(Άρθρο): "Μια από τα ίδια ο Αλ. Τσίπρας στην 82η ΔΕΘ"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο «Vimapress.gr» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

«Μία από τα ίδια ο Αλ. Τσίπρας στην 82η ΔΕΘ»

Στην εισαγωγή της ομιλίας του στην 82η ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι θα μιλούσε για το μέλλον και τους πολλούς. Δεν το έπραξε!

Όντως είπε πολλά. Ήταν, όμως, γενικά και αόριστα...

Με νέο ύφος, πιο «φιλελεύθερο», επανέλαβε τα ίδια ψέματα! Είχε, μάλιστα, το θράσος να μιλήσει για Grinvest, όταν η κυβέρνησή του κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διώξει έναν μεγάλο επενδυτή, όπως είναι η El Dorado Gold στη Χαλκιδική και ο σύμβουλος στρατηγικής του, Νίκος Καρανίκας, της εύχεται «στα τσακίδια» και «να μην στεριώσει πουθενά».

Μη σας κάνει εντύπωση η «σκληρή γλώσσα» του τελευταίου διότι πολύ απλά είναι ο γνήσιος εκφραστής των απόψεων και του DNA του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό και κατά την άποψή μου σημασία δεν έχει τι υποστήριξε και έταξε για πολλοστή φορά ο Πρωθυπουργός από το βήμα του «Βελλίδειου» Συνεδριακού Κέντρου, αλλά όσα ΔΕΝ είπε.

Πρώτα από όλα, σε ό,τι αφορά στις πολιτικές απασχόλησης, δεν απάντησε στο βασικό ερώτημα που βασανίζει την κοινωνία. Πως θα δημιουργηθούν, δηλαδή, ποιοτικές-σταθερές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς.

Αρκέστηκε μονάχα να ψελλίσει ότι η Κυβέρνηση του θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αντιμετωπίσει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Παρόλα αυτά δεν παρουσιάσει κανένα συγκροτημένο σχέδιο αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

Υποστήριξε ακόμα ότι δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας λόγο για «αριθμό ρεκόρ». Μόνο που ξέχασε να επισημάνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι εποχικές λόγω του τουρισμού και ότι το 52% εργάζονται υπό καθεστώς ελαστικής απασχόλησης με πενιχρές απολαβές.

Επίσης είχε το θράσος να περηφανευτεί για μείωση 10% της ανεργίας στους νέους ανθρώπους, συγκριτικά με το 2014. Παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στατιστικά η μετανάστευση 450.000 καταρτισμένων Ελλήνων υψηλού μορφωτικού επιπέδου στο εξωτερικό, καθώς και η μείωση το 2016 κατά 80.000 του πληθυσμού των παραγωγικών ηλικιών.

Όπως λησμόνησε ότι στα χρόνια διακυβέρνησής του η τάση του brain drain τριπλασιάστηκε.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί...

Το 2015, το 11% των νέων της πατρίδας μας επιδίωκε να βρει δουλειά στο εξωτερικό, ενώ το 89% ήθελε να κάνει καριέρα στην Ελλάδα. Το 2016 το ποσοστό αυτό υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας στο 28%, καθώς όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονταν ότι στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι ευκαιρίες εξέλιξης μειώνονταν δραματικά. Για να φτάσουμε στο 2017, όπου η τάση φυγής των νέων μας στο εξωτερικό τριπλασιάστηκε συγκριτικά με το 2015, φτάνοντας στο 33%.

Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, τις οποίες η δική του Κυβέρνηση καταστρατήγησε, δεν αφιέρωσε ούτε μια φράση στο γεγονός ότι:
1)τη διετία 2015-2017 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριάρχησαν απόλυτα για πρώτη φορά έναντι της πλήρους απασχόλησης
2) όλοι οι εργαζόμενοι θα χάσουν έως δυο μισθούς εξαιτίας των διαδοχικών μειώσεων του αφορολόγητου ορίου
3) με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι ομαδικές απολύσεις θα γίνονται εφεξής με απλή τρίμηνη προειδοποίηση.

