(Άρθρο): "Το συνέδριο τελείωσε η ανάπτυξη αγνοείται"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο «Politik.gr», στο «reporter24.gr» και στο «vimapress.gr», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

«Το συνέδριο τελείωσε, η ανάπτυξη αγνοείται!»

Στη Θεσσαλονίκη είμαστε τελικά μια... ωραία ατμόσφαιρα! Εδώ και λίγες ημέρες δεν έχουμε νερό, εδώ και λίγους μήνες δεν έχουμε ΟΑΣΘ, εδώ και λίγα χρόνια δεν έχουμε υποδομές και ανάπτυξη, αλλά από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου 2018, είχαμε στην πόλη αναπτυξιακό συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία.

Δεν λέω, ωραίος και επικοινωνιακός ο τίτλος... Βοήθησε τον Αλέξη Τσίπρα να στήσει μια πανηγυρική φιέστα με έντονο προεκλογικό άρωμα. Όταν όμως τα φώτα κλείνουν, οι αίθουσες αδειάζουν και έρχεται η στιγμή του απολογισμού, οι Θεσσαλονικείς ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε τη χρησιμότητά του.

Που καταλήξαμε; Ποιος θα είναι ο αναπτυξιακός χάρτης της Βόρειας Ελλάδας; Τι μένει σε τελική ανάλυση ως αποτύπωμα αυτού του συνεδρίου σε μια πολύπαθη και ευαίσθητη περιοχή που μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση;

Δυστυχώς τίποτα άλλο, πέρα από τις αναμνηστικές φωτογραφίες και τα χαμόγελα που περίσσευαν για χάρη των τηλεοπτικών καμερών!

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε ότι το περίφημο «αναπτυξιακό συνέδριο» της Θεσσαλονίκης δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια κακοπαιγμένη κυβερνητική παράσταση.

Μια προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του να πείσουν την τοπική κοινωνία ότι ζούμε σε ένα απέραντο εργοτάξιο, λες και οι Θεσσαλονικείς δεν βιώνουμε τη θλιβερή πραγματικότητα ή δεν έχουμε το νου και τη γνώση να αντιληφθούμε ότι ο πρωθυπουργός μας αντιμετώπισε για πολλοστή φορά ως... ιθαγενείς, στους οποίους κούνησε πολύχρωμα καθρεφτάκια προκειμένου να τους... θαμπώσει με τη λάμψη τους.

Μόνο που οι Θεσσαλονικείς και οι Βορειοελλαδίτες γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον τι σημαίνει Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ.
Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης τους τα μεγάλα λόγια αντικατέστησαν τα μεγάλα έργα.

Η πόλη είναι αναπτυξιακά «αφυδατωμένη», ενώ οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως και τα σημαντικά έργα υποδομών, φέρουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Άλλοι τα οραματίστηκαν και τα ξεκίνησαν και τυγχάνει άλλοι να τα εγκαινιάζουν ή να τα υπογράφουν. Αυτή είναι άλλωστε η μοίρα των πολιτικών και των κομμάτων.

Υπενθυμίζω δυο συγκεκριμένα παραδείγματα: Ο Κώστας Καραμανλής οραματίστηκε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως αναπτυξιακό και τουριστικό επίκεντρο της Ν.Α. Ευρώπης όταν εκείνοι που σήμερα υπέγραψαν την ιδιωτικοποίησή του, το 2008 «κρέμονταν» διαμαρτυρόμενοι από τα κάγκελα του ΟΛΘ κατηγορώντας μας ότι ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία! Ο Αντώνης Σαμαράς, από την άλλη, δρομολόγησε την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» μέσω της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης και ενθάρρυνσης επενδυτικών πρωτοβουλιών που θα φέρουν έναν αναπτυξιακό «αέρα» στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Προσωπικά θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού του Μετρό στη Σίνδο, μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανική περιοχή και οι φοιτητές που σπουδάζουν στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ. Δεν είπε ωστόσο κουβέντα...

Δεν άκουσα επίσης τίποτα για το πώς θα συνδέσει το πνευματικό κεφάλαιο που παράγουν τα δυο πανεπιστήμια (ΑΠΘ και Μακεδονίας), το Α-ΤΕΙΘ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η ΒΙΠΕ Σίνδου και το Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας (Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.), με την τοπική επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη πολύτιμων συνεργασιών. Δεν αφιέρωσε ούτε γραμμή στην ομιλία του...

Όπως δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πως μπορεί να αξιοποιηθεί το θαλάσσιο μέτωπο των 54 χιλιομέτρων που ξεκινά από το Καλοχώρι και καταλήγει στο Δήμο Θερμαϊκού. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε...

Όπως και να έχει, στην ομιλία του πρωθυπουργού ακούσαμε σκόρπιες σκέψεις και αόριστα «θα». Έλειπε, όμως, το πιο σημαντικό, οι πράξεις! Διότι κανένα συνέδριο από μόνο του δεν λύνει προβλήματα, ούτε δρομολογεί την ανάπτυξη.

Δράσεις και σχέδιο απαιτούνται, τα οποία στερείται η παρούσα κυβέρνηση. Άλλωστε ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι δυο λέξεις οι οποίες -αποδεδειγμένα- δεν τέμνονται πουθενά!

Το μόνο στο οποίο μας έκανε σοφότερους το αναπτυξιακό συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία ήταν τα προεκλογικά συνθήματα-διλήμματα που θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στις επόμενες εκλογές. «Το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια», έγραφε το πόντιουμ από το οποίο εκφώνησε την ομιλία του, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε πως «η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω».

Συμφωνώ και με τα δυο!
Δεν είναι μακριά ο καιρός που ως Έθνος θα κληθούμε να αποφασίσουμε σε ποιανού τα χέρια θα εμπιστευθούμε τις τύχες της πατρίδας μας. Δεδομένου ότι η πρώτη φορά «Αριστερή» κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς, είναι απολύτως βέβαιο ότι κανένας Έλληνας δεν θα την εμπιστευθεί εκ νέου για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Το δείχνουν άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις ότι ως λαός είμαστε πλέον αποφασισμένοι να πάρουμε το μέλλον μας στα δικά μας χέρια.

Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, κ. Τσίπρα, διότι πολύ απλά οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα!