(Άρθρο): "Η ανάπτυξη είναι κυρίως θέμα ιδεολογίας"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Βραδυνή» που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

«Η ανάπτυξη είναι κυρίως θέμα ιδεολογίας...»

Μόλις 459 λέξεις και αυτές στο κλείσιμο της ομιλίας του αφιέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης, από το βήμα της 82ης ΔΕΘ.

Έθεσε ως επιχείρημα τη λειτουργία του «Πρωθυπουργικού γραφείου» εντός του ΥΜΑΘ για να μας πείσει ότι το ενδιαφέρον του για την πόλη «δεν είναι επικοινωνιακό, αλλά πραγματικό», ενώ ψέλλισε κάτι για τον ΟΑΣΘ, τον ΟΣΕ, τον ΟΛΘ και το Μετρό, χωρίς να καταθέσει κανένα μακρόπνοο σχέδιο εξέλιξης, ανάδειξης και αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων που διαθέτει η Θεσσαλονίκη.

Αν και θεωρώ ιδιαίτερα χαμηλό -για να μη γράψω εξευτελιστικό- το αντίτιμο που εισέπραξε η Κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συγκριτικά πάντα με τις προσφορές που είχε δεχθεί η δική μας Κυβέρνηση το 2008, αναγνωρίζω ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Έπρεπε να γίνουν, διότι πολύ απλά θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη σε επίπεδο δημιουργίας θέσεων εργασίας και οικονομικής προόδου.

Σε ό,τι αφορά στο Μετρό, έχω να παρατηρήσω ότι η Κυβέρνηση καπηλεύεται επικοινωνιακά τις δικές μας προσπάθειες. Το έχει, άλλωστε η μοίρα των μεγάλων αναπτυξιακών έργων άλλοι να τα σχεδιάζουν, άλλοι να τα υλοποιούν και άλλοι να τα εγκαινιάζουν.

Εκείνο που με προβλημάτισε, ωστόσο, είναι η παντελής έλλειψη αναφοράς στα πραγματικά αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει η πόλη. Και εδώ έγκειται η μεγάλη του ιδεολογική διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν μας είπε, για παράδειγμα, πως θα εξελίξει τη Ζώνη Καινοτομίας, έργο που τη διετία 2012-2014 είχα τη χαρά να επανεκκινήσω ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης. Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η αξιοποίηση της δυναμικής της μπορεί να καθιερώσει τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο καινοτομίας και εξωστρέφειας.
Επίσης δεν μας εξήγησε πως θα συνδέσει το πνευματικό κεφάλαιο που παράγουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης με την τοπική επιχειρηματικότητα ή πως θα αξιοποιήσει το θαλάσσιο μέτωπο των 54 χιλιομέτρων, ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Θεσσαλονίκης, που εκτείνεται από το Καλοχώρι μέχρι το Δήμο Θερμαϊκού.

Θέτω τις συγκεκριμένες παραμέτρους στοχευμένα, διότι είμαι σίγουρος ότι στην 83η ΔΕΘ, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ως Πρωθυπουργός, θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός συγκροτημένου κυβερνητικού σχεδίου για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Διότι, σε τελική ανάλυση, η ανάπτυξη είναι κυρίως θέμα ιδεολογίας...