(Άρθρο): "Στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει προοπτική και μέλλον"

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ωραιόκαστρο today" την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

"Στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει προοπτική και μέλλον"

Στην πορεία εξέλιξης του νομού Θεσσαλονίκης η δυτική πλευρά της πόλης «πλήρωσε» πολύ ακριβά την απουσία διορατικότητας.

Αν και πληθυσμιακά υπερτερεί έναντι του υπόλοιπου πολεοδομικού συγκροτήματος, εν τούτοις υστερεί σημαντικά σε θέματα ταυτότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Ακόμη και τα χρόνια που οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες ήταν υγιείς, περιοχές όπως το Ωραιόκαστρο, η Λητή, το Μελισσοχώρι, ήταν τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά από την υπόλοιπη Μητροπολιτική Ενότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση των προοπτικών ανάπτυξής τους.

Αντίθετα με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή πόλη οι περιοχές που βρίσκονται δίπλα στο λιμάνι, το σιδηρόδρομο, τους οδικούς άξονες εθνικής σημασίας (ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδός) και την παραγωγική δραστηριότητα (ΒΙΠΕ Σίνδου), αποτελούν επίκεντρο εξέλιξης και προοπτικής. Παρόλα αυτά, για τη δυτική Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να είναι αντικείμενο συζήτησης προς... μελλοντική αξιοποίηση!

Επειδή, όμως, η πολιτική πρέπει να υπεισέρχεται στη λύση των προβλημάτων, η δρομολόγηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την αλλαγή του υπάρχοντος σκηνικού είναι επιτακτική.

Κατά την προσωπική μου άποψη η αρχή πρέπει να γίνει από την παλιά δυτική είσοδο ώστε σταδιακά να εξελιχθεί σε έναν δρόμο αμιγώς αναπτυξιακό. Η λειτουργία εμπορικών κέντρων, καινούργιων ξενοδοχειακών μονάδων και τα αναρίθμητα κτίρια επαγγελματικών χώρων, μπορούν να συμβάλλουν στην αστική και οικονομική αναγέννηση μιας ικανής και ώριμης περιοχής να προωθήσει την εικόνα της Θεσσαλονίκης.

Ένα δεύτερο βήμα πρέπει να είναι η κατασκευή τερματικού σταθμού του Μετρό στο Ωραιόκαστρο και στη Σίνδο. Η επέκταση του συστήματος μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή αφενός θα τη μετατρέψει σε ζωτικό οικονομικό πόλο, αναβαθμίζοντας το επιχειρηματικό και αστικό περιβάλλον και αφετέρου θα μειώσει την απόσταση που χωρίζει το δυτικό τμήμα της πόλης από το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα.

Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να εξετάσουμε δυο ακόμη κομβικά -κατ' εμέ- ζητήματα. Το ένα αφορά στη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στο αγρόκτημα του ΑΤΕΙ-Θ Σίνδου και το δεύτερο τη μεταφορά του αεροδρομίου «Μακεδονία» επίσης στα δυτικά.

Όσον αφορά στο πρώτο, έχω επιχειρηματολογήσει γιατί το αγρόκτημα του ΑΤΕΙ-Θ αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την εγκατάσταση του εκθεσιακού μας κέντρου. Η έκταση είναι δημόσια και επαρκής, απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ενώ έχει προσπελασιμότητα καθώς συνδέεται με την ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό, τη δυτική είσοδο και την εξωτερική περιφερειακή.

Για το δεύτερο θεωρώ ότι θα καθιερώσει τη Θεσσαλονίκη ως εγχώριο και διεθνές μεταφορικό κόμβο. Μεταφορά του αεροδρομίου «Μακεδονία» στα δυτικά θα σημάνει τη μετεξέλιξή του σε αεροδρόμιο όλης της Βόρειας Ελλάδας, μιας και θα είναι πιο άμεση η προσέγγισή του από όλες τις γειτονικές περιφερειακές ενότητες.

Αναβαθμίζοντας, λοιπόν, τη δυτική Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζουμε όλη την πόλη. Γιατί σε τελική ανάλυση Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο, η Τούμπα ή η Καλαμαριά, αλλά και το Ωραιόκαστρο, η Μυγδονία, η Ιωνία, η Χαλάστρα, η Σίνδος.