(Άρθρο): "Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν την "πύλη" της Ευρώπης"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) στο αφιέρωμα της εφημερίδας «Τύπος Θεσσαλονίκης» για την 84η ΔΕΘ, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2019

«Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν την "πύλη" της Ευρώπης»

Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη και την πρόοδο της εθνικής μας οικονομίας προϋποθέτει την αναγέννηση της Βόρειας Ελλάδας. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο Διοικητήριο, υλοποιούμε μια οργανωμένη προσπάθεια επανατοποθέτησης της στον κόσμο.

Ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, τον οποίο μου εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός μετά τη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθίσταται ισχυρός φορέας της Κυβέρνησης με ευδιάκριτο αναπτυξιακό στίγμα και παρεμβατικό ρόλο, έχοντας ανοικτές πόρτες σε καινοτόμες ιδέες και αντιλήψεις για την προσέλκυση επενδύσεων.

Οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που υλοποιούμε στοχεύουν στην κυβερνητική αποκέντρωση, στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη κάθε νομού της Βόρειας Ελλάδας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην τόνωση της εξωστρέφειας, στη διαφύλαξη και ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και φυσικά στη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής.

Σκοπός μας είναι η στροφή σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, η ολοκληρωμένη προσέγγιση του ενιαίου αναπτυξιακού χώρου της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και η επένδυση στην κοινωνία της γνώσης και της καινοτομίας.

Πολύτιμο "εργαλείο" σε αυτήν την προσπάθεια είναι η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υφυπουργείου Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αποστολή της είναι η υποδοχή, ο έλεγχος νομιμότητας, η αξιολόγηση, η έγκριση και παρακολούθηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή ευθύνης μας και η παροχή ενισχύσεων σε εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων. Θυμίζω πως στην πρώτη μου θητεία στο Διοικητήριο, τη διετία 2012-2014, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της πρώην Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ, κατατέθηκαν 314 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα από αυτά διασφαλίστηκαν και δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και το ίδιο φιλοδοξώ να πετύχω εκ νέου.

Με τη συγκεκριμένη πολιτική στόχευση αφενός αντιμετωπίζουμε πειστικά το φλέγον ζήτημα της ανεργίας, το οποίο απασχολεί κάθε ελληνικό νοικοκυριό και αφετέρου βάζουμε τέλος στην εθνική "πληγή" του brain drain που παρατηρείται έντονα στη Βόρεια Ελλάδα.

Εξέχουσα θέση στην πολιτική μας στρατηγική κατέχει και η ανάδειξη του brand name "Μακεδονία". Μέσω των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε θέλουμε η Μακεδονία να μην δηλώνει μόνο έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, αλλά να ταυτιστεί στην παγκόσμια συνείδηση με έναν τόπο παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας, τα οποία θα είναι διεθνώς κατοχυρωμένα.
Συνοψίζοντας, προσωπικό μου στοίχημα είναι να καταστήσω σαφές σε κάθε Βορειοελλαδίτη ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε τα μάτια μας κλειστά με την κορδέλα της αβεβαιότητας και των συμβιβασμών. Βλέπετε, ως κοινωνία βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης ευκαιρίας να προσδοκούμε καλύτερες ημέρες και συνθήκες ζωής.

Πράγματι, μπορούμε να εξελιχθούμε στην έκπληξη της Ευρώπης αρκεί να πιστέψουμε και να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις.

Οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα υπάρχουν και είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ. Δική μας ευθύνη είναι να τις αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, υλοποιώντας πολιτικές με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

Γιατί η Μακεδονία και η Θράκη που ονειρευόμαστε, οφείλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη γεωγραφική τους θέση ως "πύλη" της Ευρώπης και να εξελιχθούν σε επίκεντρο οικονομικής επιρροής για το σύνολο της Ν.Α. Ευρώπης και Μεσογείου.