(Άρθρο): "Να αποκτήσουμε σταθερό συμβούλιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Thessnews», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 04 Αυγούστου 2018

«Να αποκτήσουμε σταθερό συμβούλιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών»

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι οφείλει να είναι διδακτική! Μόνο τότε η «θυσία» δεκάδων αθώων ψυχών στην ανατολική Αττική δεν θα ξεχαστεί πραγματικά, όπως διατείνεται η πολιτεία...

Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και η αδυναμία να διαχειριστεί την πρόσφατη φυσική καταστροφή, απέδειξε ότι δυστυχώς το πάθημα του 2007 (με τις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία) δεν έγινε μάθημα το 2018.

Εάν είχαμε κάνει ως χώρα όσα έπρεπε, δεν θα φτάναμε στο σημείο -11 χρόνια μετά- να θρηνούμε εκατόμβη νεκρών. Ούτε φυσικά λέξεις όπως «σχεδιασμός», «προετοιμασία», «προληπτικά μέτρα» και «συντονισμός» θα ήταν άγνωστες.

Κατά την ταπεινή μου άποψη η φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη λειτουργία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Για αυτό και προτείνω τη θέσπιση ενός σταθερού συμβουλίου διαχείρισης φυσικών καταστροφών το οποίο δεν θα επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο επικεφαλής του θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής με εμπειρία σε ανάλογα ζητήματα, το οποίο δεν θα «διορίζεται» από το εκάστοτε κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Με τον τρόπο αυτό αφενός η πολιτεία θα χαράξει ενιαία στρατηγική στη διαχείριση παρόμοιων ζητημάτων και αφετέρου το κράτος δεν θα μπορεί να «μακιγιάρει» την ανικανότητά του με την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, το φιλότιμο και τη διάθεση προσφοράς του κόσμου.

Ο συγκεκριμένος φορέας, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, θα μπορεί να διαμορφώνει με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση πολιτικών ευθύνης οι οποίες θα αποτρέπουν τραγωδίες όπως αυτή που βιώνουμε στην πατρίδα μας. Κυρίως όμως θα βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους κρατικούς μηχανισμούς.

Καταθέτω την παραπάνω πρόταση διότι πιστεύω ακράδαντα ότι ο σωστός συντονισμός ενός μεγάλου αριθμού συναρμόδιων φορέων, η ενεργοποίηση των συστημάτων πυροπροστασίας, η επικαιροποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης, η στοχευμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης γύρω από τα θέματα διαχείρισης του κινδύνου σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλούμε για πραγματικό εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμισή του κράτους, ώστε να έρθει σύντομα στην Ελλάδα η στιγμή που κανένα καιρικό φαινόμενο δεν θα είναι δικαιολογία μιας φυσικής καταστροφής.