Τέλος προσπάθησε να «φορτώσει» το ζήτημα της ανεργίας στον ΟΑΕΔ, εξαγγέλλοντας τη δημιουργία σχετικών προγραμμάτων εκπαίδευσης-απασχόλησης, καθώς και την ένταξη120.000 ωφελούμενων ανέργων στους ΟΤΑ, δηλαδή στο Δημόσιο.

Και εδώ, όμως, τον διαψεύδει καθημερινά η πραγματικότητα.

Στελέχη του χώρου διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού καταγγέλλουν τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία που αποθαρρύνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να λάβουν μέρος στα προγράμματα, την προχειρότητα με την οποία ετοιμάζονται, αλλά και την παντελή έλλειψη επικοινωνίας του Υπουργείου Εργασίας με την αγορά και τους φορείς της επιχειρηματικότητας.

Όπως σημειώνουν, ενώ τα συγκεκριμένα προγράμματα θα μπορούσαν να καταρτίζουν κατά 70% περισσότερους ανέργους, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί περιορίζονται σε κοινωνικού και όχι αποτελεσματικού χαρακτήρα δράσεις, οι οποίες είναι μακριά από τις απαιτήσεις της αγοράς.

Ενδεικτική της παθογένειας είναι η εκτός πραγματικότητας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί, προϋπόθεση που τίθεται από πλευράς του Υπουργείου, η εταιρεία που επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό μέσω των πολυδιαφημισμένων δράσεων να μην έχει προβεί σε καμιά απόλυση σε διάστημα έξι μηνών.

Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, η παραπάνω ρύθμιση ουσιαστικά αφήνει εκτός προγραμμάτων μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να πάρουν για μαθητεία νέους ανέργους.

Τελευταίο παράδειγμα της άκρως στρεβλής κατάστασης που επικρατεί στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 χρόνων. Παρόλο που η πρόσκληση δημοσιεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2016, μέχρι σήμερα αυτή παραμένει ανοικτή μιας και δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις λόγω των προϋποθέσεων που λειτουργούν αποτρεπτικά στο ενδιαφέρον επιχειρήσεων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό (εξαιρούνται ο πρωτογενής τομέας, ο τομέας της εστίασης, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν βραδινές ώρες, όσες έχουν κάνει μειώσεις προσωπικού, κλπ).

Στη Νέα Δημοκρατία έχοντας απόλυτη αίσθηση της ιστορικής και εθνικής ευθύνης που έχουμε μπροστά μας, θέτουμε ως απόλυτη προτεραιότητα να καταστήσουμε σαφές σε όλη την κοινωνία ότι οι παρήγορες ψευδαισθήσεις δεν βοηθούν τη χώρα να σχεδιάσει μια ρεαλιστική πορεία προς το μέλλον. Το μόνο που προσφέρουν είναι να την κρατούν καθηλωμένη σε μια ματαιότητα. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη κοινωνική ήττα...

Για αυτό και ως οπαδός του πολιτικού ρεαλισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, έτεινε χείρα συστράτευσης και συμπόρευσης προς όλους τους Έλληνες.

Έχοντας ως στάση ζωής το τρίπτυχο: Ρεαλισμός, ειλικρίνεια και κοινή λογική, συνομιλεί με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Ακούει τα προβλήματά τους, τα καταγράφει και (συν)καταρτίζει μαζί τους τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την επιτροπεία των μνημονίων. Πάντα με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση, μακριά και πέρα από τις «αριστερές» ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που κρατούν τη χώρα όμηρο της οπισθοδρόμησης.

Επειδή, λοιπόν, οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα, ας θέσουμε μαζί τις βάσεις μιας σύγχρονης Ελλάδας.

Μιας Ελλάδας που προοδεύει με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, περικοπή δαπανών, στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και με εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις που θα στείλουν σαφές μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.

Μιας Ελλάδας της αριστείας, της αξιοκρατίας, της εθνικής αξιοπρέπειας.

Μιας Ελλάδας χωρίς «μεγάλες κουβέντες», που παράγει, αναπτύσσεται, δημιουργεί και κρατά τους νέους ανθρώπους στον τόπο τους.

Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε!