στην Περαία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μεγάλο μας στοίχημα, αφού τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός, θα καταφέρουμε να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα χώρο συγκέντρωσης και συνεργασίας καινοτόμων επιχειρηματικών επενδύσεων υψηλής έντασης γνώσης.

Επίσης, ολοκληρώσαμε τη μετεγκατάσταση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας σε κτίριο που βρίσκεται στην "καρδιά" της Θεσσαλονίκης, επενδύοντας στην κοινωνία της γνώσης και της καινοτομίας.

Ακόμη αναδείξαμε τη Μακεδονία και τη Θράκη σε ασφαλή επενδυτικό προορισμό υποστηρίζοντας την επένδυση του κολοσσού της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και υποδεχόμενοι τον Ιταλικό όμιλο "Leonardo", ο οποίος ενδιαφέρεται να επενδύσει στη Βόρεια Ελλάδα δραστηριοποιούμενος στην αεροδιαστημική και έχοντας ετήσια έσοδα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην ενδογενή ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης μας ενισχύοντας τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων που εδρεύει στο Διοικητήριο για την εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων 3908 και 4300. Αντικείμενο της εν λόγω υπηρεσίας είναι η υποδοχή, αξιολόγηση, έγκριση και παρακολούθηση επενδύσεων άνω των 3 εκ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια, με το ποσό ενίσχυσης να υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά μας και σε ό,τι αφορά στη θωράκιση χιλιάδων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν στις εμπορικές τους επωνυμίες τον όρο "Μακεδονικός", "Μακεδονική", "Μακεδονικό", αφού μέσω της δεύτερης πρόσκλησης του προγράμματος ΠΑΡΑΓΩ κατορθώσαμε να διπλασιάσουμε (από 58 σε 100) τα ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης που είναι κατοχυρωμένα ως ΠΟΠ-ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

Εξίσου κομβικό ήταν και το γεγονός ότι στο σύντομο διάστημα των έξι μηνών διεκδικήσαμε και πετύχαμε να οριστούμε επικεφαλής εταίρος και συνεργαζόμενος εταίρος σε έργα INTERREG για τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Με συστηματική προσπάθεια "σπάσαμε" τα δεσμά της αδράνειας που κρατούσαν "ομήρους" τη Μακεδονία και τη Θράκη, βοηθώντας τις να ανοίξουν τα φτερά τους και να μεταβούν στη νέα εποχή. Αποδείξαμε πως όταν θέλεις, μπορείς! Όχι απλά να διεκδικήσεις, αλλά να τα καταφέρεις ανεξαρτήτως βαθμού δυσκολίας!

Φυσικά η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Η πολιτική μας ατζέντα είναι γεμάτη από μικρούς και μεγάλους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν τους πρώτους κιόλας μήνες του 2020.

Η προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo (που εποπτεύεται από το ΥΜΑΘ), η παραχώρηση από το Υπερταμείο του οικοπέδου που βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου "Μακεδονία" για να στεγαστεί το Thess Intec και η διοργάνωση του 2ου Balkan Forum τον προσεχή Μάρτιο, με θέμα "καινοτομία και ανάπτυξη", που αποσκοπεί στην ενίσχυση του εξωστρεφούς προφίλ της Βόρειας Ελλάδας, είναι μερικά από τα μεγάλα στοιχήματα που έχουμε μπροστά μας.

Στη νέα δεκαετία προόδου και ευημερίας που ανέτειλε η Μακεδονία και η Θράκη εξελίσσονται σε πρωταγωνίστριες. Προφανώς είμαστε στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου. Ωστόσο έχουμε αποδείξει με μετρήσιμα αποτελέσματα πως η ανάπτυξη για όλους δεν είναι μια προεκλογική υπόσχεση αλλά χειροπιαστό γεγονός.