(Άρθρο): "Η ανάκτηση της πολιτικής αξιοπιστίας τέμνει την αναθεώρηση του Συντάγματος"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Πολίτης Ωραιοκάστρου», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

«Η ανάκτηση της πολιτικής αξιοπιστίας τέμνει την αναθεώρηση του Συντάγματος»

Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση ανάκτησης της πολιτικής αξιοπιστίας στην πατρίδα μας. Για αυτό και πριν από δυο χρόνια πήρα την πρωτοβουλία να καταθέσω δημόσια, μέσω του βιβλίου μου «Ορκίζομαι», 19 στοχευμένες προτάσεις για τη συνεχή βελτίωση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας μας.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ανανέωση του καταστατικού χάρτη της χώρας πρέπει να γίνει με «καθαρούς» όρους, περιέγραψα με σαφήνεια την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Επίσης ανέλυσα διεξοδικά πόσο σημαντικό είναι να εμπεδωθεί στην κοινωνία το αίσθημα της καθιέρωσης ενός κράτους δικαίου, ο πυρήνας του οποίου θα βασίζεται σε σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα περιορίζουν τη γραφειοκρατία, θα πατάσσουν τη διαφθορά, θα εξυπηρετούν τον πολίτη, θα προασπίζουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Αυτές οι φαινομενικά «μικρές» αλλά αυτονόητες ενέργειες θα μας επιτρέψουν -στο άμεσο μέλλον- να απολαμβάνουμε ως Έθνος σύγχρονη παιδεία, θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θα απαλλάξουν την Πολιτεία από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα ισχυροποιήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εγγυηθούν την διαφάνεια παντού.

Άλλωστε το σύνταγμα, ως θεσμική κοιτίδα της πολιτικής ζωής του τόπου, οφείλει να κατευθύνει με αποτελεσματικό τρόπο τη λειτουργία της Πολιτείας, η οποία με τη σειρά της καλείται να υπακούει σε συγκεκριμένες αρχές, εμπνέοντας σεβασμό στον πολίτη.

Ως εκ τούτου ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε το τεκμήριο ενοχής που περιβάλλει κόμματα και πολιτικούς. Να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας του κράτους, της κοινωνίας, της ηθικής και της οικονομίας μας.

Διότι όπως έγραψε και ο Ρήγα Φεραίος στο «Θούριο» του: «Ο νόμος να' ναι ο πρώτος και μόνος οδηγός και της πατρίδας ένας να γίνει αρχηγός, γιατί και η αναρχία μοιάζει με σκλαβιά».

Με λίγα λόγια, η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πράξη ευθύνης καθώς καθήκον της είναι να υπηρετεί τη διεύρυνση των δρόμων της ανάπτυξης και της προόδου. Να διασφαλίζει ισχυρή οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, μα και να προασπίζει τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται τόσο από την ίδια την κοινωνία, όσο και από την εποχή που βιώνουμε.

Ανανεώνοντας, λοιπόν, το Σύνταγμά μας αποψιλώνουμε τα κακώς κείμενα που καθήλωσαν τον τόπο μας στην εσωστρέφεια. Μα πάνω από όλα διασφαλίζουμε νέα προοπτική για ολόκληρη τη χώρα.