(Vimapress.gr): "Πολυνομοσχέδιο ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα «Vimapress.gr» που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

«Πολυνομοσχέδιο "ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε"»

Ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε στη Βουλή, κυριολεκτικά στο παρά πέντε και για πολλοστή φορά με το αίτημα του κατεπείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τα 60 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της Γ΄ αξιολόγησης του Γ΄ Μνημονίου.

Μας έδωσαν μόλις λίγες ώρες στη διάθεσή μας να μελετήσουμε, να επεξεργαστούμε και να διαμορφώσουμε άποψη και θέση για ένα νομοσχέδιο 1.531 σελίδων και 400 άρθρων, στερώντας από τους βουλευτές τη δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης και ακρόασης των αρμόδιων φορέων.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το πολυνομοσχέδιο είναι «pass partu» που έχει λίγα ή πολλά, σχεδόν για όλες τις κοινωνικές τάξεις και επαγγέλματα.
Ο στόχος είναι προφανής! Να αιφνιδιάσει την Αντιπολίτευση αλλά και την κοινωνία ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα και πιο κρυφά μπορεί τις... εκκρεμότητες.

Επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα μπορούσα να γράψω πολλά. Θα σταθώ όμως σε τρία βασικά ζητήματα τα οποία θεωρώ και τα πιο σημαντικά.
Ξεκινώ από το «τσεκούρωμα» των πολυτεκνικών επιδομάτων. Πρόκειται για μια τιμωρητική και εθνοκτόνα πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης η οποία αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν πολλά παιδιά, μεγεθύνοντας με τον τρόπο αυτόν το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να «σβήσει» όχι εξαιτίας της κρίσης αλλά εξαιτίας της υπογεννητικότητας, θα πρέπει να περάσουμε σε μια λογική όπου το κράτος θα επιδοτεί τα πολλά παιδιά και όχι τις οικογένειές των παιδιών.
Δεύτερο ζήτημα είναι οι πλειστηριασμοί. Θυμίζω ότι ως αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ απειλούσαν με κρεμάλες στο Σύνταγμα. Ως κυβέρνηση, με την ψήφο τους, αποφασίζουν ότι από 21 Φεβρουαρίου οι πλειστηριασμοί θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα. Εκείνοι, δηλαδή, που κάποτε ύψωναν την αριστερή γροθιά κραυγάζοντας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» σήμερα υποστηρίζουν «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη», καταργώντας το πλαίσιο προστασίας της λαϊκής κατοικίας.
Τρίτο ζήτημα είναι αυτό της απεργίας. Θέση της Ν.Δ. είναι ότι το δικαίωμα σε αυτήν είναι ιερό. Όμως την απόφαση πρέπει να τη λαμβάνουν οι πολλοί και όχι οι εργατοπατέρες. Η προτεινόμενη διάταξη δεν είναι μόνο αόριστη, αντιφατική και κακότεχνη. Κυρίως στερείται των βασικών αρχών της συμμετοχικής δημοκρατίας. Η απαίτηση να προσέλθουν στο ίδιο μέρος το 50%+1 τακτοποιημένων μελών ενός σωματείου για να συζητήσουν είναι παράλογη και ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος για τα σωματεία αυτά.
Η δική μας πρόταση είναι η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύσσεται με απόφαση του 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. Αν η συνδικαλιστική οργάνωση είναι πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη λήψη της σχετικής απόφασης να διεξάγεται ηλεκτρονικά προκειμένου οι εργαζόμενοι να διευκολυνθούν στην άσκηση του δικαιώματός τους. Σε αυτήν την περίπτωση η συμμετοχή των εργαζομένων στις σωματειακές διαδικασίες λήψης αποφάσεων να γίνεται με βάση τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης κάθε ενός από αυτούς, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Με λίγα λόγια, λοιπόν, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στηρίχθηκε στην κυβερνητική λογική του «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε», με τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμένο να εκτελούν πειθήνια τις εντολές που έλαβαν από τους Θεσμούς.

Πλέον η λύση είναι μία. Τσίπρας και Καμμένος πρέπει να πάνε στο σπίτι τους. Στο χέρι μας είναι και μακάρι το 2018 να σηματοδοτήσει τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί οι Έλληνες μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα.