(Άρθρο): "Επενδύοντας στα "ανοιχτά" μυαλά και τους ανοιχτούς ορίζοντες"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο περιοδικό «Θεσσαλονίκης δρώμενα», που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου 2019

«Επενδύοντας στα "ανοιχτά" μυαλά και τους ανοιχτούς ορίζοντες»

Ανέκαθεν πίστευα ότι η νεολαία μας είναι μια σπουδαία «μαγιά» για την επόμενη ημέρα της πατρίδας μας. Για αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που συναντώ νέους με όραμα, διάθεση και αποφασιστικότητα να αναπτύσσουν ιδέες καινοτόμες και πρωτοποριακές. Νέους ανθρώπους που δεν φοβούνται το ρίσκο, αλλά να τολμούν το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και μέσα από τη δική τους προσπάθεια συμβάλλουν στο να «φυτρώσει» και να αναπτυχθεί ο σπόρος της Ελλάδας που επιμένει, αντιστέκεται και διακρίνεται.

Οι περισσότερες από αυτές τις νέες πρωτοβουλίες απευθύνονται εκτός των συνόρων μας. Όπως του Ηπειρώτη Κώστα Τζούμα, ο οποίος πήρε 90 εκατομμύρια ευρώ από τους Κινέζους της Alibaba για την πρωτοποριακή data Artisans που δημιούργησε. Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδήγησε στη δημιουργία μιας start up επιχείρησης, το πρώτο προϊόν της οποίας ήταν το Apache Flink. Μια πλατφόρμα, δηλαδή, αξιοποίησης και επεξεργασίας τεράστιων όγκων δεδομένων για μεγάλες επιχειρήσεις, η οποία γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από τη σκληρή δουλειά, τον Ιανουάριο του 2019 η Flink κατάφερε να είναι μια από τις αναπτυσσόμενες κοινότητες στο Apache Software Foundation, με εκατοντάδες συνεισφέροντες και έχοντας κερδίσει την αποδοχή ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.

Το παραπάνω παράδειγμα, που τυγχάνει και το πιο πρόσφατο, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οφείλουμε ως κοινωνία να έχουμε ανοιχτό μυαλό και φυσικά ανοιχτούς ορίζοντες. Να οραματιζόμαστε το μέλλον, να αναζητούμε διαρκώς το επόμενο βήμα και πάνω από όλα να δουλεύουμε σκληρά κάθε ημέρα, κάθε λεπτό. Διότι το μυστικό της επιτυχίας δεν κρύβεται μονάχα στο ποιος θα έχει την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα ή στο ταλέντο, αλλά στο ποιος θα εργαστεί επίμονα προκειμένου να την εξελίξει. Η έμπνευση αντιστοιχεί μόνο στο 10% της καταξίωσης, το υπόλοιπο 90% είναι προϊόν της δουλειάς που οδηγεί στην οικονομική και ηθική ανταμοιβή.

Στους ανθρώπους που δημιουργούν και παράγουν η ελληνική πολιτεία οφείλει να παρέχει όλες τις απαιτούμενες διευκολύνσεις. Να καθιερώσει ένα σωστό και πρακτικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα στηρίζει τις δυναμικές καινοτόμες επιχειρήσεις, θα αναδεικνύει την επιχειρηματική ευρηματικότητα, θα δημιουργεί σταθερές θέσεις απασχόλησης και θα ανακόπτει τη φυγή νέων και καταρτισμένων συμπατριωτών μας στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα του 2019 δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό. Πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη ούτως ώστε να το κρατήσει στην «αγκαλιά» της, παρέχοντάς του πεδίο δράσης να συμμετέχει στη συνολική παραγωγή πλούτου και δημιουργίας εθνικής κληρονομιάς.

Αυτό άλλωστε συνάδει και με τη φύση του Έλληνα, ο οποίος στα χρόνια της πραγματικής προόδου είχε μάθει να δημιουργεί και όχι μονάχα να καταναλώνει.

Άρα, αυτό σημαίνει ότι πρωτίστως πρέπει να κοιταχθούμε στον καθρέφτη και να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, αντιλαμβανόμενοι ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει πρόοδο του ιδιωτικού τομέα.

Και εδώ έγκειται ο δικός μας ρόλος ως Νέα Δημοκρατία.

Το αποπνικτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, εξαιτίας των πολλαπλών και τεράστιων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχει επιβάλλει η παρούσα κυβέρνηση, μας έχει στερήσει ως Έθνος τη χαρά της δημιουργίας. Εγκλώβισε τη σκέψη του επιχειρηματικού κόσμου στη λογική του «να αντέξω και σήμερα», δεδομένου ότι το κράτος έχει γίνει συνέταιρος στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και μάλιστα με το... μεγαλύτερο ποσοστό.

Για αυτό και ως Νέα Δημοκρατία έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη άμεσης αλλαγής του μείγματος της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Στο δικό μας τρόπο σκέψης, στη δική μας ιδεολογία, οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με λιγότερους φόρους και εισφορές αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάκαμψης της οικονομίας.

Το κυβερνητικό μας σχέδιο προβλέπει εμπροσθοβαρή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της πατρίδας μας.

Δεσμευόμαστε για μείωση της φορολογίας, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων, μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, τόνωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, εξάλειψη των εμποδίων για τον υγιή ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Στόχος μας είναι η δημιουργία υγιών προϋποθέσεων για την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος πενταετίας, ώστε να φτάσουν στο 20% του ΑΕΠ, καθώς και η αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του ΑΕΠ. Διαμόρφωση ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ ισοδυναμεί με τη δημιουργία τουλάχιστον 120.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.

Όσον αφορά στις νεοφυείς επιχειρήσεις, προτεραιότητά μας είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων για τη χρηματοδοτική υποστήριξή τους (όπως φορολογική έκπτωση έως και 75% στο κεφάλαιο που επενδύεται και θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από την πώληση μετοχών), η παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε ελληνικές start ups και η υιοθέτηση των προτάσεων του διεθνούς κύρους οργανισμού ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Επιπρόσθετα, προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μείωση της φορολογίας σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις από 29% που είναι σήμερα σε 20% εντός διετίας και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δείξουμε και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε δέσμη προτάσεων μεταξύ των οποίων είναι η απλοποίηση του πτωχευτικού κώδικα, η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 χρόνων και η αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια πρέπει να τα αλλάξουμε όλα! Μα πάνω από όλα οφείλουμε να αλλάξουμε αντίληψη για την επιχειρηματική δραστηριότητα και μαζί της τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνία την επαγγελματική μας διαδρομή.

Αν η κρίση μας δίδαξε κάτι, είναι ότι πρέπει να τολμάμε! Ότι αξίζει να πάρει κανείς το ρίσκο επιχειρώντας άλμα προς τα εμπρός! Ότι αξίζει να διεκδικήσει το όνειρό του και να το κάνει πράξη! Ότι αξίζει να έχει ανοιχτό μυαλό και ανοιχτούς ορίζοντες!

Αξίζουμε καλύτερα, μπορούμε καλύτερα!