(Άρθρο): Σχεδιάζοντας τη νέα δομή του κράτους

Άρθρο Θ. Καράογλου στο περιοδικό «Hot Doc», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

«Σχεδιάζοντας τη νέα δομή του κράτους»

Επειδή η σπέκουλα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δήθεν η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα απολύσει τους δημοσίους υπαλλήλους συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου, οφείλω πρώτα από όλα να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά.

Το συγκεκριμένο αφήγημα είναι ένα χονδροειδέστατο ψέμα! Ένα ακόμα από τα τόσα και τόσα που έχουν ξεστομίσει τα υπουργικά χείλη στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει τονίσει πολλές φορές, θα το επαναλάβω και εγώ ακόμη μία: οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης.

Ως κόμμα έχουμε εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους. Τιμούμε την προσφορά τους, σεβόμαστε την εργασία τους, θέλουμε να τους βοηθήσουμε να γίνουν καλύτεροι συμβάλλοντας στην επιμόρφωσή τους. Για αυτό και μέσω ενός δίκαιου, διάφανου, αντικειμενικού και απολύτως αξιοκρατικού τρόπου αξιολόγησης, θέλουμε να επιβραβεύσουμε μισθολογικά και ιεραρχικά τους συνεπείς και άξιους, διότι είναι εκείνοι που σήμερα κρατούν όρθια τη δημόσια διοίκηση της χώρας. Η αξία, επιτέλους, πρέπει και να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται στη χώρα μας!

Έχοντας καταστήσει απολύτως σαφές -για πολλοστή φορά- ότι κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί, μπορούμε να συζητήσουμε ευρύτερα για τη νέα δομή που πρέπει να αποκτήσει το κράτος μας.

Όλοι αναγνωρίζουμε (και ας μην το παραδέχονται ορισμένοι) ότι ο δημόσιος μηχανισμός επιβάλλεται να μεταρρυθμιστεί. Να επανασχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να έχει στον πυρήνα του μια διαφορετική πολιτική. Πιο απλή, πιο λειτουργική, πιο φιλική προς τον πολίτη, χωρίς αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες που αναπαράγουν τη γραφειοκρατία και την πολυνομία. Αυτό είναι άλλωστε αίτημα της κοινωνίας, όπως και των ίδιων των εργατικών δημοσίων υπαλλήλων που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πόσο δύσκολη κάνουν τη δική τους ζωή, αλλά και των πολιτών, οι χιλιάδες νόμοι και οι δεκάδες χιλιάδες κανονιστικές πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε δημόσια μια σειρά από ενδιαφέρουσες σκέψεις για το μέλλον της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες αφορούν κυρίως το αποτύπωμα και όχι το μέγεθός της.

Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στην κορυφή και τη βάση της διορίζοντας ανθρώπους με μοναδικό προσόν την κομματική τους ταυτότητα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στον Αλέξη Τσίπρα να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου. Έτσι έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε σε ισχύ το νομικό πλαίσιο που πρώτοι κατοχυρώσαμε για την αξιοκρατική και αντικειμενική επιλογή των διευθυντικών στελεχών σε όλες τις βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού. Εάν αποκομματικοποιήσουμε πραγματικά τις παραπάνω θέσεις ευθύνης αφενός θα επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει ο δημόσιος λειτουργός προς το κράτος και αφετέρου θα απελευθερώσουμε τις πραγματικές δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Κάνω αυτήν την επισήμανση διότι τη διετία 2012-2014, ως υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, είχα τη χαρά να συνεργαστώ με άξιους δημοσίους υπαλλήλους. Η επιλογή μου ήταν να τους δώσω ευκαιρίες, θέτοντας στόχους, ζητώντας αποτελέσματα και αξιοποιώντας (με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θέλω να πιστεύω) το εξαιρετικό προσωπικό που διέθετε η συγκεκριμένη δομή. Το τελικό αποτέλεσμα με δικαίωσε.

Όσον αφορά τώρα στο κομμάτι των προσλήψεων, παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχική μας δέσμευση ότι για κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να παρεκκλίνουμε από το αυστηρό πλαίσιο του 1 προς 5. Μια πρόσληψη, δηλαδή, για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις. Μέσα από το στενό πλαίσιο του δημοσιονομικού περιορισμού θέλουμε οι προσλήψεις να γίνονται στις θέσεις που πραγματικά έχουμε ανάγκη ως χώρα και όχι βάσει πελατειακών κριτηρίων. Και μπορούμε να το πετύχουμε εφαρμόζοντας έναν προγραμματισμό προσλήψεων ο οποίος θα γίνεται σε ετήσια βάση από όλα τα υπουργεία, αφού προηγουμένως έχουν αξιολογήσει, συγκεντρώσει και καταθέσει τις προτάσεις τους. Ανάλογα με τις προτεραιότητες θα προκηρύσσονται κάθε χρόνο οι θέσεις για το τακτικό προσωπικό, πάντα μέσω του ΑΣΕΠ. Αυτήν την πρακτική την αποκαλούμε αποτέλεσμα συνεκτικής πολιτικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα, βλέποντας το μέλλον, οφείλουμε ως χώρα να μεταβούμε στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης. Ασφαλώς και η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη high tech κράτος όπως η Εσθονία. Οφείλουμε ωστόσο να κάνουμε το πρώτο και πιο αποφασιστικό βήμα προσλαμβάνοντας για παράδειγμα στην ΗΔΙΚΑ ή την ΑΑΔΕ ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία στη διαχείριση των λεγόμενων μεγάλων δεδομένων (big data analytics).

Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση σε ζητήματα που άπτονται πειθαρχικών παραπτωμάτων. Ο δημόσιος υπάλληλος είναι δημόσιος λειτουργός και ως τέτοιος πρέπει να συμπεριφέρεται. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα νέο και απλό πειθαρχικό δίκαιο, με μια κατάταξη των πειθαρχικών αδικημάτων ανάλογα της βαρύτητάς τους. Εξυπακούεται ότι απαιτείται και η γρήγορη απόδοση της πειθαρχικής ευθύνης όπου αυτή πρέπει να αποδοθεί.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι σκέψεις της ΝΔ για το πώς σχεδιάζει ως αυριανή κυβέρνηση να αναμορφώσει τη δομή του κράτους. Για το πώς ο δημόσιος υπάλληλος θα αμείβεται ανάλογα με την απόδοσή του και όχι με τον... μπάρμπα που έχει στην Κορώνη. Για το πώς ο κρατικός λειτουργός θα έχει περισσότερες και όχι λιγότερες αρμοδιότητες. Για το πώς θα εξυπηρετεί τον πολίτη χωρίς να του ζητά διαρκώς τα ίδια και τα ίδια έγγραφα σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο. Για το πώς θα κάνουμε το δημόσιο τομέα πιο δημιουργικό περιβάλλον.

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!