(Άρθρο): "Το τρίτο μνημόνιο έφυγε, το τέταρτο έρχεται..."

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα "Vimapress.gr", που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

"Το τρίτο μνημόνιο έφυγε, το τέταρτο έρχεται..."

Οι συμβολισμοί έχουν μεγάλη αξία στην ποίηση, όχι όμως στην πολιτική! Για αυτό και η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πείσει ότι είναι ένας σύγχρονος «Οδυσσέας» ο οποίος μας οδήγησε στην «οικονομική Ιθάκη» της εξόδου από τα μνημόνια απέτυχε παταγωδώς, επειδή ούτε ένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι από το ξημέρωμα της 20ης Αυγούστου η ζωή του άλλαξε προς το καλύτερο.

Όσο δυνατά και αν χτυπά το ταμπούρλο της προπαγάνδας, εκατομμύρια συμπολίτες μας θυμούνται
οτι ενώ στα τέλη του 2014 ολοκληρώναμε την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και η Ελλάδα έβγαινε οριστικά και αμετάκλητα από τα μνημόνια, το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του το 2015 «έσυρε» την ελληνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού. Κάπως έτσι επιβλήθηκε το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.

Προς τι τα πανηγύρια λοιπόν; Από το δικό του μνημόνιο βγήκαμε, το μνημόνιο Τσίπρα! Και περάσαμε στο τέταρτο, το οποίο φέρει επίσης τη δική του υπογραφή προβλέποντας ακόμα σκληρότερη λιτότητα.

Ενδεικτικά θυμίζω ότι από την πρωτοχρονιά του 2019 οι εργαζόμενοι να χάσουν έναν επιπλέον μισθό λόγω αύξησης του αφορολόγητου, οι συνταξιούχοι από 1 έως 3 συντάξεις, θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ καταργείται και το ΕΚΑΣ.

Με λίγα λόγια οι μεγαλόστομες διακηρύξεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για «καλύτερες ημέρες» έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και ανύπαρκτη ουσία, διότι το ότι βγαίνουμε από το 3ο μνημόνιο δεν συνεπάγεται έξοδο από την κρίση. Αντίθετα θα επιβαρυνθούμε με επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, σκληρή εποπτεία και βαριές δεσμεύσεις για επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Και μόνο το γεγονός ότι ΔΝΤ και διεθνείς επενδυτές είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση, σημαίνει πολλά!

Από τη στιγμή, λοιπόν, που το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να προσφέρει «άρτο», στρέφεται στο «θέαμα» σκηνοθετώντας διαγγέλματα και χρησιμοποιώντας πομπώδεις φράσεις που περιέχουν λέξεις όπως «ισότητα», «δημοκρατία», «κοινωνική δικαιοσύνη».

Το μόνο σχέδιο που έχουν είναι πώς θα διαμορφώσουν στη χώρα ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης. Το κήρυγμα μίσους του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη είναι ενδεικτικό του τρόπου σκέψης τους...

Προκλητικός, αμετανόητος, διχαστικός, πολωτικός και χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής για τις τεράστιες ευθύνες και τα λάθη του, τα οποία κόστισαν περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός επιχείρησε για πολλοστή φορά να πουλήσει... φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Αν έστρεφε, ωστόσο, το βλέμμα του προς το πλήθος που τον αποδοκίμαζε θα διάβαζε ένα πανό που είχε γραμμένο το εξής σύνθημα: «Τις Ιθάκες δεν τις βρίσκεις, τις χτίζεις». Για να «χτίσεις», όμως, πρέπει να ξέρεις πώς να δημιουργείς. Και ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι είναι πολιτικός μηχανικός, γνωρίζει μονάχα να γκρεμίζει...