(Άρθρο): "Η ΔΕΘ των αναμνήσεων και της ανάπτυξης"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα «Thesstoday», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2019

«Η ΔΕΘ των αναμνήσεων και της ανάπτυξης»

Όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν ιδιαίτερες και ξεχωριστές μνήμες από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το λούνα παρκ, η μαύρη μπύρα, τα λουκάνικα Φρανκφούρτης, τις παρέες, τις βόλτες, κλπ.

Όμως η δική μου ιδιαίτερη ανάμνηση από τη ΔΕΘ με γυρνά πίσω, στον Σεπτέμβριο του 1980. Εννέα μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 1979, οι Σοβιετικοί είχαν εισβάλλει στο Αφγανιστάν προκαλώντας την κατακραυγή της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Ο Σοβιετικό-αφγανικός πόλεμος, όπως ονομάστηκε η σχεδόν δεκαετής σύγκρουση που ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1989 χαρακτηρίσθηκε ως το "Βιετνάμ" των Σοβιετικών. Μέσα σε εκείνο το γενικευμένο κλίμα παγκόσμιας ανησυχίας, ως φοιτητής είχα την ευκαιρία να εργαστώ προσωρινά ως φύλακας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ για τις ημέρες που διήρκησε η Έκθεση του 1980.

Παιχνίδι της μοίρας, σύμπτωση; Πείτε το όπως θέλετε, μου ανατέθηκε ως πόστο η νυχτερινή φύλαξη του περιπτέρου της Ε.Σ.Σ.Δ., η συμμετοχή της οποίας εύλογα βρισκόταν στο επίκεντρο των φοιτητικών νεολαιών, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, λόγω των γεγονότων που είχαν προηγηθεί.

Όπως καταλαβαίνετε, η ευκαιρία δεν μπορούσε να πάει χαμένη...

Η ΟΝΝΕΔ, της οποίας ήμουν ηγετικό στέλεχος, έχοντας αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στη σοβιετική εισβολή, είχε ετοιμάσει χιλιάδες αυτοκόλλητα στα οποία απεικονιζόταν ένα άρμα μάχης και από κάτω ήταν γραμμένο ένα μικρό αντιπολεμικό σύνθημα.

Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε τη συνέχεια... Όπως μπορείτε εύκολα, επίσης, να αντιληφθείτε την έκπληξη των Ρώσων συμμετεχόντων το πρωί των εγκαινίων, όταν αντίκρισαν το περίπτερό τους να είναι καλυμμένο περιμετρικά με χιλιάδες αντιπολεμικά αυτοκόλλητα.

Όσον αφορά στον φύλακα, εμένα δηλαδή, δήλωσα άγνοια!

Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, όμως εκείνο που παραμένει αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα είναι ότι η ΔΕΘ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης για το σύνολο της χώρας.

Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομική και επενδυτική υπερδύναμη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι η Θεσσαλονίκη και η ΔΕΘ θα λειτουργήσουν ως γέφυρα συνεργασίας με πρωταγωνίστριας χώρας στην παγκόσμια οικονομία, όπως είναι η Ινδία, με την Ευρώπη. Παράλληλα δημιουργείται μια στέρεη πλατφόρμα επικοινωνίας των δυο χωρών η οποία θα συσφίξει ακόμη περισσότερο τις ελληνο-ινδικές σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΘ αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξωστρέφεια της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως επίσης και στην κοινώς επιδιωκόμενη τόνωση της αγοράς εργασίας.